torstaina, syyskuuta 13, 2007

Yellowstonen reissu pyörii edelleen mielessä, joten ajattelin kirjoittaa tähän joitakin hajanaisia ajatuksia.

Ajoitimme reissumme tarkoituksella niin, että se oli ensimmäisenä koulujen alkamisen jälkeisenä viikonloppuna. Se olikin loistava ratkaisu, sillä ruuhkat loistivat poissaolollaan, ja kun lähes kaikki muut puistossa olivat eläkeläisiä, vähänkään rankemmilla kävelyreissuilla oli todella rauhallista. Toisaalta säiden kannalta kesä voisi olla parempi aika: meidän kolmas päivä Yellowstonessa oli nyt pilvinen ja kylmä. Tietenkin tämä oli se ainoa päivä, jona nukuimme teltassa. Muuten oli päivisin todella lämmintä ja aurinkoista, joten huonompikin tuuri säiden kanssa olisi voinut olla. Yöksi toki tuli todella kylmää jokaisena yönä, mutta pakkasta oli vain silloin kun telttailimme. Lisäksi geysirit ja värikkäät kuumat lähteet varmaankin näyttävät hieman lämpimämmässä ilmassa paremmalta. Nyt vesihöyry peitti näkymät välillä aika tehokkaasti, eikä geysirien ylössinkoava vesi tahtonut höyrystä erottua.

Suunnittelua tällainen reissu toki vaatii. Yellowstonessa on erillisiä alueita melkoinen määrä, ja matkaopasta lukiessa kestikin melkoisen kauan ennen kuin alkoi päästä jyvälle siitä, miten puisto on järjestetty. Aluksi vain silmissä vilisi Old Faithfulit, Mammothit, Lamar Valleyt, Norrisit, Canyonit, Yellowstone Laket, Big Thumbit ja muut paikannimet, eikä asiasta meinannut millään saada reunasta kiinni. Karttoja tutkien ja opasta lukien hommaan kuitenkin alkoi noin kolmannella yrityksellä tulla selkoa. Lonely Planetin Yellowstone and Grand Teton National Parks -opasta voin kyllä suositella lämpimästi: sen selkeä esitystapa hahmottui erityisesti puistossa ollessa vallan mainiosti. Lisäksi täytyy kiitellä NPS:ää siitä, että puistossa oli saatavilla yleiskartan lisäksi mainioita opaskarttoja jokaisesta alueesta jolla vierailimme. Niistä kyllä aina maksoi sen 50 senttiä todella mielellään, varsinkin kun Yellowstonessa geotermiset kohteet muuttuvat jatkuvasti, ja näissä oli se tuorein tieto.

Päivitin matkailukarttani. Colorado ja New Mexico pitäisi vielä saada kartalle, jotta voisi sanoa käyneensä kaikissa lännen osavaltioissa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ilahdut varmaan suuresti, kun kerron etta sinutkin on nyt sitten haastettu tahan blogeja jo jonkin aikaa kiertaneeseen uteluun mukaan.
Ota tai jata =).

Hauskaa viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

Näissä kartoissa mättää joku, ei näy paljon koskaan(?)

Antti kirjoitti...

Niinkö? Minun silmiini ei ole osunut, ettei toimisi. Mistäköhän on oikein kyse?