keskiviikkona, maaliskuuta 10, 2010

Yliopistojen lakko on peruttu. Loistava juttu. Paikallistason toimijat tekivät kovan työn lakko-organisaatioiden aktivoinnissa ja jäsenistön tiedottamisessa, mikä antoi keskustason neuvottelijoille sellaisen tuen, joka auttoi pääsemään hyvään neuvottelutulokseen. Järjestöjen sisäinen ja niiden välinen yhteishenki onkin nyt huipussaan, ja muutenkin tunnelma on hyvä, sillä työsuhteen ehtoihin esitetyt vakavat heikennykset saatin torjuttua. Kaikki muutokset ovat hyvin pieniä ja oikeastaan ennakolta odotettuja.

Samaan aikaan olen seurannut Pohjois-Amerikan MLS-jalkapalloliigan tilannetta. Nyt siis puhutaan siitä koko maailman yhteisestä pelistä. Sielläkin työehtosopimus oli helmikuun alussa katkolla, ja nyt on ollaan sopimuksettomassa tilassa toista kuukautta. Ilmeisesti sielläkin lakko vältetään ja liiga pyörähtää käyntiin suunnitellusti maaliskuun lopulla, mutta voi olla että sopimukseen pääsy kestää vielä pitkään. Neuvotteluja käydään nyt välittäjän johdolla, mikä on tietenkin hyvä merkki. Selvästi kumpikaan osapuoli ei missään nimessä halua kauden peruuntuvan.

On vain ollut hämmästyttävää seurata, kuinka näissä kahdessa täysin erilaisessa tapauksessa tilanne on edennyt hyvin samankaltaisesti. Alkuperäinen neuvottelujen määräaika oli siis sama, ja myös neuvotteluissa otetut jatkoajat ovat olleet samanlaiset. Toivottvasti jalkapalloilijatkin pian saavat sopimuksensa. Sielläkin vaaditaan aivan perusoikeuksia, kuten vaikkapa se, että määräaikainen työsopimus ei olisi irtisanottavissa kesken sopimuskauden. Pelaajat vaativat myös vapaata oikeutta siirtyä uuden työnantajan palvelukseen sopimuksen päätyttyä. Nykyisin he ovat vanhan työnantajansa orjia vaikka palkanmaksu sopimuksen päätyttyä tietysti katkeaa.

Näin kun ajattelee, meillä yliopistolaisilla menee oikeastaan aika hyvin. Ja ennen kuin joku alkaa kommentoida rikkaista urheilijoista, todettakoon että vastavalmistuneet maisterit saavat suomalaisesta yliopistosta parempaa palkkaa kuin moni jalkapalloilija Pohjois-Amerikassa. Pelaajat jotka saavat parempaa palkkaa kuin suomalaiset professorit ovat nekin harvassa. Itse asiassa esimerkiksi Seattle Soundersissa on vain avauskokoonpanollisen verran pelaajia, jotka saavt minua parempaa palkkaa.

Ei kommentteja: