keskiviikkona, joulukuuta 19, 2007

Havaijin reissun päätteeksi tarkoitukseni oli kertoa hieman sikäläisestä ruokakulttuurista, mutta se on jäänyt tekemättä. Päätin nyt saada aikaiseksi, sillä joulun jälkeen en enää taatusti saisi.

Ensimmäisenä Havaijista ja ruuasta tulee useimmille varmaankin mieleen ananas ja muut (epä)hedelmät. Olisin mielelläni kertonut syöneeni juuri ananaan (sic), mutta ilmeisesti ei oikein ollut kausi, sillä yksikään vastaan tullut fruit stand ei ollut auki. Virkistystä toi sen sijaan shave ice (sic), eli jää jonka päälle oli kaadettu hedelmänmakuista sokerilientä. Mantereella näistä käytetään nimeä snow cone.

Lounasruokana taisin mainita Loco Mocon. Se oli yksi harvoista saatavilla olleista varsinaisista havaijilaisista annoksista. Oleellisesti annokseen kuuluu valkoisen riisiin päälle laitettu hampurilaispihvi, paistettu kananmuna ja ruskeaa kastiketta. Kuulostaa paratiisilta, eikö?

Havaijilaisessa ruuassa siirtolaisten vaikutus on suuri. Kaikkialta saakin erilaisia japanilaisia ja korealaisia annoksia. Itse söin erinomaista korealaista kanaa eräässä paikallisessa pikaruokapaikassa. Erikoisin siirtolaisvaikutteinen naposteltava on kuitenkin Spam Musubi eli merilevään kietaistu riisikakku, jonka keskellä on pala sikanautasäilykelihaa eli spämmiä. Se on siis oleellisesti sushia jossa kala on korvattu sikanaudalla. Nam nam.

Spämmi onkin Havaijilla varsin suosittua. Opaskirjani arveli tämän johtuvan siitä, että etenkin takavuosina muunlaisen lihan tuominen Havaijille oli varsin kallista puuhaa. Koko osavaltiohan on lähes täysin tuontiruuan varassa, ja siellä onkin USA:n kallein ruoka. Me nautimme tätä "paikallista herkkua" kahdellakin lounaalle. Sekä kansallispuistossa että Mauna Kealla oli nimittäin pakko olla omien eväiden varasssa, ja korvasimme normaalin sämpylöitä ja pepperonimakkaraa -ratkaisun paahtoleivällä ja spämmillä. Hyvinhän tuo nälkäisille maistui.

Ei kommentteja: