lauantaina, marraskuuta 24, 2007

Kiitospäivästä tuli periamerikkalainen, mutta siitä tuli silti mieleen suomalainen joulu: oltiin kiireettömästi yhdessä ja syötiin liikaa.

Aamupäivän ahersin kalkkunan täytteen kanssa. Sitähän ei siis yleensä nykyisin missään vaiheessa työnnetä kalkkunan sisään, ei meilläkään. Yhdeltä siirryin sen ja edellisenä iltana tekemäni karpalokastikkeen kanssa juhlapaikalle. Siellä emäntämme jo ahersi keittiössä, ja kehoitti pian avaamaan tv:n. Siellä oli nimittäin meneillään Dallas Cowboysin perinteinen kiitospäivän jalkapallo-ottelu. Kun kalkkuna suvaitsi vihdoin kypsyä, siirryimme pöytään, jossa kaikki oli erinomaista. Minunkin tuomiseni saivat asianmukaiset kehut. Siitä täytteestä piti kyllä alkuun varovaisesti kysyä näyttääkö se siltä miltä pitää. Karpalokastikkeeseen taasen käytin vähemmän sokeria kuin mitä resepti olisi edellyttänyt, koska pelkäsin siitä muuten tulevan amerikkalaisen ällömakeaa. Hyvin sekin vain kävi kaupaksi, ja oli kyllä minun makuuni juuri sopivan kirpakkaa.

Illaksi ajettiin siis Roslyniin. Vuorten tällä puolella onkin talvi: maassa on vähän lunta ja pakkasta on viitisen astetta. Hyvin suomalaisen oloinen syystalvi siis. Iltaa istuttiin The Brick -baarissa. Se ja koko Roslynin kaupunki ovat tuttuja Villi pohjola (Northern Exposure) -tv-sarjaa seuranneille, sillä sarja kuvattiin Roslynissa. Nytkin baarissa oli aika jännittäviä hahmoja. Ollaan selvästi redneck-alueella.

Tänään kalkkunaa sulateltiin Mission Ridgen ainoalla auki olevalla mutta aurinkoisella laskettelurinteellä. Oli se vain hienoa vihdoin avata kausi. Samalla opetettiin yksi hollantilainen jalon harrastuksen pariin. Taas tuli todettua se, että jos osaa luistella, on helppoa oppia laskettelemaan. Kaveri ei ollut koskaan kokeillut minkäänlaisia suksia, mutta laski jo iltapäivällä kuin vanha tekijä.

Matkalla oli kyllä lähellä, että usko aurinkoon olisi loppunut. Kun menimme Blewettin solan pohjoispuolelle, aurinko nimittäin katosi, eikä tullut esiin ennen kuin noin maili ennen perilletuloa. Auringon työntyessä esiin autossa olikin melkoinen juhlatuonnelma. Olimmekin koko päivän juuri ja juuri pilvien ylä- ja eteläpuolella. Kävi melkoinen tuuri.

Ei kommentteja: