tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Olisiko iloisille koronmaksajille yhdistystä? Asuntolainan viitekorkoa nostettiin niin että kokonaiskorko kasvoi noin 38 prosentilla, josta syystä asumismenot kasvoivat noin 80 eurolla kuukaudessa. Vastahan kesän alla vastike nousikin noin 150 eurolla. On hienoa omistaa asunto!

6 kommenttia:

Thomas kirjoitti...

Kieroutuneesti voi ajatella, että korko nousee, mutta niin todennäköisesti myös asuntosi arvo.

Sitten alkaa hymy hyytyä kun korko vaan nousee ja asunnon arvo senkuin laskee...

Antti kirjoitti...

Tosin asunnon arvon noususta ei todennäköisesti ole hyötyä muulloin, kuin jos on vaihtamassa halvempaan asuntoon. Niiden muidenkin asuntojen arvo kun nousee todennäköisesti samassa suhteessa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa erotus kalliimman ja halvemman asunnon välissä myöskin kasvaa, kun molempien arvo nousee.

Remontti tietysti nostaa asunnon arvoa ihan suhteessa muihin, mutta harva kai miettii muita kuin putkiremonttia ostopäätöstä tehdessä.

- Riitta, joka onnekseen ei ostanut sitä kallista asuntoa

Antti kirjoitti...

Riitta, enkös minä juuri noin sanonutkin, että se erotus kasvaa?

Tähän voisi kyllä vielä lisätä sen, että asunnon arvon nousu on aina pelkkää teoriaa. Lopulta asunto on juuri sen hintainen, kuin mitä joku juuri siitä asunnosta on valmis sitä myytäessä maksamaan. Ja siihen vaikuttaa moni muukin seikka kuin se, miten asuntojen myyntihinnat yleisesti samalla alueella kehittyvät.

Anonyymi kirjoitti...

Et mainitse, mikä viitekorkosi on, mutta tekstistä voisi päätellä sen olevan jonkun yksittäisen tahon mielivallan alla ts. tyyppiä pankkien prime-korot ja vastaavat.

Olipa miten vain, pääsen kuitenkin pointtiini: En kyllä jaksa uskoa, että ne missään markkinatilanteessa yhtään pidemmällä tarkastelujaksolla tulisivat asiakkaalle edullisemmaksi kuin jokin markkinaviitekorko (euriborit ja vastaavat).

Ei kyllä perustu mihinkään varsinaiseen tietoon tai systemaattisiin havaintoihin, mutta olen kuitenkin melko vakuuttunut bisneslogiikan prime-koroissa olevan se, että näennäisestä "vakaudesta" huolimatta korotuksia tehdään kärkkäästi ja koron lasku "maltetaan" sitten tehdä viiveellä.

Vai mitä olette muut mieltä?

Antti kirjoitti...

Itse asiassa mulla on 12 kk Euribor, joka tosiaan on vuoden aikana noussut aika reippaasti.

Prime-koroista mulla on ollut ihan vastaava mutu. Katselin joskus Nordean. Suurimpien pankkien Prime-korkojen historiallista kehitystä 12 kk Euriboriin verrattuna voi katsoa Suomen pankin sivuilta. Käyrät kyllä nähdäkseni tukevat mutuamme, vaikka sieltä löytyykin yksi puolentoista vuoden jakso, jossa prime korot olivat 12 kk Euriborin alapuolella.