perjantaina, tammikuuta 25, 2008

Kävin Prahassa heti tulopäivänäni perjantaina illalla kokemassa Ta Fantastikan teatteriesityksen Aspects of Alice. Elämys oli niin hämmentävä, etten osannut siitä matkan aikana mitään kirjoittaa. Visuaalisessa musiikkiesityksessä niin näyttelijät kuin lavasteetkin liikkuivat kaikissa kolmessa ulottuvuudess ympäri lavaa. Ne myös pyörivät usein akselinsa ympäri. Esityksen jälkeen sitä vain mietti, miten ihmeessä ne sen tekivät.

Ilmeisesti temppu on vanha ja varsin yksinkertainen. Lavan tausta oli kokonaan musta, ja ilmeisesti näyttelijöitä ja lavasteita liikuttivat mustiin pukeutuneet avustajat. Tai kaipa heitäkin olisi reilumpi sanoa näyttelijöiksi. Liikkeet olivat uskomattoman sulavia ja illuusio leijuvista näyttelijöistä ja lavasteista täydellinen. Vaikka tekniikka on periaatteessa yksinkertainen ja tiedän työnikin puolesta ihmissilmän olevan helppo huijattava, täytyy ihailla sitä miten hienosti homma toteutettiin. Onneksi en tiennyt homman jujua etukäteen, sillä silloin en olisi osannut uppoutua esityksen taiteelliseen puoleen, vaan olisin vain koko ajan tarkkaillut teknistä toteutusta. Huikeinta oli, että kaikki tapahtui vain noin 15 metrin päästä paikastani. Sen kyllä panin merkille, että kun esitys ei ollut loppuunmyyty, myymättä oli jätetty nimenomaan eturivit.

Teatteri tunnetaan myös turistinimellä Black Light Theater, ja se on Kaarlen sillan lähellä Karloválla. Minullekin oli tätä monta kertaa suositeltu, mutta vasta seitsemännellä Tšekinmatkallani uskoin että se todella on käymisen arvoinen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Black Light Theater jäi meiltäkin kokematta Prahassa, mutta onneksi on Internet ja youtube :)

http://www.youtube.com/watch?v=Btdtwx2JpbM

(Video ei tosin taida päästä lähellekään aitoa tunnelmaa)

Antti kirjoitti...

Tuo klippi on itse asiassa eri teatteista. Näkemästäni Aspects of Alicesta on näemmä myös klippi:

http://www.youtube.com/watch?v=5Fowuhl7cn0no

Ei tuostakaan varmaan ihan saa käsitystä, millainen se tunnelma oli. Harmi että vaihtavat tuossa klipissä kuvakulmaa niin usein.

Klipissä lyhyesti näkyvä keilojenheittelykohtaus oli kyllä hieno. Toinen kaveri heitti keilan ilmaan, ja se alkoi pyöriä ilmassa kuin hidastetussa elokuvassa, kunnes toinen kaveri nappasi sen kiinni. Uskomattoman näköistä.