tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Eilinen vietetiin Victoriassa, Brittiläisen Kolumbian pääkaupunkissa Vancouverinsaaren eteläpäässä. Tällä alueella, Pacific Northwest sanottaisiin englanniksi, voi ajatella olevan neljä oikeaa kaupunkia: Seattle Washingtonissa, Portland Oregonissa sekä Vancouver ja Victoria Brittiläisessä Kolumbiassa. Victoria on 80 000 asukkaallaan (metroalue 330 000) näistä pienin, mutta ainakin eurooppalaisen turistin mielestä mielenkiintoisin. Näin jälkeenpäin voi todeta, että olisikin ollut vain järkevintä jättää auto kotiin, ja ajaa Victoria Clipper -pikalaivalla suoraan Seattlesta Victoriaan. Yhden yön reissussa ehtii kyllä kaupungin nähdä komeasti.

Meillä oli hotelli aivan päänähtävyyden eli Brittiläisen Kolumbian parlamenttitalon vierestä. Niinpä oli ilmeistä, että ensin ihmeteltiin sitä. Komea rakennus, monella valtiolla on vaatimattomampi, toisilla monin verroin hienompikin. Kun vielä käännettiin katse pohjoiseen, nähtiin kuulu Empress-hotelli ja Victorian sisäsataman purjeveneet. Tämän verran suoritettuamme oltiinkin valmiita lounaalle. Portaat alas veden tasoon ja pöytä veden ääreltä. Ei näkynyt autoja, ei melkein kuulunutkaan, edessä purjeveneitä ja taustalla parlamentti. Salaattipöydällä lepäävää kanaa ja paahdettua foccacia-leipää syödessä tunnelma oli kuin olisi ollut Euroopassa kaupunkilomalla.

Eurooppalaista kaupunkilomatunnelmaa täältä haettiinkin, ja sitä myös saatiin. Pienestä se on kiinni. Ei tarvita kuin hieman vanhempia rakennuksia, sekava ruutukaava, lyhyet korttelit, kapeat kadut ja leveät jalkakäytävät. Löytyi jopa pieni pätkä eloisaa kävelykatua.

Illalliseksikaan ei tarvinnut hampurilaista syödä, vaan päädyimme lopulta Victorian piskuiseen Chinatowniin hieman parempaan kiinalaiseen ravintolaan. Viiden ruokalajin menussa oli syötävää noin viidelle. Huolestuttavasti saimme siitä yli puolet syötyä, eikä olo edes ollut niin turpea, että olisi ollut vaikea juoda merenrannasta löydetyn pienpanimon mainiota pale alea.

Myöhemmin illalla saatiin hyvät naurut kun näimme parlamenttitalon iltavalot. Ei sitten voitu tehdä tyylikästä valaistusta, vaan laitettiin jouluvalot. Kai se jossakin pitikin näkyä, että oltiin kuitenkin Pohjois-Amerikassa.

Ei kommentteja: