maanantaina, huhtikuuta 16, 2007

Konferenssi loppui puoliltapäivin, joten vuokrasimme auton, ja suuntasimme kohti pääkaupunkia rauhallisempia seutuja. Ensimmäinen kohde oli Annapolis, Marylandin pääkaupunki joka oli hetken aikaa myös USAn pääkapunki vuosina 1873-1874. Se onkin yksi Yhdysvaltain vanhimmista kaupungeista: siirtolaiset asuttivat alueen jo vuonna 1694. Tämännäköisiä paikkoja ei kyllä länsirannikolta löydy. Valkoinen mieshän tuli esimerkiksi Seattleen vasta vuonna 1851. Tuota onkin aika hurja ajatella, sillä eihän tuosta ole oikeasti kauaakaan.

Jollakin tapaa Annapoliksesta tuli mieleen brittiläinen pikkukaupunki. Eipä se kai ihme olekaan. Tämä itärannikko on minusta kaikenkaikkiaan varsin kiehtovaa seutua. Nimittäin, vaikka olen ollut USAssa aika monessa paikassa, täällä en ole juurikaan kiertänyt. Tänne tullessa tuntuukin lähes siltä, kuin tulisi aivan uuteen maahan. Täältä löytyy paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria ja länttä kiinnostavampaa kaupunkikulttuuria. Täällä isojen kaupunkien (ainakin niiden missä olen käynyt) keskustat muistuttavat enemmän eurooppalaisten kaupunkien keskustoja. Lännen kaupunkien keskustat ovat paljon väljempiä.

Oikeastaan tajusin tänään sen ison eron: lännen kaupunkien keskustoissa on kortteleita ja pilvenpiirtäjiä, joista puuttuu kokonaan kivijalan liikkeet. kun taas idässä keskustan rakennuksissa on lähes poikkeuksetta myös katutasossa jotakin kiinnostavaa. Lännessä saa vastapainoksi sen, että luonto on jatkuvasti läsnä, ja se on valtavan jylhää. Minusta tuntuukin, että lännessä elämänlaatu on paljon korkeampi. Siellä otetaan muutenkin hieman rennommin, mikä näkyy esimerkiksi pukeutumisessa. Kulttuuri ei myöskään tunnu niin työkeskeiseltä, mutta tämä käsitykseni saattaa kyllä johtua vain siitä missä piireissä olen pyörinyt siellä ja täällä lännessä

No, takaisin päivän ohjelmaan. Seuraava kohteemme oli Great Falls Park Virginiassa. Vesihän siellä toki meni lujaa, mutta on vastaavia Suomessakin, kuten oli tiedossakin. Ihan kiva oli kuitenkin käydä, etenkin tänään kun vettä oli tullut todella kovaa koko päivän ja koski oli todella vuolas. Paluumatkalla tehtiin vielä jonkinmoinen kierros Marylandin ja Virginian maaseudulla. Osavaltioiden raja ylitettiin White's Ferryllä. Aika yllättävää, että täällä vielä lossi operoi.

Sää on tämänhetkinen huolenaiheeni, tämänpäiväiset rankkasateet kun olivat vasta esimakua. Kuten YLEn teksti-tv:kin on uutisoinut, täälläpäin on melkoinen myrsky käynnissä, ja ikkunat vinkuvat ja paukkuvat niin että tuntuu. Ei tämä tietysti ole mitään Teksasiin verrattuna, mutta lentoja on kyllä peruttu paljon. Toivottavasti huomiseen iltapäivään mennessä helpottaa niin että pääsen kotiin. Tai siis Seattleen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yesh! Kerrankin kuvia joissa keli on absoluuttisesti huonompi kuin Suomessa :)

Täällä on +20 ja aurinko paistaa mahtavasti!

Antti kirjoitti...

Oli kyllä kieltämättä melko kurja keli. Annapoliksessa totesimme ääneen, että kävipä hyvä tuuri kun sade taukosi juuri kun tultiin kaupunkiin. Ei olisi pitänyt: parin minuutin päästä satoi kaatamalla.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reissuraporteista! Kiva katsella hyvin otettuja kuvia tutuista maisemista.:)