Kukaan ei ole toistaiseksi kommentoinut taannoista kirjoitustani prosentti- ja euromääräisten palkankortusten oikeudenmukaisuudesta. En tiedä johtuuko tämä jostakin seuraavista: aihepiiri ei kiinnosta, kukaan ei jaksa lukea niin pitkää kirjoitusta tai asiasta ollaan niin eri mieltä ettei haluta alkaa vängätä. Vai voisiko jopa olla että asiasta ollaan yksimielisiä?
Tässä kuitenkin vielä hahmotelma siitä, miten epäoikeudenmukaisia euromääräiset palkankorotukset olisivat pitkällä aikavälillä. Oletetaan samat henkilöt A ja B, joiden kuukausipalkat siis ovat 1000 euroa ja 2000 euroa. Oletetaan, että molempia palkkoja korotetaan 100 eurolla vuosittain sadan vuoden ajan. Sadassa vuodessa molempien palkankorotus on siis yhteensä 10000 eli sadan vuoden päästä palkat ovat 11000 ja 12000 euroa. Oletimme että A:n ja B:n välinen palkkaero oli alunperin reilu, mutta se on sadassa vuodessa mennyt alkuperäiseen verrattuna mitättömän pieneksi. Asian hahmottamista auttaa olettamatta, että sadan vuoden päästä rahan ostovoima on kymmenys siitä mitä se on nyt, jolloin nykyrahassa uudet palkat olisivat 1100 ja 1200 euroa. B:n palkan ostovoima olisi siis pienentynyt 800 eurolla ja A:n noussut sadalla. Ei kuulosta reilulta. Asiaa ei juuri muuta se, että todellisuudessa euromääräiset korotukset kasvaisivat vuosien saatossa. Jos oletetaan aluksi 50 euron vuosikorotus, joka vuosittain kasvaa 1,5 prosentilla (siis ensimmäisen vuoden korotus olisi 50 euroa, toisen vuoden 50,75 euroa, kolmannen 51,51 euroa, ja niin edelleen), päädytään sadan vuoden päästä palkkoihin 1244 ja 1344 euroa.
Jos taasen oletetaan, että palkkoja korotetaan sadan vuoden ajan vuosittain 2,5 prosentilla, saadaan loppupalkoiksi 1181 ja 2362 euroa (tässäkin on otettu huomioon oletettu ostovoiman putoaminen kymmenekseen). Tämä on minusta reilua.
Leikkauksen toinen vuosipäivä
14 vuotta sitten
2 kommenttia:
Niin, ei tuohon sinänsä ole muuta kommentoitavaa kuin pohdinta siitä, mikä on palkankorotusten tarkoitus. Jos se on ostovoiman kasvattaminen, se menee suunnilleen noin kuin sanoit (paitsi että tietty se lisää inflaatiota osaltaan). Jos tarkoituksena on taas palkkaerojen korjaaminen, eli että ne alunperin on epäreilut, niin silloinhan tuo tasakorotus ei ole niin huono kuin sanot.
Minusta silloinkin euromääräinen korotus on väärä väline. Ei nimittäin ole niin, että kaikilla joilla on pienemmät palkat on epäreilusti pienempi palkka. Kuten ensimmäiseen aiheeseen liittyvään blogimerkintään kirjoitin, epäreiluja palkkaeroja pitää korjata erillisillä palkankorotuselementeillä.
Tasakorotus kuulostaa muuten SAK:laiselta termiltä, siis jos sillä tarkoitetaan euromääräisiä korotuksia. Yhtä perustellusti prosenttimääräiset korotukset ovat tasakorotuksia.
Lähetä kommentti