sunnuntaina, marraskuuta 30, 2008

Tänään ei liikuttu autolla mihinkään, vaan vietettiin koko päivä San Franciscossa. San Franciscossa tosin liikuttiin senkin edestä kävellen, ratikalla, bussilla ja cable carilla. Aurinko paistoi koko päivän ja lämpötila oli lähes täydellinen. Peruslämpö oli nimittäin sopivan viileä, mutta aurinko porotti sen verran mukavasti, että t-paita, kaprit ja sandaalit oli oikea varustus.

Päivän ensimmäinen kohde oli Presidio eli vielä 1900-luvun alussa tärkeässä asemassa ollut sotilastukikohta keskellä kaupunkia. Otimme ensin ratikan Fisherman's Wharfin turistihelvettiin, ja kävelimme sitten siitä perille. Matkalla sai hyviä valokuvia muun muassa kuuluisasta entisestä vankilasaaresta Alcatrazista, sataman veneistä ja Golden Gaten sillasta.

Presidio on kyllä ihan jännä paikka. Alue on valtava, ja se näyttää säilyneen hyvin alkuperäisessä asussaan. Mitään aivan erityistä nähtävää siellä ei ilmeisesti ole, mutta valkoiset puutalot ovat kyllä sinänsä kivan näköisiä.

Presidiosta jatkettiin bussilla Haight-Ashburylle ihmettelemään hippiaatteen jäänteitä ja värikkäitä viktoriaanisia rakennuksia. Samalla syötiin lounas samassa eritrealaisessa ravintolassa, jossa olin syönyt edellisellä San Franciscon reissullani puolisentoista vuotta sitten. Täytyy myöntää, että nyt kun sormin syömisestä oli ensiviehätys jo mennyt. ruoka ja koko ravntolaelämys tuntui varsin keskinkertaiselta. Erityismaininnan saa etiopialainen tumma olut, joka maistui epäonnistuneelta sahdilta.

Tässä vaiheessa varjot alkoivat jo pidetä, ja suuntasimme Alamo Squarelle. Tämä on yksi San Franciscon klassisimmista valokuvauspaikoista, mutta en ole onnistunut aiemmin paikalle päätymään. Kieltämättä viktoriaaniset rakennukset edessä ja kaupungin business-keskusta takana loivat ihan jännän kontrastin. Yleensä ei kai kerrota, että juuri tällä kohtaa näitä viktoriaanisia taloja on juuri nuo seitsemän, jotka ovat kuvissakin, mutta nyt kerrotaan.

Alamo Squaren kuvat eivät silti sinänsä vääristele totuutta, sillä koko kaupunki on täynnä vastaavia toinen toistaan upeampia viktoriaanisia rakennuksia. Ja ihan kaikkialla. Se San Franciscossa juuri tekeekin minuun vaikutuksen, että kaupunki on valtavat suuri, ja lähes kaikkialla on mukavan näköistä. Ero Seattleen on valtava, sillä Seattlessa on useita erillisiä mukavia alueita, joiden välillä on sitten sitä sun tätä, muun muassa teollisuusrakennuksia ja muuta vähän epämääräisempää.

Alamo Squarelta jatkettiin vielä Castroon eli San Franciscon homokaupunginosaan. Tästä ei ole oikein mitään sanottavaa. Alue oli juuri niin viihtyisän oloinen kuin kaikkialla sanotaan. Muusta San Franciscosta sen erotti vain normaalia suurenpi sateenkaarilippujen ja seksikauppojen määrä. Ei sillä etteikö niitä muuallakin näkisi.

Aivan viimeiset valoisat hetket käytettiin San Franciscon kaupungintalon ja UN Plazan ympäristössä. YK:n peruskirjahan on allekirjoitettu vuonna 1945 San Franciscossa, siitä tämä UN Plaza. Paikalliset taitavat silti olla ylpeämpiä kaupungintalostaan. Sen kupu nimittäin nousee 35 senttiä korkeammalle kuin US Capitolin kupu Washington DC:ssä. On se minusta kyllä muutenkin hienompi. Kuvussa on otettu kovasti mallia Pariisin Les Invalidesin kuvusta. Kuvat vain ovat niin pimeitä että jäävät nyt tästä pois.

Illan tultua havahduimme siihen, että San Franciscon pubikulttuuri on lähes olematonta. Tai sitten etsimme sitä väärästä paikasta. Joka tapauksessa kun Google Mapsiin laitta hauksi "pub near seattle", löytyy paljon kivoja pubeja. Vastaava haku San Franciscosta ei tuota oikein mitään lupaavaa. En ole tätä puolta Seattlesta aiemmin oikein oivaltanut, mutta nyt kun asiaa ajattelen, hyviä pubeja on tosiaan vähän kaikkialla. Lisäksi niissä on hyviä paikallisia oluita, kun taas San Franciscossa paikallisiksi voi laskea lähinnä Anchor Steamin ja Sierra Nevada Pale Alen, joita saa molempia jopa Suomesta.

Päivän mittaan havahduin myös siihen, että joulu todellakin alkaa amerikassa Kiitospäivästä. Ja tämä ei tarkoita vain sitä, että kaupat alkavat mainostaa joulua ja että kaupunkien keskustoissa sytytetään virallisen joulukuusen valot, vaan myös ihmisten kodit laitetaan joulukuntoon. Tänään näimme useita paikkoja, josta voi ostaa (aidon) joulukuusen, ja samoin näimme ihmisiä kuljettamassa joulukuusta autojensa katoilla. Muutamassa kodissakin nähtiin koristeltu joulukuusi, siis kun se oli laitettu kadun puoleisen ikkunan viereen.

Illallista söin Chinatownissa. Tosin meinasi jäädä syömättä, sillä pieni auringonpistos vei mehut, ja pääsin hotellihuoneesta liikkeelle vasta yhdeksän jälkeen. Kaverini jäi lähtiessäni vielä potemaan, joten olin yksin liikkeellä. Kun pääsin Chinatowniin, ravintolat alkoivat jo mennä kiinni. Lopulta päädyin ravintolaan, jossa kiinaa puhuva henkilökunta näytti jo syövän myymättä jääneitä annoksia. Minut kuitenkin toivotettiin tervetulleeksi ja söin loistavan annoksen tulista szechuanilaista kanaa. Puolikkaan kanan tilaaminen olisi houkuttanut kovasti, sillä olisin halunnut nähdä olisiko puolikkaani leikattu näyteikkunalla roikkuneista kanoista. Tästä kuitenkin jänistin.

Ei kommentteja: