keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007

Nyt sitä ollaan sitten ylpeitä Volkwagen Jettan omistajia. Se olikin ensimmäinen uusi auto jonka olen ostanut – ja yleensäkin ainoa auto jonka ainoa omistaja olen koskaan ollut. Kai tämä on jonkilainen aikuistumisen merkki. Jettassani on 2,5 litran / 150 hevosvoiman kone, automaattilaatikko, vakionopeuden säädin, ABS-jarrut, luistonestojärjestelmä, ilmastointi, ja kaikkea muuta kivaa. Hintakin oli juuri alle 15000 euroa, ja kun halvimmat Jettat ovat Suomessa 25000 euroa, tein mielestäni ihan hyvät kaupat. Vertailua toki vaikeuttaa se, että ihan samaa autoa ei Euroopassa myydä.

Autokaupan tekeminen täällä on kyllä aika jännittävää puuhaa. Onneksi minulla on saman läpi käyneitä suomalaisia kavereita, niin ei tullut tehtyä tyhmyyksiä. Ensimmäinen erikoisuus on se, että täällä ei koskaan pääse tapaamaan henkilöä, jolla on oikeasti valtuudet päättää myyntihinnasta. Salin puolella olevat myyntimiehet ovat vain työjuhtia, joiden tehtävä on esitellä autoja, ja jotka voivat kertoa vain auton lähtöhinnan. Joku tietämätön sen kai maksaakin, mutta minä tietysti osasin neuvotella. Tässä tuleekin se toinen erikoisuus. Myyjä ei missään vaiheessa anna järkevää hintaa autolle, vaan ostajan pitää tehdä tarjous. Minulle toki näytettiin heti neuvottelujen aluksi hinta, jonka väitettiin olevan se, jonka kauppa on maksanut autosta tehtaalle, mutta se nyt oli pelkkää potaskaa. Tuntui aika koomiselta tarjota muutama sata dollaria pienempää hintaa, jonka myyntimies vei sitten takahuoneeseen esimiehelleen. Lopulta päädyttiin hintaan, joka oli selvästi alempi, kuin se minkä kauppa väittää maksaneensa autosta tehtaalle. Onneksi on Internet. Sieltä löytyy suhteellisen luotettavaa tietoa siitä, mikä on auton oikea hinta. Neuvottelemani hinta on muutaman kympin edmunds.com:in ilmoittamaa hintaa pienempi. Sen väitetään olevan jonkinlainen toteutuneiden kauppahintojen keskiarvo, mutta mistäs näistä tietää kun koko systeemi tuntuu perustuvan kusetukseen.

Autoon olen joka tapauksessa erinomaisen tyytyväinen. Se taitaa olla paras auto jolla olen koskaan ajanut. On myös hienoa, että haimme sen suoraan sataman varastosta, jossa se oli vielä täysin paketissa. Voin siis olla täysin varma, että autoa ei ole rääkätty koeajoissa.

2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Onnea uudelle autolle!

Meinaakstää, että me saadaan pitää Polo kakkosautona niin pitkään, kun se toimii? On meinaan kummasti helpottanut arkea.

Antti kirjoitti...

Luultavasti, sillä kyllähän se nyt olisi aika tyhmää olla tuomatta tuota Jettaa Suomeen. Tai no en minä kyllä sitä puolikastani varmaan ihan lahjana anna.

Onnea myös asuntokaupan tehneille! Kuulostaa kivalta asunnolta.