keskiviikkona, maaliskuuta 09, 2011

Tänään on ollut mukava päivä. Siihen ei kuulunut mitään matkaoppaista löytyvää turistikohdettai vaan elämyksiä tarjosi sen sijaan majapaikkani, joka on beduiinien telttaleiri. Perille pääsin parisen tuntia ennen auringonlaskua, mikä olikin aivan täydellinen ajoitus. Nyt makaan omassa teltassani ja en malta odottaa aamua. Petran ihmeet odottavat.

Vaikka kyllä tämä beduiinileirikin on varsin idyllisessä paikassa. Sen kupeessa nimittäin kohoaa pieniä hiekkakivisiä mäennyppylöitä, jotka tuovat minulle mieleen Utahin maisemat. Sitä samaa pitäisi olla luvassa huomenna Petrassa, jossa tuhansia vuosia sitten hiekkakiveen kaiverretut rakennelmat toki tuovat oleellisen lisämausteensa.

Ilta on ollut uskomaton. Vaikka kyse on turisteille varta vasten rakennetusta hommasta, se on tehty niin hyvin ettei se tunnu teennäiseltä. Paikan omistaja on aivan supermukava, ja lisäksi paikalla oli koko illan kymmenkunta hänen sukulaistaan ja ystäväänsä. Illallinen valmistui siten, että ensin tehtiin nuotio pyöreään kuoppaan, ja hilloksen valmistuttua laitettiin ruuat grilliritilällä kuoppaan ja kansi päälle. Valmistumisaika oli parisen tuntia. Odotellessa juotiin mukikaupalla teetä ja musisoitiin toisen avotulen äärellä. Instrumentteina olivat luuttu, rumpu sekä muutama pehmeä beduiinin lauluääni. Illan kylmetessä siirryttiin sisälle telttaan, jossa istuttiin ringissä lähes puoleen yöhön musisoiden, tarinoiden ja teetä juoden. Beduiinien kertomukset omasta elämästään olivat kiehtovia. Lisäksi tietysti vaihdettiin matkailukokemuksia ja annettiin vinkkejä niin kuin missä tahansa majapaikassa jossa reppureissaajat kohtaavat.

Yksi asia mikä kyllä hieman hämmentää on se, että kaikilla ilman miestä tänne tulleilla eurooppalaisilla naisilla oli illan lopussa beduiini kainalossaan. Tosin naapuriteltasta kuuluvista äänistä päätellen ainakaan aivan kaikkia ei kuitenkaan loppujen lopuksi onnistanut. Toinen hämmentävä juttu on se, että moni vieras tuntui olevan aivan pihalla paikallisesta kulttuurista. Yksi oli yllättynyt siitä, että beduiinit ovat muslimeja, toinen taasen ihmetteli miten muslimit voivat juoda alkoholia. Minkähän takia sitä usein ajatellaan, että muslimien pitää aina noudattaa kaikkia uskotonsa sääntöjä, mutta kristityiltä pikemminkin odotetaan omien sääntöjensä rikkomista?

2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Olenkin tätä matkakuvausta lukiessa miettinyt, että tällaista reissua olisi naisen hankala tehdä. Ainakaan yksin.

Antti kirjoitti...

Kyllä täällä itse asiassa on ollut yksin matkustavia naisia. Eräs yksin matkustava ranskalainen nainen kommentoi, että paikalliset kohtelevat länsimaista naista kuten miestä.

Lisäksi täällä on naisen paljon mukavampi matkustaa kuin vaikkapa Turkissa, Egyptissä tai Israelissa. Ikävää huomiota ei tule täällä ollenkaan niin paljon.