maanantaina, lokakuuta 22, 2007

Tänään oli ohjelmassa amerikkalaista jalkapalloa. NFL:ää on nyt pelattu viisi kierrosta, ja Seahawks on tämän päivän voittonsa ansiosta vielä aivan hyvin vauhdissa mukana: kolme voittoa ja kaksi tappiota. Runkosarjassahan on vain 16 peliä, joten homman on kuljettava alusta asti. Playoffeihin pääsee 32 joukkueesta vain kahdeksan.

Pelipaikkana oli Qwest Field eli sama stadion, jolla olen käynyt lukuisia kertoja katsomassa (oikeaa) jalkapalloa. Oli aika jännää ensimmäistä kertaa kavuta sinne ylimmälle piippuhyllylle, aiemmin kun olen aina ollut aivan kentän tasolla. Liput olivat toki tänään silti yli 50 dollaria kallimmat kuin mitä olen koskaan ennen tälle stadionille maksanut. Paikka piippuhyllyllä oli kylläkin oikein hyvä. Amerikkalaista jalkapalloa on oikeastaan mainio katsella korkealta, koska sieltä pelin todella hahmottaa. Ja paikka oli aivan keskellä kenttää, että sen puolesta ei olisi paremmin voinut olla. Pelkällä Qwest Fieldin ylätasolla on muuten korkeimmalla kohdalla 45 penkkiriviä. Alatasoa en ole laskenut, mutta arvioni mukaan seillä on rivejä vähintään saman verran. Vertailun vuoksi: Olympiastadionilla Helsingissä taitaa olla alle 40 penkkiriviä.

Täytyy sanoa, että Qwest Field on mainio stadion. Se on selvästi suunniteltu niin, että siellä on mahdollisimman hyvä katsoa peliä, ja se on tässä maassa poikkeuksellista. Urheilu kun ei täällä ole koskaan se pääasia, vaan kaikki menee aina bisneksen ehdoilla. Stadionilla on molemmilla sivuilla valtaisan korkeat katsomot, joista siis ylimmiltäkin penkkiriveiltä peliä katsoo aivan mainiosti. Päädyissä sen sijaan ylin tasanne puuttuu toisessa kokonaan ja toisessakin on vain kymmenkunta riviä. Uskon että tämä on mietitty homma, sillä päädyissä ei kovin ylhäältä oikein enää peliä hahmota. Tästä on omakohtaista kokemusta Houstonista, jossa paikallisella Reliant Stadiumilla en tällaiselta korkealta päätypaikalta oikein saanut mitään käsitystä pelitapahtumista. Molemmat stadionit on otettu käyttöön vuonna 2002 ja katsojia ne vetävät 67000 ja 71500 katsojaa, mutta Qwest Field on aivan eri tasoa pelin katsomisen kannalta. Reliant Stadiumilla tuntui olevan enemmän kiiltoa ja luksusta, kun taas Qwest Field luo vaikutelman stadionista, joka on tehty peliä katsomaan tulleille. Qwest Fieldillä ei yllättäen edes kaikki paikat ole katettuja, siitä puhumattakaan että siellä olisi koko stadionin kattava liikuteltava katto niin kuin yleensä uusilla stadioneilla on. Tämäkin on kuulemma ollut tietoinen ratkaisu, siitäkin huolimatta että jalkapallokausi on syksyllä, siis silloin kun Seattlessa on yleensä kylmää ja sateista.

Ja oli siellä siis pelikin, jossa St. Luis Rams kukistui lopulta lukemin 33-6. Qwest Fieldillä on maine liigan kovaäänisimpänä stadionina, ja en kyllä muista että olisin missään urheilutapahtumassa kokenut sellaista meteliä kuin minkä tämä porukka sai aikaiseksi vierasjoukkueen hyökätessä. Metelin tarkoituksena on häiritä hyökkäystä: yhtäaikainen liikkeellelähtö on kriittistä, ja jos joku lähtee ennen aikojaan, tulee viiden jaardin rangaistus. Näitä tulikin myös tänään jatkuvasti, ja tässä tilastossa Qwest Field on selvässä johdossa. Ilmiössä taitaa olla jonkinlainen positiivinen takaisinkytkentä: stadion on suunniteltu niin että melu kaikuu kattorakenteista takaisin kentälle, ja kun yleisö tämän tietää, se huutaa kahta kauheammin.

Ainoa huono homma tänään oli se, että Seahawks oli tänään niin ylivoimainen, että paras hupi loppui jo hyvissä ajoin, ja suurin osa yleisöstä poistui jo viimeisen neljänneksen puolenvälin paikkeilla. Seattlen keskustan ruuhkapotentiaalin tietäen tavallaan ymmäränkin heitä kovasti, vaikka itselläni on aika tiukka periaate, että pelit katsotaan aina loppuun asti, oli miten oli; varsinkin häviämässä olevan joukkueen hylkääminen ennen pelin loppua tuntuisi aivan väärältä. No, olin toki bussilla liikkeellä, joten mikäs minä olen autoilijoiden ratkaisuja kritisoimaan. Tosin moni näytti kyllä suuntavan myös junaan. Näin nimittäin paikaltani laiturille, ja siellä näytti olevan järkyttävä ryysis. Näitä pelejä vartenhan on erikoisjunia etelän suuntaan.

Tauolla vessajonossa seistessäni vessasta poistuva kaveri totesi: "Watch out. You've got a tapdancer in there." Kaipa tuo oli tilannekomiikkaa. Sori jos menee Suomessa ohisektoriin tämä juttu, en tiedä kuinka paljon siellä on senaattorin vessaskandaalista uutisoitu.

2 kommenttia:

JH kirjoitti...

On se kieltämättä aika muhkean näköinen stadion!

Antti kirjoitti...

On se. Mun on vaikea kuvitella hienompaa modernia stadionia.