sunnuntai, marraskuuta 04, 2007

Päivän kohteina olivat Snohomishin pikkukaupungin keskusta sekä Chateau Ste. Michellen viinitila ja Reed Hookin panimo Woodinvillessä. Yli tunnin ajomatkan päähän Seattlesta ei menty, mutta henkisesti päästiin hyvinkin kauas.

Snohomish oli varsin tyypillinen viihtyisä amerikkalainen pikkukaupunki. Tyypillisyydestään huolimatta Snohomish on harvinaisuus; vaikka samanlaisia on muitakin, on aina iloinen yllätys kun löytää pikkukaupungin jolla on oikea keskusta. Siis sellainen, joka ei koostu läpikulkutiestä ja ketjuliikkeistä, vaan sellainen, joka on pääreitin sivussa ja jossa on ketjuutumattomia (tai ketjuuntumattoman näköisiä) kauppoja ja ravintoloita vanhoissa (parhaimmillaan yli satavuotiaissa) rakennuksissa. Syötiin lounas ja käppäiltiin antiikkikauppojen/romukauppojen näyteikkunoita ihmetellen. Vanhoja LP-levyjä tästä maasta ainakin löytää helposti. Bongasin taas kerran Beatlesin amerikan painoksia, missä on aina edelleen oma hohtonsa.

Ainoa huono puoli näissä amerikkalaisissa pikkukaupungeissa on se, että muuten viihtyisään keskustaan on kuitenkin pakko pääsätää autot. Se pilaa minusta maisemat varsin tehokkaasti. Täällä toki kävelykeskusta varmasti tuhoaisi oitis kaikki mahdollisuudet saada elinvoimainen keskusta, siis tilanne on vähän niin kuin Suomessa kuvitellaan sen olevan. Niinpä oli oikein mukavaa suunnata viinitilan rauhaan. Ja kun ennen tässä omassa naapurustossani sijainnut panimo oli siinä vastapäätä, olihan sielläkin pakko käydä maistelemassa. Red Hook onkin tavallaan pyhinvaelluskohde: täällä maan luoteisnurkassa valloilleen päässyt mikropanimokulttuuri on pitkälti tämän panimon ansiota. Mikropanimokulttuuri syntyi vastareaktiona mauttomalle teolliselle oluelle (think Budweiser, Miller, Coors), joten oli aika yllättävää kuulla, että Anheuser-Busch (niiden päätuote on Budweiser) omistaa 30 prosenttia Red Hookista. Tähän on toki käytännön syy: Red Hook tarvitsi jakeluverkoston, eikä oman rakentaminen tuntunut järkevältä. Kuulemma sopimuksessa lukee selkeästi, että Anheuser-Busch ei voi mitenkään puuttua siihen, miten Red Hook oluensa panee. Hilpeää. Lisäksi kuulin, että toinen Red Hookin perustajista on myös Starbucksin perustajia. Niinpä tietysti.

Kierrokset viinitilalla tai panimolla eivät juuri normaalista poikenneet. Viinitkään eivät juuri säväyttäneet, olut taasen oli entuudestaan hyvinkin tuttua. Pannut ja pytyt näyttivät molemmissa tietenkin samalta kuin kaikkialla muuallakin. Hyvä reissu silti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, etta tykkasit Snohomishista =). Meidan herravaki metsastaa sielta(kin) tosiaan noita sinkkuja ja hyvia savikiekkojakin jos sattuu loytymaan. Mina itse mita milloinkin, mutta kun siella on, niinkuin jo aiemminkin mainittu, kovin kallista, niin kovin paljoa muuta ei sielta ole juuri kannattanut hamstarta noin niinkuin enempi.

Meidan taas tarvitsisi kayda noilla San Juan saarilla viela jonain paivana. Mun pitikin ihastella silloin sita sun reissuasi sinne, mutta taisin unohtaa.

Ne viinit mita tarjoavat maistiaisiksi siella Ste. Michellen luona eivat meitakaan hetkauttaneet puoleen ei toiseen, mutta olen itse lahes koukussa niiden Gewurtztramineriin ja Rieslingiin =).

Antti kirjoitti...

Jep, oli oikein hyvä vinkki, kiitos vaan siitä. :-) Jos olisi käyty vain viinitilalla ja panimolla (jotka olivat muutenkin olleet listalla), olisi reissu ollut jokseenkin vajaa.

Mietittiinkin noista viineistä, että kaipa amerikkalaisilla on maistatettava mitäänsanomattomia viinejä, jottei se ole niiden mielestä pahaa (monen mielestä näytti kyllä olevan pahaa siitäkin huolimatta). Kyllähän noilla väistämättä laatuviinejäkin on; eiväthän olosuhteet paljon Washingtonia paremmat voisi olla.