maanantaina, heinäkuuta 31, 2006
sunnuntai, heinäkuuta 30, 2006
Aloitimme päivän ajamalle aamiaiselle Washingtonin puolelle. Alle tunnin ajon jälkeen löysimme Washingtonin puolelta pienestä Woodlandin kaupungista Rosie's Dinerin. Paikka oli todella kiireinen, mutta silti itse Rosie toivotti meidät tervettulleiksi ja ohjasi toiseen vapaina olleista pöydistä. Ja kyllähän köyhät ritarit, pekoni ja paistettu muna pikkukrapulaan maistuivatkin.
Koska oli puolipilvinen keli ja pilvet näyttivät väistyvän, päätimme ajaa Mount St. Helensin kautta. Ensimmäisessä kohteessa pilvisyydellä ei ollut merkitystä, sillä se oli maan alla. Noin 2000 vuotta sitten tapahtuneen tulivuorenpurkauksen yhteydessä oli käynyt niin, että laava oli muodostanut pitkiä tunneleita. Mekanismi menee niin, että maan pinnalla laava jähmettyy, mutta alempana se jatkaa virtaamistaan. Kun laava sitten aikanaan loppuu, jäljelle jää luola. Me kävelimme lyhyimmän reilun kilometrin mittaisen luolan päästä päähään. Mietin että jos olisi klaustrofobisia taipumuksia, ne tulisivat esille viimeistään näissä luolissa. Propaanilamppu oli ainoa valonlähteemme. Tämän jälkeen piti vihdoin nähdä itse tulivuori lähietäisyydeltä. Tämä onnistuikin hieman edellistä yritystä paremmin, mutta aivan huippu oli tälläkin kertaa pilvessä. Muuten näkymät olivat taas epätodelliset. Alla olevassa kuvassa on tulivuorenpurkauksesta tulleen kuuman höyryn ja tuhkan pystyyn tappamia puita.
Yhä edelleen tuntuu siltä, että matkan paras osa oli Utahin kansallispuistot. Niissä todella tuntui siltä, kun ei olisi enää samalla planeetalla. Mietinkin, että ulosmennessä portilla pitäisi olla kyltti Welcome back to Planet Earth.
Tässä vielä hieman tilastotietoa matkaltamme:
- Matkan kesto: 10 vrk
- Ajomatka: 5870 km
- Ajoaika: 77 tuntia 28 minuuttia
- Keskinopeus: 76 km/h
- Bensankulutus: 9,2 l / 100 km
- Osavaltioita: 7 (Washington, Oregon, Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah, Idaho)
- Kansallispuistoja: 7 (Redwood, Yosemite, Death Valley, Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Arches)
- Merkittäviä kaupunkeja: 5 (San Francisco, Las Vegas, Salt Lake City, Boise, Portland)
- Pisin ajopäivä: 1050 km (Utah – Idaho – Oregon)
- Lyhyin ajopäivä: 0 km (Las Vegas)
- Suurin lämpötila: 52°C (Badwater, Death Valley, Kalifornia)
- Matalin lämpötila: 11°C (Mount St. Helens, Washington)
- Korkein piste: 3031 m (Tioga Pass, Yosemite, Kalifornia)
- Matalin piste: 86 m merenpinnan alapuolella (Badwater, Death Valley, Kalifornia)
- Keskity luontonähtävyyksiin. Suurin osa kansallispuistoista on maan länsiosissa, joten suuntaa sinne. Käsittääkseni isoista kaupungeista vain New York ja San Francisco ovat kaupunkeina sellaisia, että niihin kannattaa turistina varta vasten mennä. Lisäksi toki Los Angeles ja Las Vegas ovat kaupunkeja, joista viihdepainotteinen tekeminen ei helpolla lopu kesken.
- Älä käytä isoja interstate-maanteitä, vaan etsi vaihtoehtoisia pienempiä teitä. Interstate-maanteiden varrella on vain vähän nähtävää, ja ne yleensä kiertävät kaikki kiinnostavat luontokohteet kaukaa. Interstate-maanteillä on erityisesti se huono puoli, että niillä ei saa pysähtyä. Pienemmillä maanteillä sen sijaan on paljon varta vasten tehtyjä näköalapaikkoja, joihin on mukava pysähtyä ihailemaan ja valokuvaamaan maisemia. Myöskään pieniä viehättäviä pikkukaupunkeja on vaikea löytää jos ajaa interstatea pitkin.
- Vältä pikaruokaloita ja syö niiden sijaan pikkukaupunkien dinereissa. Dinereissa saa paljon parempaa ruokaa, niissä voi tarkkailla paikallisia perusamerikkalaisia ja hintakaan ei ole juuri pikaruokaloita suurempi. Pikaruokala on hyvä valinta vain jos on kiire.
- Vältä motellivarausten tekemistä. Tämä antaa vapauden muuttaa suunnitelmia jos matkan varrelta löytyykin jotain yllättävää. Varaus on paikallaan lähinnä jos olet tulossa pienelle paikkakunnalle myöhään. Pikkukaupungeissa kun ei välttämättä ole motelleissa 24 tunnin päivystystä, mutta jos teet varauksen, saat huoneen avaimen tavalla tai toisella. Isoimpiin kaupunkeihin saattaa myös olla syytä tehdä varaus. Jos ei muusta syystä, niin siitä että isoissa kaupungeissa voi olla ikävä harhailla motellia etsien. Toisaalta motellit ovat usein keskittyneet tietyille alueille, ja kyltit kyllä kertovat onko motelleissa tilaa.
- Ohita kaikki isot autot heti kun se on mahdollista. Interstatella ne haittaavat näkyvyyttä, ja ajat helposti liittymän ohi. USAssa tienviitat kun eivät ole ihan samalla tasolla kuin Suomessa, ja liittymä voi olla kummalla puolella tietä tahansa. Pienillä teillä isot autot taasen hyytyvät ylämäkiin ja hidastavat matkantekoa.
- Vuokraa riittävän iso auto. Vuoristossa on syytä olla riittävän iso moottori, jotta ajaminen ei muutu kärsimykseksi. Useimmissa tapauksissa "full size" on oikea valinta, vaikka auto silloin tuntuukin eurooppalaisittain laivalta.
lauantaina, heinäkuuta 29, 2006
Portlandiin ajoimme solassa Columbia-jokea pitkin. Vuoristoajelu on siis vihdoin ohi. Paitsi että huomenna menemme vielä Mount St. Helensille jos keli on hyvä. Se kun on joka tapauksessa matkan varrella.
perjantaina, heinäkuuta 28, 2006
Tänään oli sitten reissun ehdottomasti tiukin ajopäivä: kilometrejä tuli hieman yli tuhat ja viiden tonnin rajapyykki ylittyi. Tänään oli myös reissun ensimmäinen päivä, joka vietettiin kokonaan isoilla interstate-moottoriteillä. Maisemissa ei ollut hurraamista, vaikka Idahon perunapeltojen keskellä olikin tavallaan ihan hauska ajaa. Ja onhan se ihan vinkeätä kun tie näkyy luotisuorana horisonttiin asti kymmenien kilometrien ajan. Nyt olemme Oregonissa Pendletonin pikkukaupungin lähellä motellissa.
Matkalla Boiseen mietimme, miksi mormoonipioneerit päättivät asettua juuri Suolajärven lähelle. Ehdottomasti hauskin teoria oli se, että tarkoitus oli mennä Tyynelle valtamerelle asti, ja Suolajärvellä maistettiin vettä ja luultiin oltavan perillä.
Viimeinen Utahin kohde oli Antelope Island, joka on saari Suolajärvessä. Vesi on todella suolaista. Tuntui todella oudolta kellua tukkisuorana pinnalla evääkään liikuttamatta. Vielä oudommalta tuntui uida selkäuintia vain hieman yli nilkkoihin syvässä vedessä koskematta pohjaan. Ja hassua oli sekin, että vedestä tultua iho kuivui nopeasti ja sillä oli paljon suolaa. Luulin sitä ensin hiekaksi! Uinnin jälkeen käytiin syömässä biisonipurilaat ja ottamassa kuvat parista elävästä mutta helteessä laiskistuneesta yksilöstä.
Nyt keula on luoteeseen kohti Idahoa. Tässä alkaakin olla jo kotimatkan tuntua, vaikka hienoja juttuja on vielä edessäkin. Idahon ainoassa minkäänkokoisessa kaupungissa Boisessa olisi tarkoitus syödä illalla Idahon kuuluisia perunoita. Rekisterikilvissäkin lukee siellä Famous potatos.
torstaina, heinäkuuta 27, 2006
Tämän päivän ohjelmassa oli Arches National Park, joka oli täynnä käsittämättömiä punaiseen hiekkakiveen muodostuneita kaaria. Ylemmässä kuvassa vasemmanpuoleisen kaaren alla olevista ihmisistä saa jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka valtavia kaaret ovat.
On kyllä aivan uskomatonta, miten erilaisia ja toinen toistaan hienompia maisemia on tullut nähtyä. Kansallispuistoissa kävely on ollut parasta, mutta kyllä auton ikkunastakin on maisemaa piisannut. Tällä hetkellä tuntuu, että Utah on ollut matkan paras osuus. Aivan mieletön paikka, tulkaa kaikki tänne! Ainakin kaikki amerikkalaiset tuntuvat niin tekevän: missään muualla en ole nähnyt niin paljon eri osavaltioiden rekisterikilpiä autoissa. Onhan tämä aika keskellä, mutta todella kaukaakin on tultu, aina itärannikkoa myöten. Alla oleva kuva eilisestä motellista kertoo paljon siitä, miltä tässä osavaltiossa näyttää.
Ilta päätettiin käymällä Salt Lake Cityssä oluella ja Buffalo wingseillä motellin läheisessä baarissa. Mormoonit eivät siis ole estäneet oluen tarjoilua kirkkoonsa kuulumattomille. Tosin alkoholijuomia saa Salt Lake Cityssä käsittääkseni vain jos tilaa ruokaa. Siis ihan niin kuin 70-luvulla Suomessa.
keskiviikkona, heinäkuuta 26, 2006
Auringon laskettua ajettiin pari tuntia pientä kaksikaistaista maantietä. Näimme tienvarressa kaksi peuraa ja jäniksiä ja hiiren näköisiä jyrsijöitä meni auton edestä kirjaimellisesti koko ajan. Onneksi vältyimme kolareilta. Autoja taisi tulla vastaan koko aikana vain viisi tai kuusi.
Yö nukutaan motellissa Torreyn pikkukaupungissa. Lipaston laatikosta löytyy raamatun lisäksi The Book of Mormon. Avain saatiin taas jo suljetun respan oveen teipatusta kirjekuoresta. Small Town America toimii.
tiistaina, heinäkuuta 25, 2006
Arizona on nähty. Moottoritie meni kapeaan kanjoniin, joten jäi tästäkin osavaltiosta jotakin muistoja, vaikkei sitä yli puolta tuntia kestänyt eikä yhtään kylää tai kaupunkia nähty. Utahiin tultaessa kalliot muuttuivat yhtäkkiä punaisiksi, ja niitä tässä sitten ollaankin muutama kymmenen mailia ihailtu. Nevadasta tuttuja kymmenien kilometrien mittaisia luotisuoria tienpätkiä ei onneksi ole enää ollut.
maanantaina, heinäkuuta 24, 2006
Olipahan äärimmäinen päivä. Death Valleyssä oli pahimmillaan lämpöä 125°F eli lähes 52°C. Yli neljän tunnin ajan lämpöä oli noin 45 astetta. Alkoi kyllä huumori loppua kun parissa muutaman kilometrin mittaisessa ylämäessä piti ottaa ilmastointi pois päältä ettei auto keittäisi. Yleensä ulkona liikkuessa tuulenvire viilentää kivasti, mutta nyt se vain pahensi asiaa, aivan kuin olisi valtavalla hiustenkuivaimella puhallettu. Suihku Las Vegasissa teki kyllä hyvää.
Las Vegasista taasen ei tiedä mitä sanoa. Paikka on niin mauton, että se on jo hieno. Kuvat ovat New York, New York ja Paris Las Vegas -hotelleista. Sanattomaksi vetää.
sunnuntai, heinäkuuta 23, 2006
Päivää ei voi sanoin kuvailla, mutta toivottavasti kuvat auttavat. Yosemite on todellakin maineensa arvoinen kansallispuisto. Samanlaista graniittiseinää ei monessa paikassa näe mitä nyt Suomessa. Mittakaava vain on aivan eri. Esimerkiksi ylemmässä kuvassa vasemmalla oleva El Capitan nousee 967 metriä kuvassa näkyvän laakson pinnan yläpuolelle. Päivän avainsanat olivat monoliitti ja vesiputous. Nisäkäslistalle taasen saa lisätä kauriin. Puistosta pois ajaessa auringonlasku sai metsän näyttämään satumetsältä: kaikki värit olivat vain aivan vääriä ja aivan liian hienoja. Tie kulki parhaimmillaan reippaasti yli kolmessa kilometrissä, mutta kasvusto näytti siellä suunnilleen samalta kuin hämäläisessä mäntymetsässä. Laskeutuminen alas reiluun 2000 metriin oli myös melkoinen elämys varsinkin jarruille, jotka alkoivat tärisyttää koko autoa. Hengissä kuitenkin selvittiin, ja jarrutkin toipuivat kun saivat hieman jäähtyä. Kilometrejä on nyt takana 2100 ja ajoaikaa noin 30 tuntia. Jokaisena kolmena aamuna onkin herätty ennen seitsemää.
Nyt ollaan alhaalla laaksossa Bishopin pikkukaupungissa. Motelli varattiin varhain aamulla ja perille tultiin myöhään. Avain odotti nimelläni varustetussa kirjekuoressa, ja sen löytyessä tuntui kuin olisi piilotetun aarteen löytänyt. Huomenna Death Valleyn kautta illaksi Las Vegasiin.
lauantaina, heinäkuuta 22, 2006
Ensimmäisenä päivänä ehdimme suunnitellusti rannikolle Oregonin eteläpäähän lähelle Kalifornian rajaa. Motellikaupunkimme oli Gold Beach ja huoneeseen astuessamme saimme ihailla auringonlaskua suoraan omasta ikkunastamme. Oregonin rannikko osoittautui juuri niin hienoksi kuin oli luvattu, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Kaliforniassa pääkohteemme oli punapuumetsät, ja olivathan punapuut valtavia! Valitsemani kuva on kuitenkin hieman etelämpää Kalifornian ruosteisilta kukkuloilta.
torstaina, heinäkuuta 20, 2006
keskiviikkona, heinäkuuta 19, 2006
maanantaina, heinäkuuta 17, 2006
Fremontin raketti taasen on aidon kylmän sodan aikaisen ohjuksen runko. Tarkemmin sanoen se on peräisin 1950-luvulta. Se löytyi vuonna 1993 armeijan ylijäämävarastosta. Paikallisuutiset kertoivat, että rakettia oltiin purkamassa, jolloin Fremont Business Association päätti tulla väliin. De libertas quirkas!
sunnuntai, heinäkuuta 16, 2006
Tänään iltapäivällä oli tasan kuukausi siitä, kun tulin Seattleen. Kävelin West Seattlen rantaa (kuva) ja kuuntelin suomalaista musiikkia, ja yhtäkkiä tulin ajatelleeksi, että minulla ei ole missään vaiheessa ollut minkäänlaista koti-ikävää. Aika onkin mennyt todella nopeasti, eikä huonoja hetkiä ole juuri ollut. Tietysti joitakin ihmisiä on ikävä, varsinkin yhtä pientä ja joitakin vähän isompia, mutta muuten ei ole Suomen kesää mitenkään erityisen ikävä. Houstonissa koti-ikävä oli aina läsnä ihan toisella tavalla. Kirjoitinkin tänään yhdelle kaverille Suomeen, että elämäni Seattlessa ei loppujen lopuksi niin kovasti poikkea elämästäni Tampereella, toisin kuin Houstonissa. Toisaalta ehkä sekin vaikuttaa koti-ikävättömyyteen, että olen täällä niin paljon lyhyemmän ajan.
Päivän pieni hauska havainto oli se, että keskustan parkkimittarit toimivat aurinkoenergialla. Kaipa täällä siis talvellakin ainakin joskus sade taukoaa sen verran että aurinko pääsee nuo lataamaan.
perjantaina, heinäkuuta 14, 2006
Pomoni taasen selvisi hieman helpommalla. Hänellä oli tänä aamuna lennot New Yorkin kautta Dubliniin. Samaisen myrskyn takia New Yorkiin ei päässyt laskeutumaan ajallaan, ja polttoaineen hupenemisen takia oli jouduttu laskeutumaan Detroitiin. Dublinin kone ehti tällä välin tietysti mennä, ja pomollakin on käsittääkseni edessään yö New Yorkissa.
torstaina, heinäkuuta 13, 2006
Taisi iskeä paha karma. Tänään tehtiin retki Mount St. Helensille, ja koko päivän satoi niin, että itse tulivuoresta ei näkynyt muuta kuin epämääräinen silhuetti pilvien keskellä. Vuoden 1980 purkauksen jälkeensä jättämä karu maisema toki näkyi laakson pohjalla.
Illalliseksi teen chili con carnea. Tuntui hienolta ostaa siihen meksikolaisia luomujalopenoja ja luomuserranoja. Luulisi ainakin olevan sellaisia kuin pitää. Serranot kyllä osoittautuivat niin väkeviksi chileiksi, etten tiedä voiko niistä suomalainen tehdä ruokaa.
keskiviikkona, heinäkuuta 12, 2006
Blogin päivittäminen kännykällä sähköpostitse maksaa näköjään ilahduttavan vähän, eli vain 10,2 senttiä kerralta. Hinta on 0,3 senttiä silloin kun puhelin on suomessa, eli on tuo roaming-hinta toki 34 kertainen siihen nähden.
maanantaina, heinäkuuta 10, 2006
Tässä oleva kuva on parin viikon takaa. Itselläni on tällä kertaa espresso, mutta kuvanottaja on valinnut latten. Taustalla näkyy työpaikan seinää.
Takaisin Seattlessa. Olipa Kandassa mukavaa. Lisäilin reissun aikana tekemiini blogimerkintöihin kuvia. Yllä oleva on yksi suosikeistani Whistleristä.
Seattleen palaaminen tuntui kyllä jännältä, ihan samaan tapaan kuin aikoinaan Houstoniin paluut pidemmiltä reissuilta. Oli mukava palata tuttuihin ympyröihin. Stone Waytä ajaessa tuntui aika samalta kuin Viinikan liikenneympyrää lähestyessä kun tulee Tampereelle lentoasemalta: onpa kiva olla kotona. Ja sitten kuitenkaan nyt en ole varsinaisesti kotona.
Reissu siis alkoi rykäisyllä Seattlesta Whistleriin. Matka ei sinänsä ollut pitkä, mutta Seattlen ja Vancouverin ruuhkat kavattivat ajoajan neljästä tunnista kuuteen tuntiin. Myös rajalla meni oma aikansa, vaikkakaan USA:n viranomaiset eivät meitä pysäyttäneet. Kanadalaiset ottivat meidät ulkomaalaisina jalkaisin sisälle vastailemaan muutamaan kiperään kysymykseen, mutta päästivät meidät sitten eteenpäin. Takaisintulo oli vielä helpompi. Kanadalaiset eivät meistä olleet kiinnostuneet, ja USA:n rajavalvonta tyytyi tarkistamaan passit ja kysymään pari kysymystä. Mitään lappuja ei tarvinnut täytellä.
Whistlerissä pääsin siis laskettelemaan. Jäätiköllä rinteet nyt olivat mitä olivat, mutta pääsinpähän suksille, ja se oli pääasia. Ja onhan siinä oma viehätyksensä, että saa lasketella heinäkuussa. Osa porukasta lasketteli shortseissa ja teepaidassa, mutta itse katsoin parhaimmaksi pitää kuoripuvun päällä. Laskupäivän jälkeen suuntasimme kohti Vancouveria, jossa hotelli oli varattu kahdeksi yöksi.
Vancouver ei sinänsä juuri poikennut USA:n kaupungeista. Isoin ero taisi olla se, että useat keskustan pilvenpiirtäjät ovat asuinrakennuksia eivätkä liiketiloja. Sellaisia ei täällä Etelä-Amerikassa juuri missään näykkään. Lähinnä Shanghai niistä tuli mieleen. Ehkä tästä syystä downtownin muodostama skyline ei ollut niin suunnitellun ja tyylikkään näköinen, kuin yleensä jenkkikaupungeissa.
Ehkä mieleenjäävin paikka oli Vancouverin chinatown, jonka kaduilla oli kaupan todella eksoottisen näköistä ruokatavaraa. Kävimme siellä lauantaina lounaalla, ja sanotaan nyt vaikka niin, että ilmeisesti löysimme ravintolan, joka ei ole suunnattu turisteille. Ruoka oli kuitenkin maultaan hyvää.
lauantaina, heinäkuuta 08, 2006
perjantaina, heinäkuuta 07, 2006
keskiviikkona, heinäkuuta 05, 2006
Ilta huipentui ilotulitukseen, jota on vaikea sanoin kuvailla. Se kesti 20-25 minuuttia, ja paikallisuutisten mukaan siinä oli noin 5000 paukkua. Meillä oli suora näkymä ilotulitukseen parvekkeelta. Raketit olivat isoja, ja ne olivat hienoja. Erikoisimmat tekivät taivaalle sydämmiä ja hymiöitä. Taustalla soi amerikkalaisille tärkeitä rock- ja pop-klassikoita kuten Joe Cockerin versio With a Little Help from My Friendsistä ja Queenin Bohemian Rhapsody, joihin ilotulitus oli synkattu.
tiistaina, heinäkuuta 04, 2006
Käytiin eilen katsomassa baseballia, Seattle Mariners vastaan Colorado Rockies. Peli kesti reilun neljä tuntia ja oli varsinkin lopun ratkaisuvuoropareissa oikein viihdyttävä. Pelin jälkeen kävimme oluilla stadionin viereisessä panimossa, kävelimme keskustaan ja joimme kahvit kauppahallin viereisessä puistossa. Paremman tekemisen puutteessa päätimme sitten vielä kävellä kotiin, ja siinä menikin reilu pari tuntia kun kiersimme merenrannan puistoa pitkin aika ison ylimääräisen lenkin. Siinä se päivä sitten olikin.
Tänään kävimme ostamassa eväät huomista itsenäisyyspäivää varten. Päätimme nimittäin vapaapäivän kunniaksi kokoontua suomalaisporukalla grillaamaan ja katsomaan iltakymmeneltä alkavaa ilotulitusta. Meitä on viisi aikuista, mutta ruuan määrästä voisi päätellä jotain ihan muuta. Alkupaloina on hampurilaisia, ja pääruuaksi grillataan vihannesnyyttejä, possua ja kanaa. Lähes kaikki on luomua.
- Ilmasto. Kesällä on mukavan lämmintä ja sateetonta. Houstonissa on suurimman osan vuotta tukahduttavan kuuma ja paljon rankkasateita. Talvikelit ovat täällä toki asia erikseen, mutta senkin pelastaisi se, että se mikä tulee vetenä kaupunkiin, tulee puuterilumena lähialueen laskettelukeskuksiin.
- Kaupunki on kompaktin kokoinen, ja kaikkiin paikkoihin pääsee bussilla,pyöräilemällä tai kävellen. Autoa ei ihan oikeasti kaupungissa tarvitse. Pyörätiet ja pyöräkaistat vievät kaikkialle, ja jalkakäytävät ovat leveitä ja hyväkuntoisia.
- Eri kaupunginosat ovat aidosti erilaisia ja kivoja paikkoja viettää aikaa. On trendikäs ja oikullinen Fremont, kaunis ja korkea Queen Anne, pikkukaupunkimainen Wallingford, vihreä Green Lake, skandinaavinen Ballard, hip, cool ja gay Capitol Hill, historiaa, yöelämää ja kodittomia pursuava Pioneer Square, ja niin edelleen.
- Kaupungin kaduilla on elämää, tavallisia ihmisiä tekemässä tavallisten ihmisten asioita.
- Busseja käyttävät myös tavalliset keskiluokkaiset valkoiset ihmiset.
- Autot väistävät jalankulkijoita. Tähän on suomalaisena vaikea tottua.
- Luonto on aina lähellä. Pienen ajomatkan päässä on toinen toistaan upeampia paikkoja.
- Kaupunkialueella on paljon kivoja uimarantoja.
- Hyvää kahvia saa muualtakin kuin Strabucksilta.
- Poliittinen ilmapiiri. On aina piristävää nähdä kyltti, jossa lukee "Impeach Bush".
- Kierrätys. Täällä voi ainakin teoriassa saada sakot, jos sekajätteen joukosta löytyy jotakin kierrätettävää, kuten lasia, alumiinia, pahvia tai paperia. Kaikki kierrätettävä jäte laitetaan muuten samaan astiaan. On tämä sen verran työvoimavaltainen maa, että on varaa palkata joku muu tekemään se lajittelu jälkeenpäin. Varmaan tosi kiva työ.
Tampereeseen tätä nyt ei viitsi alkaa verrata. Onhan täällä tietenkin paljon hyvää, mutta koti on sentään koti.
sunnuntai, heinäkuuta 02, 2006
Tulipahan nähtyä pari vuoden 1994 jalkapallon maailmanmestaria pelaamassa. Romário ja Zinho nimittäin pelaavat Miami FC:ssä. Eipä kyllä kumpikaan saanut mitään aikaiseksi, mitä nyt lopussa Romáriolla oli yksi kaukoveto joka meni vain hieman yli maalin. Lopulta Sounders voitti pelin 2-1. Seattlen keskusta näytti aika hienolta stadionin portailta kuvattuna.
Skypellä voi näemmä soittaa ilmaiseksi mihin tahansa USAlaiseen puhelinnumeroon. Kätevää. Ostamallani puhelukortilla olikin kalliimpaa soittaa kaverille Washingtoniin (DC) kuin Suomeen.
lauantaina, heinäkuuta 01, 2006
Löysin itselleni jalkapallojoukkueen ja kannattajaporukan Tampere Unitedin ja Sinikaartin korvikkeiksi. Seattle Sounders pelaa United Soccer Leagues First Divisionissa eli USAn kakkossarjassa ja Emerald City Supporters (ECS) tuo ääntä ja väriä katsomoon. Keskiviikkona vastassa oli Puerto Rico Islanders. Menin ennen matsia juttelemaan huivi kaulassa liikkuneelle kaverille, joka osoittautui ECS:n puuhamieheksi. Ennen kuin huomasinkaan, minulle ojennettiin ECS:n huivi: "it's all yours" ja kutsuttiin mukaan ECS:n omaan katsomonosaan.
Peli oli avointa ja viihdyttävää ja ECS:n noin 30 hengen porukka piti hyvää ääntä katsomossa. Eri lauluja oli paljon, ja sävelet olivat niitä samoja tuttuja joita Sinikaarti ja suunnilleen kaikki porukat maailman ympäri käyttää. Pian lauloinkin jo mukana One nil to the lads in blue (säv. Go West). Yleisöä oli kaikkiaan noin 2600 henkeä, mikä tietty näytti aika vähältä stadionilla joka vetää 67000. Peli päättyi sitten lopulta 2-1 Soundersille. Pelin jälkeen mentiin vielä parille oluelle stadionin lähipubiin, ja samassa paikassa tavataan huomenna lauantaina ennen peliä pre-match pinttien merkeissä. Itse pelissä vastassa on Miami FC. Ihan kiva kun on kaupungissa muitakin tuttuja kuin työkaverit.