lauantaina, helmikuuta 09, 2008

Suomessa en ole koskaan oikeastaan edes harkinnut vaalitilaisuudessa käymistä, mutta täällä se tuntuu luontevalta, vaikken tietenkään saa edes äänestää. Tänään oli vuorossa Barack Obama. Naiivisti kuvittelin, että kun tilaisuus on paikallisessa monitoimihallissa (jossa pelataan koripalloa ja jääkiekkoa), ei paikalla tarvitse olla ajoissa jotta mahtuu sisään. Väärin. Paikalle tullessani hallin ympärillä oli jo suuri joukko ihmisiä jotka eivät olleet mahtuneet sisään. Puheet kuuluivat onneksi myös ulos. Raporttien mukaan sisällä oli 21000 ihmistä ja ulkona 3000 lisää. Moni paikalle yrittänyt oli lähtenyt kotiinkin kun eivät olleet mahtuneet sisälle.

Tuosta kuvasta Obaman voi paikantaa etualalla olevan puhelimen vasemman yläkulman paikkeilta. Koska kaikki eivät olleet mahtuneet sisään, ennen sisällä pitämäänsä varsinaista puhetta Obama piti ulkona lyhyen puheen megafonin avulla. Ihmiset tuntuivat olevan varsin liikuttuneita tästä eleestä. Obaman puhuessa sisällä yleisö oli ulkonakin hurmiossa, ja näin muutamia jotka liikuttuivat kyyneliin asti.

Näinä parina päivänä olen käytännössä päässyt näkemään, miten tässä maassa ruohonjuuritason demokratia todella toimii. On ihailtavaa, miten täällä tavalliset ihmiset ovat mukana prosessissa. Erityisesti siksi onkin sääli, että valtakunnan tason ja Washington DC:n politiikasta ja politikoinnista ei voi yhtä yleviä sanoa.

Ei kommentteja: