perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Tuntuu todella hurjalta – tai ehkä pitäisi sanoa kurjalta – ajatella, että asun maassa, jonka vallitseva käytäntö sallii sen, että minut voidaan minä tahansa päivänä poimia kadulta ja viedä ulkomaille kuulusteltavaksi niin, että kenellekään ei kerrota mihin katosin. Jottei totuus unohdu, todettakoon että tämä käytäntö tuli voimaan jo Bill Clintonin ollessa presidentti. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen käytäntöä on vain alettu käyttää aivan uusissa määrin. Ja lisäksi on ilmeistä, että vallitsevan käytännön mukaan kuulustelumenetelmiin kuuluu kidutus. Wikipedian artikkelin mukaan Clinton oli presidenttikaudellaan ensimmäisen nappaustapauksen alla selittänyt käytännön ja sen laillisuuden puolesta ja vastaan puhuvia argumentteja varapresidentti Al Gorelle, joka oli nauraen todennut: "That's a no-brainer. Of course it's a violation of international law, that's why it's a covert action. The guy is a terrorist. Go grab his ass." Valitaan demokraatti presidentiksi ja kaikki korjaantuu. Jep jep.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö jenkkiläisiä syytetä monesti siitä, että eivät käy tarpeeksi ulkomailla? Tällähan se korjaantuu.

Toisaalta ulkomaille kiikutettavat ovat aika todennäköisesti siellä jo käyneet...

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä kuulitko tätä, mutta Guantanamon vankileirin toimintaohje on uutisten mukaan vuodettu nettiin:

http://www.wikileaks.org/wiki/Wikileaks (nyt tosin jumissa)

Vanhentunut ohje, mutta suhteellisen nolo Yhdysvalloille, joka on aiemmin jyrkästi kieltänyt ohjeessa mainitut toimintatavat.

Antti kirjoitti...

Ensimmäiseen:

Extraordinary renditionia kylläkin voidaan soveltaa vain ulkomaalaisiin, toisin sanoen amerikkalaisia ei periaatteessa voida kiikuttaa pois maasta. Tosin kesällä 2006 voimaan tullut Military Commissions Act rajoittaa habeas corpusta siinä määrin, että jos amerikkalainen napataan pois kiikutettavaksi, ei hän voi välttämättä mitenkään todistaa olevansa amerikkalainen.

Jälkimmäiseen:

En ollut kuullut. Mitenköhän todennäköistä on, että tuollainen vuodettu toimintaohje on aito. Sitä ei kai ainakaan voi arvioida mitenkään muuten kuin mutu-tuntumalta? Dokkarin toki löytää googlen cachesta vaikka wikileaks.org on alhaalla.

Anonyymi kirjoitti...

Totta, aitoudesta ei voida olla varmoja ikinä kun armeija hyvin todennäköisesti kieltää koko asian. Sain tuon wikileak osoitteenkin: https://secure.wikileaks.org/leak/gitmo-sop.pdf

238 sivuinen eepos näyttää ainakin kohtuullisen hyvältä väärennökseltä jos se sellainen on.

Anonyymi kirjoitti...

www.unsubscribe-me.org

- Linda