lauantaina, marraskuuta 10, 2007

USA:ssa on viime aikoina keskusteltu paljon kiduttamisesta. Kiduttaako USA? Pitäisikö USA:n kiduttaa? Onko hukkumisen simulointi (engl. waterboarding) kiduttamista? Vasemmalle nojaavalla MSNBC:llä ja oikeistolaisella FOX News:llä on tietenkin hyvin erilaisia kantoja. Kolmas uutiskanava CNN on varmaan myös jotakin mieltä, mutta sitä en ole koskaan seurannut. Koko kanava tuntuu jokseenkin irrelevantilta.

Ensimmäiseen kysymykseen presidentti on vastannut "ei", mutta sittemmin on käynyt ilmi, että hukkumisen simulointia on käytetty terrorismin vastaisessa sodassa. Presidentti siis joko valehetelee, ei tiedä mitä alaiset tekevät tai ei pidä hukkumisen simulointia kiduttamisena. Kaikki ovat pelottavia vaihtoehtoja.

Oikealla laidalla tuntuu vallitsevan kanta, että kyllä poikkeustilanteessa pitää voida kiduttaa. Äskettäin FOX Newsin vaikutusvaltainen Bill O'Reilly kysyi ohjelmassaan kiduttamista vastaan puhuneelta vieraaltaan: "mitä jos amerikkalaisten henki on vaarassa?" Ja kun tämä ei riittänyt: "mitä jos sinun perheesi henki voidaan pelastaa kiduttamalla saatavien tietojen avulla?" Kuulemma presidentin pitää saada päättää kiduttamisesta, jos sillä tavalla voidaan saada tietoja, joilla pelastetaan ihmishenkiä. "Olemme sodassa, ja kun joku yrittää sodassa tappaa sinut, teet kaiken tarvittavan tämän estämiseksi." Järkyttävää. En ole varma käyttäväkö O'Reilly ja hänen hengenheimolaiset sanaa kidutus vai ei. USA:n hallinnon orwellilaisessa uuskielessä on termi "tehostettu kuulustelumenetelmä", jolla asioita yritetään sumentaa.

Vasen laita on tietenkin ehdoton siinä, että USA:n ei pidä kiduttaa. Ensiksikin, "se on amerikkalaisten arvojen vastaista". Toisekseen, "kiduttamalla saadaan kyllä tunnustuksia, mutta ei totuutta". Youtubessa on MSNBC:n Keith Olbermannin viime maanantainen special comment. Tuota kun kuuntelee, saa jonkinlaisen käsityksen siitä, miten kahtiajakautunut tämä maa on. Ja siitä, miten kamalaan jamaan presidentti on maan ajanut. Pelottaa ajatellakin, mitä seuraavan vuoden aikana vielä tapahtuu. Olbermannin ohjelma tulee suurelta kaapeliuutiskanavalta prime time -aikaan, joten mistään marginaalin kommentista ei ole kyse. Viimeisen kolmen minuutin aikana tulee aika rankkaa kamaa, joten kannattaa kuunnella sinne asti.

Äskettäin luin aika rankan artikkelin paikallisesta free weeklystä, ilmaisesta viikkolehdestä jollaisia on jaossa kaduilla ja kaupoissa kaikissa amerikkalaisissa kaupungeissa. Artikkeli löytyy näemmä myös verkosta. Se ehkä hieman valaisee sitä, miksi usein olen todennut, että nykyinen presidentti tekee vähintään yhtä paljon pahaa omalle maalleen kuin ulkomaailmalle. Tähän liittyy myös tämä Keith Olbermannin special comment kesältä 2006.

Eilen kävin katsomassa aihepiiriin liittyvän Rendition -elokuvan. Suosittelen. Nopean googlauksen perusteella se näyttäisi olevan tulossa Suomessakin ensi-iltaan vielä vuoden loppuun mennessä. Elokuvan aihepiiri on varmasti amerikkalaisille turhan rankka, useimmat amerikkalaiset kun ovatkin siinä niitä pahoja, joten en yllättynyt että salissa oli yhteensä vain viisi ihmistä, joista kaikki olivat ulkonäkönsä perusteella siirtolaistaustaisia.

"Those who would give up liberty for a little security, deserve neither and will lose both." – Benjamin Franklin

Ei kommentteja: