torstaina, elokuuta 09, 2007

Kävinpä sitten katsomassa Michael Mooren uudehkon Sicko-elokuvan. Elokuvan premissihän on yksinkertainen: miksi meillä ei ole kaikille ilmaista terveydenhoitoa kun kaikissa muissa länsimaissa on? Moorea pidän yksisilmäisenä junttina, joka ei osaa nähdä asioista sitä toista puolta, mutta kyllä hänen elokuvansa viihdyttäviä ovat. Fahrenheit 911:stä ja Roger and I:sta poiketen tällä kertaa ei tarvinnut edes kokea sitä myötähäpeää, joka syntyy siitä, kun Moore julistaa niitä yksisilmäisiä mielipiteitään taivaan totena. Mutta ehkä se johtuu vain siitä, että olen tässä asiassa itse aika yksisilmäinen. Onhan tämä Amerikan meininki terveydenhuollossa nimittäin aivan järkyttävää. Elokuvan aikana syntyikin sellainen ikävä ylemmyydentunto siitä, että kyllä me eurooppalaiset olemme sentään jotakin tehneet oikein yhteiskuntiamme rakentaessamme. Lausahdus it's we not me oli se miten eurooppalainen suhtautuminen terveydenhuoltoon tiivistettiin, ja vaikka yhteisöllisyyttä kaivattaisiin Suomessakin lisää, on tuossa tietenkin vinha perä. Tavallaan Moore kylläkin syyllistyi siihen samaan pelottelutaktiikkaan, josta hän syyttää poliitikkoja ja mediaa Bowling for Columbinessa. Melkoisia kauhutarinoita elokuvassa näet kerrottiin, sopivasti mooremaiseen tapaan huumorilla höystettynä tietenkin. Siltikin tuli vain mieleen, että jos olisin yhtään pelottelulle taipuvainen, alkaisin jo katsella paluulentoja Eurooppaan. Hyville ihmisille voi tapahtua täällä kamalia asioita. Voi vaikka sairasvakuutus olisi (muka) kunnossa. Ei minullakaan ole mitään todellista tietoa siitä, saisinko täällä tarvittavan hoidon jos sitä tarvitsen. Onneksi on suomalainen matkavakuutus takataskussa, ihan vaan kaiken varalta.

Joka tapauksessa suosittelen elokuvaa kovasti. Suomessa ensi-ilta on kylläkin ilmeisesti vasta 26.10.2007.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mekin on ajateltu tuota leffaa kayda katsomassa, mutta taitaa jaada siihen, kunhan saadaan se vuokrattavaksi.

Samaa ollaan kauhisteltu jo jonkin aikaa. Siis jo pelkastaan tallainen, etta kouluissakin on lapsia joille tulee poissaoloja mm. siita syysta, etta hampaita sarkee niin riivatusti ettei kouluun jaksa tulla, mutta vanhemmilla ei ole rahaa vieda lapsia hammaslaakariin. Itkuksi meinaa pistaa naitten touhu taalla...

Kiva kuva sulla tosta Death Valleysta. Sinne olis matka meillakin talla reissulla, saas nahda mita mittari nayttaa tahan aikaan..uh.

Antti kirjoitti...

Ajatus siitä, että menee hoitamattomana kuolemaan johtavassa tilassa sairaalaan, eikä saa hoitoa sen takia että vakuutusyhtiö ei hyväksy hoitoa jostakin tekaistusta syystä (pre-existing condition, experimental treatment, mitä näitä nyt on) on näin suhteellisen hyväosaisena vierailijana se pelottavin ajatus. Köyhien ja rikkaiden välinen epätasapaino on taasen näin ihmisenä se kammottavin ajatus.

Juokaa sitä vettä sitten siellä Deat Valleyssa! Itse join litrakaupalla, ja kärsin silti nestehukasta. Päänsärkyä, oksetti. Hauskaa matkaa! ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Enpa tieda onko Moore IHAN niin karkeva ja yksisilmainen kuin leffat antavat ymmartaa. Jotenkin tuntuis 4 vuoden USA-kokemuksen jalkeen, etta ilman karjistysta ei saa julkisuutta, ja ilman julkisuutta ei saa aikaan muutosta. Kun on sensaatiota ja debattien aihetta dokumenteissa, niin TV ja lehdet raportoivat, jolloin asiat nousevat myos niiden tietoisuuteen, jotka eivat katsoisi itse dokumenttia.

Mutta joo, terveydenhuollossa olisi taalla parannettavaa. Juuri viikonloppuna uutisoitiin etta USA on elinikatilastoissa sijalla 42 tms. maailmassa. Pohjois-Afrikassa eletaan siis melkein yhta vanhoiksi kuin taalla... Vastaavasti luin kesalla Newsweekista, etta kun Ruotsissa kuolee 1 aiti 30 000 synnytysta kohti, taalla luku on yksi per 2 500 synnytysta. Eli 12 kertaa useammin. Naihin lukuihin terveydenhuoltokysymykset ovat merkittava syy, vaikka muitakin syita on (elinikaan esim. ylipaino, synnytyskuolemiin teiniraskaudet jne.).

Antti kirjoitti...

Hyvä pointti tuo julkisuuden tarve, voihan se tosiaan olla että Moore vetää roolia. Tosin Roger and I:ssa vaikutti siltä, että aihe liippasi niin läheltä Moorea, että objektiivisuus oli ihan sen takia aika vähissä.