perjantaina, helmikuuta 25, 2011

Huomenaamulla kauan odotettu matka sitten alkaa. Tunnelma on lievän jännittynyt, Sitä se olisi joka tapauksessa, sillä edessä on paljon uutta ja tuntematonta, mutta tietysti arabimaailman levottomuudet tuovat oman lisänsä. Kaikki viittaa edeleen siihen että huolta ei ole, eikä ulkoministeriökään ole muuttanut matkustussuosituksiaan.

Tänään Ammanissa eli Jordanian pääkaupungissa oli tuhansia ihmisiä kaduilla osoittamassa mieltään. Kaduille väkeä ajaa ruuan ja polttoaineen kohonneet hinnat sekä halu rajoittaa kuninkaan valtaa. Tänään olikin jo kahdeksas peräkkäinen perjantai, jona Ammanissa on protestoitu rukousten jälkeen. Vallankumousta ei tänäänkään vaadittu, hallituksen vaihtoa ja oikeutta valita pääministeri vaaleilla kylläkin. Hallitusta vastaan mieltään osoittaneet ihmiset ilmeisesti kantoivat vallassa olevan ja hallituksen yksinvaltaisesti nimittäneen kuningas Abdullahin kuvia. Tämä lievä ristiriitaisuus mitä ilmeisemmin tarkoittaa sitä, että Jordaniassa ei kuitenkaan olla valmiita varsinaiseen vallankumoukseen. Viikko sitten mielenosoitus meni kuitenkin lieväksi nahisteluksi, joten tänään ei riskejä otettu, vaan Ammanin kaduilla oli tänään 3000 polisiia valvomassa järjestystä. Poliisit jäivät onneksi pelkiksi rauhanomaisen mielenosoituksen sivustakatsojiksi.

Syyriassakin oli keskiviikkona jonkinlainen mielenosoitus, johon poliisi vastasi väkivallalla. Kyseessä oli noin 200 ihmisen mielenilmaus Libyan suurlähetystön edustalla. Ikävä tapaus, mutta en jaksa aivan mahdottoman suuresti huolestua kun väkeä oli noin kuitenkin vähän. Minusta on hyvin epätodennäköistä, että tuollainen laukaisisi Syyrian kaltaisessa maassa massaliikehdintää. Tullainen tapaushan hukkuu miljoonakaupunkiin niin, että suurin osa kaupunkilaisista ja siellä vierailevista turisteista ei tietenkään edes huomannut että jotain erityistä olisi tapahtunut.

Libanonista taasen ei ole kuulunut mitään ihmeempää. Poliittinen kriisi on jumissa, eikä taida nytkähtää eteenpäin ennen kuin Haririn vuoden 2005 murhaa Haagissa käsittelevä tuomioistuin antaa ensimmäiset tuomionsa. Vuorilla rinteet ovat ilmeisesti hyvässä kunnossa, ja siellä pahin uhka on sunnuntaille eli ensimmäiselle laskettelupäivälle luvattu kova tuuli.

Ei kommentteja: