maanantaina, maaliskuuta 07, 2011

Damaskoksen lentokentällä Ammanin lennon lähtöä odotellessa on hyvä hetki vetää yhteen reissun Syyrian osuutta. Heti alkuun on todettava että se ylitti villeimmätkin haaveeni. En olisi uskonut että Orientin eksotiikkaa voi vielä tällä tavalla kokea. Aavikolla käynti ja Beduiinien tapaaminen kruunasi kaiken. Turistikohteetkin ovat olleet aivan huippua, mutta se on hieman toissijaista.

Damaskoksessa on ollut mukavaa myös se, että en ole oikeastaan koskaan matkustaessani tuntenut oloani yhtä turvalliseksi. Kaikenlainen pikkurikollisuus loistaa poissaolollaan, eikä turistilta myöskään yritetä huijata rahoja pois millään sellaisella pikkuvilpillä, joka on monessa Euroopan kaupungissa valitettavan yleistä. Keskellä yötäkään vanhan kaupungin pienet ja paikoin pimeät kadut eivät tuntuneet missään vaiheessa uhkaavilta, eikä kukaan käyttäytynyt niin että oloni olisi ollut epämiellyttävä. Näin ei Euroopassa koskaan ole.

Mitään kommunikointivaikeuksiakaan ei ole ollut. Kaikki turistien kanssa tekemisissä olevat ihmiset tuntuvat puhuvan englantia. Osa puhuu itse asiassa huomattavan hyvääkin englantia. Arabiaa ei siis sinällään ole tänne tullessa tarve osata lainkaan. Minä olen käyttänyt kolmea ilmaisua. Tervehdys "sallam aleikum" luo aina sopivan ilmapiirin. Se kääntyy sanatarkasti "rauha olkoon läsnäsi", mutta on siis sinänsä vain tervehdys. Kiittäminen on hyvä osata maasta riippumatta, arabiaksi se onnistuu sanomalla "shukran". Lisäksi moneen tilanteeseen sopiva "jalla" kuuluu aktiiviseen sanavarastooni. Se tarkoittaa yleisimmin "lähdetään", mutta sopii siis moneen muuhunkin. Esimerkiksi jalkapallossa syöttöä pyydetään nähtävästi huutamalla "jalla". Kaduilla kuulee jatkuvasti jonkun käyttävän tätä sanaa,

En muuten tarkistanut yllä olevia translitterointeja mistään. Niitä on monesti useita vaihtoehtoisia, joten sama kai se on keksiä omat. Olen myös tulostantut arabia-englanti fraasisanakirjan, mutta se on ainakin toistaiseksi pysynyt repussa.

Arabialaiset numeraalit olen lisäksi opetellut. Se ei olisi mitenkään välttämätöntä, sillä rahoissa on myös tutummat numerot, mutta on ihan kätevää että ei tarvitsi aina etsiä seteleistä sitä nurkkaa josta löytyy ne tutummat numerot.

Mitään pelkoa Syyrian matkailussa ei tarvitse kokea. Kyllä asiat toimivat tai ainakin järjestyvät. Ja tarjolla on uskomattomia elämyksiä.

Ei kommentteja: