lauantaina, huhtikuuta 14, 2007

Tämä päivä meni sitten kuitenkin aika pitkälti turisteiluksi. Kuvia tuli niin paljon, että teenpä poikkeuksellisesti niin, että kerron tarinaa kunkin kuvan pohjalta sen sijaan että kuvittaisin tarinani. Kaikki paikat olivat National Mallilla tai sen välittömässä läheisyydessä. Totesin, että tein hyvän valinnan kun aloitin Lincoln Memorialin päädystä. Aurinko nimittäin liikkuu päivän mittaan niin, että näin liikkuen se paistaa aina suotuisasta suunnasta.

Ensimmäinen tervehdittävä oli Kansallisen tiedeakatemian pihalla rennosti istuskeleva Einstein. Albert-sedän istuimeen oli kirjoitettu the right to search for truth implies also a duty one must not conceal any part of what one has recognized to be true. Hyvin sanottu. Kunpa tiede toimisi aina noin.

Vietnamin sodan muistomerkki on vaikuttava. Siihen on kaiverrettu jokaisen amerikkalaisen sodassa henkensä menettäneen nimi. Niitä on paljon, ja kaikki aivan turhaan. Erityisesti tänään tuolla nousi tippa silmään, tämänhetkisten tapahtumien takia. Vietnamin sodan muistomerkki herätti kovia ristiriitoja kun siitä päätettiin. Millaisissakohan tunnelmissa Irakin sodan muistomerkistä päätetään?

Entisten presidenttien muistomerkeistä voi kyllä olla monta mieltä. Onhan se hieman hassua, että tyyli on kopioitu siitä, miltä antiikin rakennelmat näyttävät tänään kun maali on niistä ajat sitten jälkensä jättänyt. Toisaalta suurin osa arkkitehtuurista on kai edellisten vuosisatojen tyylien inspiroimaa. Siltikin Lincolnin muistomerkin paras puoli oli se, että sen portailta näkymät Washington monumentin suuntaan olivat aika hienot. Tämähän on se paikka, jossa pidetään suuria mielenosoituksia, joista kuuluisimmat taisivat olla Vietnamin sodan aikaan. Kuulin usean ihmisen muistelevan Forrest Gumpia, mikä kertonee jotakin amerikkalaisista.

Korean sodan muistomerkki jäi edellisellä reissulla marraskuussa 2003 näkemättä. Se on minusta varsin vaikuttava. Minkähän takia minulta oli päässyt unohtumaan, että tuossa sodassa kuoli yli kuusisataatuhtaa YK:n sotilasta ja että haavottuneita oli reippaasti yli puolitoistamiljoonaa?

Uusi Toisen maailmansodan muistomerkki on niin iso ja yksityiskohdiltaan aika tylsä, että sitä saa edustaa näkymä sieltä Lincolnin muistomerkille. Aika hieno kuva vaikka itse sanonkin.

Washington Monument on aika valtava, mikä tietysti ensimmäisen presidentin kohdalla sopivaa onkin. Sieltä on hienot näkymät, mutta koska olin jo ollut siellä, jätin jonottamisen tällä kertaa väliin.



Valkoisen talon nykyisestä isännästä tämän blogin lukijat varmaan ovat suunnilleen samaa mieltä sen kirjoittajan kanssa. Itse talo on kyllä hieno.

On hyvä huomata, että protesti elää tässäkin maassa. Tosin tämäkin meni pilalle, kun kuulin jonkun Amerikkalaisen sanovan ylpeänä tovereilleen (no pun intended) että in many other countries you would "disappear" if you put a sign like that on front of the leader's house. Niin varmasti, mutta ei tuo nyt mikään ylpeyden aihe ole, kun mietitään miten tässä maassa nykyään poljetaan kansallisoikeuksia.

Siellä se US Capitol siintää Pensylvania Avenuen päässä. Kiersin kuitenkin Kansallisarkiston kautta. Sinne oli valtava jono, ja olinkin varsin tyytyväinen kun siellä tuli käytyä silloin aikoinaan marraskuussa, jolloin jonoa ei ollut oikeastaan yhtään. Kansallisarkiston portaiden lähellä oli kaiverrettu teksti eternal vigilance is the price of liberty. Ovat tainneet nyt ymmärtää tämän homman hieman väärin kun kansalaisten tarkkailu alkaa muistuttaa Itä-Saksaa. Ja muutenkin, ehkä me Euroopassa uskomme enemmän siihen, että ensisijaisesti pitää hoidella suhteet ulkomaailmaan niin ettei sitä kallista vapautta tarvitse olla koko ajan asein suojaamassa.

US Capitol siinsi ensin kaukana ja sitten se oli siinä aivan vieressä. Jännää, eikö? Selvitin muuten, että jotta ulkomaalainen voi vierailla siellä, pitää olla ei-amerikkalainen kuvallinen henkilöllisyystunnus, varmaan käytännössä passi. En siis pääse sisälle tällä reissulla, sillä nyt mulla on mukana vain Washingtonin ajokortti.

Korkeimman oikeuden portaat lienevät monille tutut. Kunpa tuo equal justice under law pitäisi paikkansa. Tai alunperinhän tuohon tietysti olisi kuulunut jatko for all white male citizens of age. Eikä se ole miltään osin täysin korjaantunut. Ei sillä että Eurooppakaan tässä suhteessa ihan täydellinen olisi.

Tulipa poliittinen kirjoitus. Se on kai tässä kaupungissa väistämätöntä.

3 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Tulipa tuosta yhdestä kommentista mieleen...

Babylon5:ssa lause "eternal vigilence is the price of liberty" on pistetty Yövartioston upseerin suuhun, kun tämä käski tarkkailla työtovereita ja tarpeen tullen raportoida epäilyttävistä ("rauhanvastaisista") puheista, asenteista ja ajatuksista. Joskus tulee mieleen, että nykymeno Amerikassa on aika lähellä tuota Babylon 5:lla kuvattua Maan luisumista diktatuuriksi.

JH kirjoitti...

En jaksa nyt tarkistaa, mutta sinänsä hauskaa (mutta ei ehkä kovin yllättävää) että mulla taitaa olla Washingtonin keikalta käytännössä ihan samoista paikoista samoihin suuntiin otetut kuvat kuin sullakin... :-)

Antti kirjoitti...

Niin, ratkaisevin kysymys kuvien kannalta on kai se, kummalta puolelta kiertää sen US Capitolin edessä olevan altaan.