perjantaina, joulukuuta 01, 2006

Joulumarkkinat ovat alkaneet Brnon Vapauden aukiolla. Maistoin sen kunniaksi paikallista glögiä, svařené víno, joka kääntyy suomeksi käsittääkseni ihan vain kuumaksi viiniksi. Valitsen kyllä koska tahansa suomalaisen glögin paljon mieluummin. Suosituin myyntiartikkeli näytti olevan bramborák, eli rasvassa tirisevä perunalettu. Se maistuisi kyllä aina, mutta jätin nyt väliin kun ei ole yhtään nälkä.

Päivän aloitin Mendelin puutarhassa käppäilyllä. Ihan kaunis paikka kasvatella, lajitella ja laskeskella herneitä. Myös museo oli oikein hyvin tehty. Minulle kiinnostavin näyttelyesine oli tietysti Mendelin alkuperäinen mikroskooppi. Opin myös, että Mendelin patsas oli poistettu läheiseltä Mendelin aukiolta 50-luvulla. Genetiikka kun ei sopinut silloiseen poliittiseen ilmapiiriin, kuten oppaani asian kauniisti muotoili.

Ehdin myös reissun kolmanteen ja toiseksi viimeiseen UNESCOn maailmanperintökohteeseen. Villa Tugenhadt on kuulemma modernin arkkitehtuurin merkkipaaluja. Kieltämättä siellä oli paljon hienoja ratkaisuja, joita en oikein osaa edes hyvin kuvailla. Oleskelutiloissa kaksi seinää on kokonaan ikkunaa, eikä varsinaisia erillisiä huoneita ole. Pienillä seinillä on kuitenkin onnistuttu luomaan tavallaan yhtenäiseen tilaan erillisiä, tunnelmaltaan ja valaistukseltaan täysin erilaisia osia.

Ei kommentteja: