maanantaina, kesäkuuta 16, 2008

Tänäänkin oli hieno keli ja vuoretkin tulivat pilvistä iltapäivällä. Niinpä päätin käydä katsastamassa ehkä tärkeimmän pakollisen Seattlen nähtävyyden eli Space Needlen. Space Needle onkin tärkeä osa Seattlea: vuoden 1962 maailmannäyttelyyn rakennettu torni on yksi niistä harvoista asioista joista Seattle tunnetaan maailmalla. Pidän siitä, kuinka torni näkyy vähän joka puolella Seattlen ydinalueilla, ja on aina läsnä minun arkipäivässäni. Kaunis rakennelma. Olen joskus miettinyt, että olisi pitänyt kerätä kuvasarjaa erilaisista torninäkymistä, siis niistä klassisista ja harvinaisemmista.


Olin tähän asti kuitenkin välttänyt torniin nousemista pääasiassa kahdesta syystä. Liput ovat törkeän kalliita ($16) ja paikka on täynnä turisteja (olivat tänään odotetun ärsyttäviä). Lisäksi torni ei ole likikään Seattlen korkein näköalapaikka (korkein löytyy keskustasta Columbia Center -pilvenpiirtäjästä), eikä kukaan ole näkymiä erityisesti kehunut. Eikä torni muuten korkeuden puolesta mikään erityinen olekaan: 184 metrillään se on vain 16 metriä korkeampi kuin Näsinneula. Esimerkiksi Eiffel-torni on 324 metrinen, ihan eri luokkaa siis.

Space Needle on kuitenkin ainoa paikka, josta saa täyden 360 asteen näkymän Seattlen alueelle. Ja se tekee paikasta kuitenkin erityisen. Olikin hyvä, että en mennyt paikalle ennen kuin tunsin Seattlen alueen perinpohjin. On nimittäin mukavaa ymmärtää näkemänsä.

Vuoret näyttivät upeilta – Kaskadit idässä ja Olympia lännessä – mutta sen verran oli ohutta pilveä, että lumihuiput erottuvat kuvista vain juuri ja juuri. Mount Rainierkin tuli esiin juuri sopivasti sinä aikana kun tornin huipulla olin. Puget Sound vilkkui sinisenä, mutta vielä upeammalta näytti purjeveneitä kuhiseva Lake Union. Keskusta näytti siltä, että jokin tärkeä palanen puuttui sen edestä. Arvatkaa mikä.

Tornista alastultuani pyöräilin vielä Puget Soundin rannalle Olympic Sculpture Parkkiin.Viime vuonna perustettu puisto on oikeastaan ulkoilmamuseo, jossa on koko joukko moderneja veistoksia. Oikein miellyttävä paikka ainakin näin aurinkoisena kesäpäivänä.

Lopuksi kävin vielä (taas kerran) Kerry Parkissa ihailemassa keskustanäkymiä. Kyllä maisema vain täältä on ihan toista luokkaa kuin Space Needlestä. Tällä kertaa Mount Rainierkin oli hienosti näkyvissä. Se on se valtava valkoinen möykky kuvan oikeassa reunassa horisontin yläpuolella. Kuulemma on ihmisiä, jotka sen näkiessään eivät usko että niin ylhäällä voi olla vuori, ja sanovat että sen on pakko olla vain pilviä. Varsinkin Space Needlestä katsottaessa vuori kyllä näyttääkin olevan ihan luonnottoman ylhäällä.

Ei kommentteja: