torstaina, joulukuuta 27, 2007

Olen tässä Suomeen tultuani autoillut jonkinkin verran, ja olen pannut merkille, että autot ovat Suomessa näillä keleillä todella likaisia. On ihan tavallista, että kyljet ja perä on aivan lian peitossa niin että rekisterikilpeä ei näe lukea; tasaperäisissä ei ole harvinaista että takaikkunassa on paksu lika muualla kuin siinä mistä pyyhkijä pyyhkii. Törkeän näköistä, eikä varmaan yhtään hyväksi pelleillekkään.

Mietin että mistä tämä johtuu. Seattlessa nimittäin lämpötilat liikkuvat samoissa lukemissa ja vettä tulee taivaalta vähintään yhtä paljon. Itäinen Washington ja vuoret ovat oikeastaan aivan samanlaisia kuin Suomi: lunta tulee vähän ja tienpinnat jäätyvät toisinaan. Katselin tienpintoja, ja totesin että ne ovat aivan lian peitossa. Washingtonissa asfaltti on puhdast. Mistä ero? Miksi Suomen tiet ovat täynnä rapaa mutta Washingtonissa ei? Washingtonissa käsittääkseni kuitenkin suolataan enemmän. Eivät ne tienpinnat kai muuten pysyisi niin sulina, ettei talvirenkaita tarvita. Ja ei kai Suomessakaan sentään hiekkaa tai soraa tienpinnoille ajeta? Vai johtuuko tämä nastarenkaista, siis että ne jauhavat tienpintaan likaa irti asfaltista? Ken tietää kertokoon.

Washingtonissa en joka tapauksessa ole nähnyt yhtään niin likaista autoa kuin mikä on Suomessa tavanomainen likaisuus tähän aikaan vuodesta. Taitaa olla niinkin, että Suomessa autoja pestään tähän vuoden aikaan tosi vähän, sillä se on "turhaa", kun kuitenkin jo seuraavalla kauppareissulla autosta tulee ihan likainen. Mutta kyllä se vaan oudolta ja pahalta näyttää kun auto on päästetty pahimmillaan ikkunoita myöten lian peittoon.

Lisäksi huomasin, että Amerikassa tarttunut kohtelias ajotapa hämmentää suomalaisia jalankulkijoita. Tampereen keskustan tienoolla ajaessani tuli usean kerran tilanne, jossa pysähdyin suojatien eteen, jottei jalankulkijoiden tarvitsisi pysähtyä, mutta jalankulkijat eivät osanneet mennä yli ennen kuin monta kertaa viittasin että menkää nyt. Takanani olleissa autoissa oli arvatenkin pinna kireällä. Mutta tuo kohteliaisuus jalankulkijoita kohtaan nyt vain tulee selkäytimestä. Ehkä opin myöhemmin tavoille ja kiihdytän suomalaiseen tapaan jos näyttää siltä että jalankulkija saattaa muuten ehtiä edestäni.

Kaupoissa kierrellessäni taasen panin merkille lasten ja nuorison kielenkäytön. Törkeää. Vastaavaa ei kyllä Amerikassa hyväksyttäisi, ja se on hyvä se. Ihan hävetti vanhempiensa puolesta.

5 kommenttia:

Sennie kirjoitti...

Sama täällä! Nuorison kielenkäyttö ja kaljoittelut leikkipuistoissa, sekä aikuisten töykeys ja epäkohteliaisuus yllätti kesäreissulla. Näytti myös siltä, että suomalaisia kummastutti se että hymyilin tuntemattomille 'humalassa varmaan!'...!?

En osaa sanoa kuinka paljon se että asun maalla/pikkukaupungissa enkä cityssä täällä Usassa vaikuttaa asiaan...

Hyvää joulunjatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

No Seattlessa autonpesetys maksaa 4 taalaa, Suomessa lähes 20 euroa... Tosin USA:ssa liikkuu lommoisia/kolaroituja autoja enemmän kuin Suomessa. Jalankulkijoiden kohtelu on kuin yö ja päivä tosiaan!

Antti kirjoitti...

Hyvä pointti, hinnanero tosiaan lienee pahimmillaan tuota luokkaa. Tosin itse maksan Seattlessa yleensä kahdeksan taalaa kun käyn itsepalvelupesulassa (Brown Bear), en nimittäin luota että harjapesuautomaatit eivät naarmuttaisi peltejä. Tampereella käyttämäni harjaton pesu muistaakseni ihan kahtakymppiä maksa mutta hieman yli kympin kumminkin. Nopean googlauksen perusteella alle kympilläkin Suomessa pesun saa.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta jos haluat törkeitä lapsia ja nuorisoa nähdä, tervetuloa Englantiin. Ihan uskomatonta, nii-in sivistymätöntä.

Antti kirjoitti...

Sain muuten sittemmin kuulla, että Washingtonissa ei suolata lainkaan, vaan tiet pysyvät sulina ihan vain tehokkaan aurauksen ja suurten liikennemäärien ansiosta. Hurjaa. Mutta kaipa tämä sen lika-asian selittää.