lauantaina, huhtikuuta 21, 2007

Näin viikonlopun alla pyörii taas mielessä tämä paikallinen tapa liikkua autolla riippumatta siitä, kuinka paljon tulee nautittua alkoholijuomia. Näin viikonloppuisin nimittäin mietityttää, pitäisikö tuolla kaduilla olla normaalia tarkkaavaisempi. Olen ollut tässä maassa lukuisissa juhlissa, joissa kaikki ovat juoneet itsensä iloiseen kuntoon, ja samoin kaikki ovat ajaneet itse kotiin. Kysyin asiasta Washington DC:ssä asuvalta kaveriltani. Hän vain totesi: "it's a skill you're supposed to have". Mitähän tuohonkin sitten sanoisi? Käsittääkseni humalassa ajelu on kyllä Suomessakin aika yleistä harvemmin asutuilla alueilla, koska eipä sitä oikein muullakaan tavalla pääse järkevällä hinnalla baariin ja baarista pois. Täällähän tilanne on suurimmassa osassa maata täsmälleen sama. Kukahan se oli joka kertoi suomalaisesta kotipaikkakunnastaan, jossa kylän ainoassa kaljabaarissa soi puhelin aina kun nähdään poliisi liikkeellä, ettei vain kukaan erehdy lähtemään kotiin juuri silloin kun kärähtämisen vaara on suurin.

2 kommenttia:

JH kirjoitti...

Siitä oli juttua lehdessä ja siitä keskuteltiin. Siis siitä suomipaikkakunnasta.

Tässä kun lueskelen noita juttujasi niin tajusin, kuinka samanlaisia paikkoja USA ja Etelä-Afrikka on monen asian suhteen. Esimerkkeinä tuo asekeskustelu ja aseiden käytön yleistyminen kaikenlaisissa tarkoituksissa, ja sitten tää juovuksissa ajaminen.

Ehkä tuo usankaltaisuus on yksi syy, minkä takia Etelä-Afrikka ei mua mitenkään erityisesti maana kiehdokaan.

Antti kirjoitti...

Tuosta juovuksissa ajamisesta: taitaa olla niin, että aika monessa maassa asenteet on paljon sallivampia kuin Suomessa. Saksassa hämmästelin kerran, kun illanvietosta lähdettiin ympärikännissä autolla. Kuulemma asia oli ihan okei, koska olimme maaseudulla, ja matka oli niin lyhyt ettei ketään kuitenkaan tulisi vastaan.

Tuosta aseasiasta täytyy kommentoida, että eivät aseet vaikuta keskiluokkaisen ihmisen elämään täällä sen enempää kuin Suomessakaan. Minulla ei toistaiseksi ole mitään ensikäden tietoa siitä, että ihmisillä olisi kotona aseita, ts. en tiedä kenellä tuntemallani olisi. Väkivalta kohdistuu äärimmäisen harvoin viattomaan sivulliseen. En nyt tällä tarkoita, että olisi oikein, että täällä ohikulkijat saavat lahdata rikollisia kuoliaaksi, mutta on sentään lohdullista tietää, että ihan satunnainen väkivalta on erittäin harvinaista – ainakin siellä missä keskiluokkaiset ihmiset liikkuvat. Ja ei, en tarkoita sitäkään, että olisi ihan okei, että alemmissa yhteiskuntaluokissa tilanne on ikävämpi, vaan sitä, että ihan hyvä täällä on elää ja asua jos sattuu olemaan hyväosainen – ainakin jos osaa turruttaa mielensä siltä, että tässä yhteiskunnassa on paljon pahoinvointia jota suurin osa ihmisistä ei näe.