torstaina, heinäkuuta 17, 2008

Tulipahan ajettua autoa suomalaisella kaksikaistaisella maantiellä. Amerikassa on paljon erittäin ärsyttäviä autoilijatyyppejä, mutta ehkä tämä suomalainen perustyyppi eli aina ajokelistä riippumatta noin 10 km/h nopeusrajoituksen alle ajavat autoilijat on se kaikkein ärsyttävin. Amerikassa nimittäin jonoja kertyy vain jos tiellä on autoja niin paljon että jonot ovat sen takia väistämättömät. Suomessa tätä jonoajoa saa sitten kestää vaikka liikenne olisi vähäistä.

Tai sitten ärsyttävin on se amerikkalainen autoilijatyyppi, joka jarruttaa mutkiin 10-20 km/h, vaikka mutkasta voisi aivan hyvin ajaa läpi yhtään hidastamatta. Näihin meinasi erityisesti mennä hermo taannoisella Kalifornian reissulla. Yleisesti on road tripeillä muuten ollutkin niin, että jos edessä on töppäilevä kuski, sillä on suurella todennäköisyydellä Kalifornian kilvet. Sikäläisillä ei tunnu olevan ajotaitoa ollenkaan, mistä tuo ärsyttävä mutka-ajokin kertoo. Erityisen kuvaavaa on se, että mutkaan ei jarruteta etukäteen, vaan mutkan jo kääntyessä. Vastaavasti kiihdytys alkaa vasta mutkan jo päätyttyä, eikä suinkaan siinä vaiheessa kun se alkaa suoristua. Asiaa vähän kompensoi se, että suorilla ajetaan sitten törkeää ylinopeutta, jolloin hyvässä lykyssä mutkissa ei ehdi saavuttaa kalifornialaista ennen kuin mutkat loppuvat. Yhdellä mutkaisella moottoritiellä ohitinkin yhden kalifornialaisen viisi kertaa. Siis aina mutkissa menin itse ohi, ja kaveri sitten ohitti takaisin suorilla. Minulla oli vakionopeuden säädin pitämässä tasaista 75 mph:n nopeutta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noille pysyvästi alinopeutta ajaville on oma nimityksensä: Alinopeus-Anterot :o)

Antti kirjoitti...

Vai niin. Alinopeus on kyllä vähän huono termi käyttää, koska sen käyttäjät helposti leimataan kaahareiksi. Vaikka ehkä minäkin jo tuon kirjoittamani perusteella leimaannuin. Poliisi voisi kyllä joissakin ääritilanteissa antaa vaikkapa suullisia varoituksia, tieliikenteen vaarantaminen on kai se nimike jonka alle tuo mahtuu. Toki hitaasti ajavia vaarallisesti ohittava on se ensimmäinen pysäytettävä.

Alkuperäiseen viestiin oli muuten jossakin vaiheessa tarkoitus kirjoittaa, että Amerikassa on sellainen perustyyppi, joka ajaa suurinta sallittua nopeutta tai vähän sen yli kelillä kuin kelillä. Se on varmasti vielä vaarallisempaa, joskaan ei tien päällä tilanteen kohdalle osuessa ollenkaan yhtä ärsyttävää.