sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Tein tuossa eilen veroilmoituksen. Hommaa helpotti hieman se, että liittovaltion verotuksen hoitaminen riitti, Washingtonissa kun ei ole osavaltion tuloverotusta. Päälimmäisenä hommasta jäi kuitenkin mieleen se, että kyllä kai tämän verotuksen voisi hoitaa hieman yksinkertaisemminkin. Sama koskee toki Suomenkin verotusta. Monimutakaista on.

Täällä ilmeisesti on tavallista, että tulee isoja veronpalautuksia. Minunkin kohdallani vaikutti siltä, että veroa oli pidätetty palkasta ennakkoon sen mukaisesti, että koko palkkatulosta pitäisi maksaa veroa. On kuitenkin niin, että kaikille verotettaville tulee usean tuhannen dollarin vähennyksiä, siis useasta tuhannesta dollarista ei tarvitse maksaa veroa. Tämä vastaa täysin Suomen ansiotulovähennystä, joka tulee kaikille. Suomessa kuitenkin tämä otetaan huomioon jo verokortin ennakkopidätysprosenttia laskettaessa. Täällä ilmeisesti sitten ei?

Minulle tuli veronpalautuksia lopulta lähes 1500 dollaria. Ihan mukava yllätys! Ja mikä parasta, täällä palautukset napsahtavat tilille kahden viikon kuluessa veroilmoituksen jättämisestä. Eipä tarvitse odotella ensi joulua.

Nopea veronpalautusten saaminen onnistuu kylläkin vain jos jättää veroilmoituksen sähköisesti. Koska ollaan USA:ssa, ei sähköinen veroilmoitus toki mene verottajan (IRS) omalla järjestelmällä, vaan pitää käyttää kaupallisia ohjelmia. Kun tulot ovat pienehköjä ja verotus muutenkin yksinkertainen, se hoituu onneksi aivan ilmaiseksi: sen kun menee IRS:n sivuille ja valitsee sieltä mukavan kuuloisen ohjelman. IRS hyväksyi veroilmoitukseni muutamassa tunnissa, ja nyt vain jännitän tulevatko rahat tilille niin kuin on luvattu.

Koskahan Suomeen muuten saadaan sähköinen veroilmoitus?

Ei kommentteja: