torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Erehdyin kuuntelemaan autossa YleX:ltä keskusteluohjelmaa, jonka aiheena oli tasavero. Siinä siis kuulijat saivat soittaa ja kertoa mielipiteensä aiheesta. Taas kerran suomalaiset osoittivat uskomattoman tasonsa. Eräs soittaja ehdotti, että tasavero on kyllä ihan hyvä malli, mutta siinä pitäisi olla useampi tulohaarukka, joiden sisällä toteutetaan tasaveroa. Tätä sitten pari muutakin soittajaa piti hyvänä ideana, ja toimittajakin nyökytteli, että kyllähän tuossa voisi olla ideaa. Hienoa! Jätetään kotitehtäväksi selvittää, millä nimellä tuota veromallia kutsutaan. Vinkki: kyseinen veromalli on käytössä muunmuassa eräässä pohjoismaassa, jonka lipun värit ovat sininen ja valkoinen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tuo "tasavero" on harhaanjohtava termi (sikäli kun sillä tarkoitetaan sitä, että kaikilla on yhtä suuri veroprosentti.

Minun kielikorvani kuitenkin sanoo, että tasavero voisi mielummin tarkoittaa kaikille absoluuttisesti yhtä suurta veroa tuloista riippumatta vrt. esim. koiravero.

Paljon parempia termejä olisivatkin "suhteellinen vero" tai "proportionaalinen vero"(jälkimmäinen kenties parempi koska nykyiseen tuloveromalliin viitataan yleisesti termillä "progressiivinen vero").

Välillä tuntuu, että tuota tasaveroa käytetään ihan tietoisesti harhaanjohtamaan ihmisiä. Onhan niin varmaan kyllä helpompi saada tietyntyyppisiä galluptuloksia, kun menee kadulla kysymään esim. "eikö olekin väärin, jos kaikki maksaisivat tasaveroa" ja sitten toivotaan, että mahdollisimman moni luulee sillä tarkoitettavan sitä, että kaikki maksaisivat veroja yhtä monta euroa.