lauantaina, marraskuuta 07, 2009

Olen joskus maininnut olevani stadionromantikko. Tänään pääsin katsastamaan vanhojen stadionien sarjan ehdottoman ykkösen. Colosseum olikin maineensa veroinen ja kaunis aurinkoinen päivä tarjosi vielä loistavat puitteet. Auringon porottaessa pelkkä t-paita riitti helposti.

Itse asiassa Colosseum vähän jopa ylitti odotukset. Eihän se ihan ehjä enää toki ole, mutta kyllä minusta tuntui tänään siltä, että tätä puolta asiassa usein korostetaan ihan liikaa. Stadion kuitenkin tuntuu ihan kokonaiselta stadionilta vaikka siitä kaikenlaisia osia puuttuukin. Erityisesti tuntuu aika hienolta, että toisessa kerroksessa voi kiertää koko stadionin ympäri. Referenssiksi voisi todeta, että Suomessa ei ole yhtään kaksikerroksista stadionia. Vaikka taitaa Olympiastadion sentään olla hieman Colosseumia isompi rakennus vaikka se yleisökapasiteetiltaan onkin selvästi pienempi.

Colosseumilta jatkoin muille oleellisimmille muinaisen Rooman raunioille. Palatium oli minusta vähän sen oloinen, että vastaavia raunioita voisi löytyä suomalaisesta metsästäkin, mutta Forum Romanumilla historia heräsi taas henkiin. Toki Colosseumiin verrattuna alueella oli aika vähän ehjiä rakenteita, mutta jollakin tapaa alueen muinaisen elämän saattoi kuvitella. Kaipa ne välittömästi antiikkiin viittaavat pylväät sen tekevät.

Loppu valoisa aika meni Rooman vanhan kaupungin katuja kierrellen. Kohokohta oli käsintehty sitruuna-gelato. Varmemmaksi vakuudeksi aidoista raaka-aineista löin hampaani siemeneen. Oli muuten hyvää!

Hieman ennen auringonlaskua palasin vielä Colosseumille ja ehdinkin paikalle juuri kun auringon viimeiset säteet valaisivat stadionin kaarevaa seinää. Lopuksi kävelin vielä Circus Maximukselle. Siitähän ei toki ole jäljellä juuri muuta kuin ruohokenttä, joten siinä nyt ei sinällään ole mitään nähtävää. Tänään siellä oli ilmeisesti käynnissä jonkinlaiset sotilaalliset markkinat.

Muutaman tunnin hostellilla levättyäni lähdin taas syömään. Tähän tällaiseen rytmiin voisi kyllä tottua. Tällä kertaa päätin syödä ulkoterassilla, ihan vain siksi että se on mahdollista. Ruoka ei odotetusti ollut mitenkään erikoista, sillä terasseja on tähän aikaan vuodesta lähinnä turistipaikoilla. Tulipahan todistettua, että hyvän ruokapaikan etsiminen todellakin kannattaa.

1 kommentti:

Riitta kirjoitti...

Minusta Circus Maximuksessa upeinta on se, että se on. Siihen ei ole rakennettu mitään.

Muista tulla meille katsomaan Rooma-kirjoja kummipojan kanssa...