torstaina, joulukuuta 11, 2008

Olen usein kuullut suomalaisten naureskelevan, kuinka amerikkalaiset sattavat kysyä what's the number for nine-one-one. Nyt kuitenkin huomasin Googlen Zeitgeistista, että päättyvän vuoden kymmenenneksi suosituin google-yrityshaku Suomessa on ollut telkku.com. Hyvä me.

Tiesittekö muuten että alunperin tuo USA:n yleinen hätänumero oli tapana lukea muodossa nine-eleven? Kaupunkitarinan mukaan lukutapa vaihdettiin nine-one-oneksi kun monelle tuotti hätätilan synnyttämässä paniikissa vaikeuksia ymmärtää, että nine-eleven näppäillään 9-1-1. Voihan tuo olla tottakin.

Siitä tuleekin mieleeni tilanne vuosien takaa. Minun piti soittaa poliisin hätänumeroon, ja kun kysyin mikä on oikea numero, minulle vastattiin sata-kaks-kaks. Yritin soittaa numeroon 122 monta kertaa, ja ihmettelin kun aina vaan tuli keskuksesta ilmoitus ettei tuollaista numeroa ole olemassa. Minusta tuo poliisin hätänumero 10022 olikin varsin hölmösti valittu, eikä sitä vuosiin olekaan ollut enää olemassa. Toisaalta ihmisille tuntuu nyt sitten olevan epäselvää, että 112 on oikea numero myös kun hätään tarvitaan vain poliisia.

7 kommenttia:

JH kirjoitti...

Joo, en tiedä mikä tuohon on syynä. Itse joskus kirjoitan googleen kyllä vastaavia osoitteita jos satun sivulla olemaan jo ennestään ja klikkaan "kokeilen onneani". En siis mitenkään tarkoitushakuisesti, mutta sinänsä sama kumpaan niistä laatikoista sen kirjoittaa (googleen vai selaimen osoitekenttään).

Tuostahan oli tänään jossain lehdessä, että miten voi olla että googlessa yksi käytetyimpiä hakusanoja on google. Ja selityksenä veikkailtiin suoraan selaimista tulevia hakuja. Itsekin joskus googleen päästäkseni menen vain firefoxin google-hakupalkkiin ja haen tyhjää hakusanaa (siis painan enteriä), jolloin selain siirtyy googleen. En tiedä millaisena hakuna tämä tallentuu googlen muistiin, vai tallentuuko lainkaan.

Ja tuosta poliisin hätänumerosta: se on kyllä edelleen olemassa ja toiminnassa. Se vain yhdistyy hätäkeskukseen. Toki se on lakkaamassa jollain aikataululla, ja sen käyttö ei ole siitä syystä erityisen suositeltavaa, vaan lähdetään siitä että ihmiset käyttäisivät 112:ta kaikissa hätätilanteissa. Paitsi merihädässä on eri numero.

Antti kirjoitti...

Kuulostaa aika erikoisilta nuo selitykset hakusanan google yleisyydelle.

Tietenkin kun hätänumero lakkaa olemasta olemassa, vanha numero ohjautuu uuteen jonkin pitkän siirtymäajan ajan.

Anonyymi kirjoitti...

Erikoista tai ei, mutta veikkaisin google hakusanan yleisyydeksi juurikin tuota yllä mainittua.

Myös muille sivuille on tullut tavaksi tilanteesta riippuen hakeutua selaimen google-palkin kautta. On helpompaa kirjoittaa palkkiin esimerkiksi blogin nimi kun tietää ennestään että ensimmäinen hakutulos on haluttu. (Esim. Antin blogi...) Tai sitten käyttää juuri tuota kokeilen onneani vaihtoehtoa, jolloin ei tarvitse edes klikata ensimmäiseen hakutulokseen.

Osasyynä tähän voi olla myös että haluaa pitää syötettyjen osoitteiden historian siistinä jolloin sitä voi käyttää ikäänkuin linkkipalkkina.

Antti kirjoitti...

En minä pidä lainkaan erikoisena arvelua siitä, että monet käyttävät selaimen google-hakupalkkia. Erikoisena pidän arvelua siitä, että tämä näkyisi googlessa hakuna, jossa yksi hakusanoista olisi "google". Ainakin minun Firefoxissani google-hakupalkkiin kirjoitettu haku "antin blogi" (ilman lainausmerkkejä) muuttuu URIksi:
http://www.google.com/search?q=antin+blogi&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.debian:en-US:unofficial&client=iceweasel-a
Hakusanoja ovat siis ne alkuperäiset, "antin" ja "blogi". Ei tuossa googlea näy hakusanoissa.

Ja miksi ihmeessä näkyisikään? Minkä takia muka tuosta hakupalkista kirjoitetun haun pitäisi toimia eri tavalla kuin googlen etusivulle kirjoitettu haku toimii?

Siksi minusta tämä esitetty arvelu on täysin käsittämätön. Voi toki olla että en vain ymmärrä jotakin, mutta enemmän minusta vaikuttaa siltä, että kyseisen arvelun kirjoittanut toimittaja ei ymmärrä paljoakaan www:n toiminnasta.

Jos painaa palkissa enteriä kirjoittamatta hakusanaa, ei googlelle välity mitään hakua, vaan mennään vain etusivulle.

Ja siis ei näissä hauissa käsittääkseni välity tai edes voi välittyä tietoa millään muulla mystisellä näkymättömällä mekanismilla kuin uri-välityksenä. Siis mitä nyt yliopistolla käymälläni www-ohjelmointia käsittelevällä kurssilla oppimaani muistelen. Okei, kävin kurssin lähes seitsemän vuotta sitten, mutta en kai minä nyt ihan täysin ole voinut perusasioita unohtaa. Ja eivät ne varmasti ole muuttuneetkaan, kun kerran tuolta ajalta peräisin olevat selaimet toimivat ihan mainiosti.

Anonyymi kirjoitti...

En oikeastaan ota kantaa enterin painamiseen hakukentässä, kun en asiasta tiedä. Veikkaukseni oli ilmeisesti siis väärä.

Lähinnä kommentoin tuota telkku.com hakusanan hakemista ja omaa hakukäyttäytymistäni siihen nähden. En tiedä viittattiinko alkuperäisessä kirjoituksessa ihmisten uusavuttomuuteen, mutta itse laittaisin tuon lähinnä laiskuuden piikkiin. Toki kannattaisi sitten hakea pelkkä "telkku" jos laiskuuttaan hakua käyttää ja lisäksi suosia kokeilen onneani nappulaa.

Hakupalkkiin kirjoitettu haku muuttuu toki urliksi, mutta tiedettäessä ensimmäinen hakutulos ennalta on varsin nopeaa klikata ensimmäistä tulosta sen sijaan että kirjoittaa osoiteriville koko osoitteen.

JH kirjoitti...

Tästä vielä sen verran, että vaikka Antti epäilyksissään varmaan oikeassa onkin, niin korjataan sen verran, että epäilyä ei esittänyt toimittaja, vaan joku Googlen henkilöstöstä. Tai ainakin se oli puettu lainatun lauseen muotoon.

Mutta keksin tuossa yhden mahdollisen selityksen, kun huomasin itse kirjoittavani googleen hakusanaksi google... Nimittäin Google Earth ja Google Maps ja vastaavat.

Antti kirjoitti...

Niin totta. On aika outoa, että google.fi:ssä ei ole suoraa linkkiä Google Mapsiin. Muunmuassa tuosta syystä olenkin käyttänyt google.comia. Ennen ei google.fi:stä ollut myöskään linkkiä googlen käännöspalveluun. Linkki tuli mukaan vasta kun suomen kieli tuli käännettäväksi kieleksi. Ihme logiikkaa, että ei suomalaiset voi tarvita käännöspalvelua jos suomeksi ei voi kääntää. Kun eihän täällä juuri kukaan osaa mitään muita kieliä.