perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Lisäsin Havaijilta tekemiini blogimerkintöihin kuvia. Vedenalaiset otokset on otettu verkkokaupassa 35 dollaria makseneen vedenpitävän kotelon avulla. Ihmeen hyvin se toimi hintaansa nähden. Kameran valmistajan oma kotelo maksaisi 240 dollaria eli melkein saman kuin itse kamera.

Loman teemana oli se, että kaikki onnistui aivan nappiin sään puolesta ja muutenkin. Kaikki mitä oltiin aiottu nähdä nähtiin, ja kaikki oli vähintään yhtä hienoa kuin oli odotettu. Hyvä sää ei tähän vuodenaikaan ole Havaijillakaan mikään itsestäänselvyys, mutta kaikkiin suunniteltuihin kohteisiin päästiin auringonpaisteessa. Snorklauspäivä tiistai oli tässä suhteessa kaikkein uskomattomin. Takaisin meloessamme tosiaan pilvet kerääntyivät ja alkoi sataa. Lounasta syötiin hotellin lähellä sadekelissä, eikä se sade siellä ennen iltaa loppunut. Kuitenkin kun ajoimme alkuperäisen suunnitelman mukaisesti pohjoisemmaksi uimarannalle, keli oli taas täysin aurinkoinen.

Erityisen ylpeä olen Mauna Kean reissun onnistumisesta. Kun nousee merenpinnan tasolta 4200 metriin kolmessa tunnissa, on selvää että voi tulla huono olo. Joimme koko ajomatkan ajan vettä ja pysähtelimme monta kertaa hetkeksi tottutelemaan muuttuneeseen ilmanpaineeseen (pysähtely oli kyllä veden juonninkin takia pakollista), ja olen varma että tämän ansiosta koko reissun aikana tuli huono olo vasta kun aivan huipulla otti juoksuaskelia hyviä valokuvaushetkiä metsästäessä. Ja sekin huono olo oli aivan pientä, etenkin viime keväänä Aiguille du Midillä kokemaani verrattuna. Ja se oli sentään yli 350 metriä alempana, ja aamulla oltiin silloin lähdetty noin 1000 metrin korkeudesta. Silloin kylläkin 2800 metriä noustiin 40 minuutissa.

Big Island ei ole siinä mielessä varsinainen rantalomakohde, että siellä ei pääse kokemaan mielikuvien Havaijia pitkine hiekkarantoineen ja surffaajapoikineen. Tätä siellä ei ole nimittäin melkein ollenkaan. Myöskään yöelämää saarella ei ole, tai ainakaan emme sitä löytäneet. Pahimman turistikeskittymän eli Kailuan baarit olivat ainakin perjantaina iltayhdentoista aikaan aivan tyhjiä. Sen sijaan Big Island on luontokohteista nauttivan aktiivilomailijan paratiisi. Luonto on uskomattoman monipuolista, ja tarjoaa monenlaista tekemistä, kuten varmaan aiemmista blogimerkinnöistä on selvinnytkin.

Kun nyt olen päivän mittaan lukenut hieman lisää lomani aikana iskeneestä Pacific Northwestin talvimyrskystä, on käynyt selväksi ettei Seattlekaan aivan kolhuitta selvinnyt. Muunmuassa aivan tuossa lähellä Greenwoodin kaupunginosassa ovat useiden talojen kellarit täyttyneet vedestä, ja läheiselle Golden Gardensin rannalle ylhäältä Ballardista kiemurteleva tie on romahtanut kokonaan pois yhdeltä kohtaa. Myrsky on itse asiassa aiheuttanut laajaalti tuhoa Oregonia ja British Columbiaa myöden, ja jotenkin on hankala käsittää nämä mittasuhteet. Ei täälläkään kaiketi mitkään kivat kelit ole siis olleet, joten näin itsekkäästi voisi todeta, että tulipahan valittua hyvä ajankohta Havaijin lomalle.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Sun Havaijin kuvat on hienoja. Sait minussa aikaan pienoisen Havaiji-kuumeen. Nyt vähän harmittaa kun mies ei saanut sitä San Diegon paikkaa... sieltä olisi ollut kohtuuhelppo reissata Havaijille.

Antti kirjoitti...

Kiitos!

Lasten kanssa reissatessa ehkä valitsisin jonkin toisen saaren kuin Big Islandin. Tai riippuu kai lapsista, mutta tuolla tulee väkisin aika paljon ajoa jos haluaa nähdä ne asiat joiden takia Big Islandille kannattaa mennä. Saaren ympäriajohan on noin 350 kilometriä, mikä antanee vähän käsitystä etäisyyksistä. Jostakin muistan lukeneeni, että Big Island on suurempi kuin kaikki muuta Havaijin saaret yhteensä. Big Island on hyvä paikka aktiivilomalle johon kuuluu vähän rannalla makoilua, mutta jokin muu saari olisi varmaan paljon parempi paikka rantalomalle, johon kuuluu jonkin verran aktiviteettejä.

Ja sitäkin kannattaa miettiä, kannattaako lähteä Havaijille asti. On sitä hienoja paikkoja lähempänäkin, Meksikossa muunmuassa. Tietysti Havaiji on sikäli helppo, että se on kaikesta huolimatta ihan täysin Amerikkaa. Ei sitä muuksi muuta se, että joku sanoo välillä aloha tai mahalo hellon tai thankyoun sijaan.