Tänään tavoitteena oli ehtiä Brnon katedraalille viimeistään kello 11 mennessä. Se on nimittäin ainoa kellonlyömä jolloin kyseisen katedraalin kello soi. Siihen on tietenkin syynsä. Oli nimittäin niin, että 30-vuotisen sodan loppuvaiheissa ruotsalaiset olivat piirittäneet Brnota viikon verran saamatta puolustusta murtumaan. Tästä turhautuneena ruotsalainen kenraali Torstensson ilmoitti, että jos kaupunkia ei ole saatu vallattua klo 12 mennessä, piirityksestä luovuttaisiin. Kellon lähestyessä yhtätoista, puolustus oli murtumaisillaan. Silloin torninvartijalla välähti: hän soitti kelloja klo 12 merkiksi. Torstensson oli sanojensa mittainen mies, ja Brno pelastui. Ilmeisesti suomalaiset Hakkapeliitat eivät olleet mukana taistelussa. Ja tämä suomalainen ehti katedraalin juurelle naureskelemaan ruotsalaisille juuri pari minuuttia ennen kuin kellot alkoivat soida. Pitkään ne sitten soivatkin.
Sen verran tämäkin reissu liittyy työasioihin, että olen nyt modernin genetiikan syntysijoilla. Gregor Mendel oli nimittäin brnolainen munkki, joka teki kuuluisat risteytyskokeensa nimenomaan Brnossa sijaitsevan augustinialaisen luostarin puutarhassa. Organismina hän käytti aivan tavallisia herneitä. Ajattelin huomenna poiketa luostarin museossa.
Olut on tšekeissä edelleen paikallinen tuote. Täälläpäin on tullut juotua paljon Starobrnota. Sitä saa toki myos Prismasta, mutta Prahasta sitä on lähes mahdoton löytää. Muita yleisiä määriläisiä oluita ovat esimerkiksi Litovel ja Bernard, joita niitäkään ei juuri Prahassa näy. Täälläpäin taasen ainakin prahalainen Staropramen on harvinaisuus. Ainoa valtakunnallinen olut on Prazdroj. Se onkin jonkinlainen premium-olut, jota on melkein aina tarjolla, ja joka on yleensä hieman kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot (ei toki yleensä yli euroa). Ja sehän on tietenkin myös se maailmalla tunnetuin tšekkiolut.
Leikkauksen toinen vuosipäivä
14 vuotta sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti