lauantaina, marraskuuta 22, 2008

Finanssikriisi näkyy amerikkalaisen pankin asiakkaalle ihan konkreettisesti. Kaikki nimittäin kallistuu. Eilen huomasin, että tililtäni oli mennyt 12 dollarin suuruinen kuukausittainen palvelumaksu. Tämä oli ensimmäinen kerta ikinä, ja tili on sentään ollut auki jo reilut viisi vuotta. Ei muuta kuin pankkiin asiaa selvittämään, ja totta tosiaan, palvelumaksu oli tilille lätkäisty ihan tarkoituksella. Ainoa tapa päästä tästä eroon oli avata säästötili, ja laittaa sille menemään automaattinen 25 dollarin siirto käyttötililtä kerran kuussa. Tuo voi kuulostaa hankalalta kun ottaa huomioon, että minulla ei ole USA:ssa tuloja. Mitään ongelmaa ei kuitenkaan ole, sillä voin vastaavasti siirtää kuukausittain 25 dollaria säästötililtä käyttötilille. Kuinka amerikkalaista.

Lisäksi pankki on ottanut käytännön, että tilille rahaa siirrettäessä rahoista on välittömästi käytössä vain ensimmäinen sata dollaria. Loput tulee käyttöön vasta parin päivän päästä, kun siirto on saatu käsiteltyä. Ja tämä siis ilmeisesti koskee jopa rahoja, jotka käy laittamassa tilille pankin konttorissa.

Lisäksi rahan siirtämisesti ulkomaalaiselta tililtä peritään nykyisin 30 dollarin palvelumaksu. Voisin vannoa, että vielä pari vuotta sitten hinta oli 10 dollaria. Suomalainen pankkini perii muistaakseni 7 euroa tilisiirrosta ulkomaille, joten vielä tuhatkin dollaria saa tänne selvästi halvemmalla kun sen nostaa automaatista.

Ei kommentteja: