Käynnissä olevia esivaaleja seuratessa on tullut taas mieleen, että kyllä täällä USA:ssa vain osataan näissä asioissa töpeksiä. Tämän kirjoituksen laukaisi republikaanien sähläys Washingtonin osavaltion esivalissa (tai oikeastaan vaalikokouksissa, mutta ei puututa tässä siihen). Washingtonin republikaanisen puolueen puheenjohtaja nimittäin julisti McCainin vaalin voittajaksi kun vasta 87 prosenttia äänistä oli laskettu. Ääntenlasku loppui siihen, eikä laskemattomia ääniä ilmeisesti aiota missään vaiheessa laskea. Suomessahan lasketaan aina kaikki äänet ensin heti vaali-iltana ja sitten vielä tarkistuslaskennassa seuraavien päivien aikana. Tuo tuntuu jokseenkin itsestäänselvältä menettelyltä, mutta mitä vielä. Täällä voidaan ääntenlaskenta lopettaa vaikka ehdokkaiden välinen ero lasketuissa äänissä on pienempi kuin laskemattomien äänien määrä. Huckabee vaatiikin äänten uudelleenlaskentaa ja tutkii mitä oikeustoimia voisi aloittaa. Kuulostaako tutulta?
Floridasta puheen ollen, siellähän demokraatit aikaistivat puolueen sääntöjen vastaisesti esivaalinsa tammikuulle. Rangaistukseksi puolue ilmoitti jo ennen esivaalia, ettei tällä esivaalilla nimetä puolueen ehdokkaasta päättäviä puoluekokousedustajia. Nyt kun Florida on tiukasti kieltäytynyt järjestämästä uutta esivaalia, näyttää siltä että floridalaisilla ei ole sanaa demokraattien ehdokasasetteluun. Tämä on aika yleisesti todettu kestämättömäksi tilanteeksi, joten luultavasti vaalin tulos lopulta otetaan huomioon. Mutta ei kai sekään ole oikein, että esivaali jota ei kukaan ottanut tosissaan koska sen ei pitänyt vaikuttaa mihinkään yhtäkkiä olisikin jopa aivan ratkaiseva vaali?
Republikaanien kisa on käytännössä ratkennut, mutta demokraateilla on vielä tilaisuus töpeksiä oikein kunnolla. Jos ehdokkaiden välille ei saada eroa, ollaan nimittäin aika kestämättömässä tilanteessa. Jos demokraattien presidenttiehdokas ratkeaisi vasta elokuun lopun puoluekokouksessa, ehdokkaalle jäisi vain vähän aikaa kampanjoida, ja McCain saisi melkoisen edun varsinaiseen vaaliin. Tulee vain mieleen, että miksi järjestelmä on rakennettu niin, että kaiken mennessä kirjaimellisesti sääntöjen mukaan ollaan pulassa. Siihenhän tässä on luotettu, että jokin ehdokas erottuu voittajaksi jo hyvissä ajoin, ja nyt sitten ihmetellään mitä tehdä kun ensimmäistä kertaa näin ei käykään. Eikä kumpikaan ehdokas voi oikein luovuttaakaan, koska se kyllä takaisi sen, että sen ehdokkaan kannattajia olisi vaikea saada sen toisen taakse varsinaisessa vaalissa.
Leikkauksen toinen vuosipäivä
14 vuotta sitten
2 kommenttia:
Niin ja jos demokraateille tulee tosi tiukka kisa loppuun asti niin saako ne mobilisoitua hävinneen ehdokkaan kannattajat voittaneen taakse tarpeeksi vauhdilla...? Pelottava mahdollisuus on tosiaan se, että Hillary ja Obama pelaavat toisensa ulos jo tässä ennen varsinaisia vaaleja, nyt kun kerrankin demokraateilla olisi loistavat mahdollisuudet voittaa. Toivottavasti tämä on kuitenkin vain turhaa pelkoa!
Siis voidaanko ääntelasku todella lopettaa 87 prosenttiin???Kummallista touhua...
Kiusalliseksi tilanteen tekee vielä se, että nyt kampanjointi on ollut oikein siistiä ja ehdokkaat ovat lähes kaikesta samaa mieltä. Tuntuisi, että kannattajat olisi hellpo saada kumman tahansa ehdokkaan taakse, kunhan vain päätettäisiin kumman.
Tottakai Obama ja Clinton toisiaan piikittelevätkin, mutta mitään varsinaista lokaa ei ole lentänyt.
Ja joo, kyllä täällä tosiaan ääntenlasku lopetetaan siinä vaiheessa kun vaali on ratkennut. Se on tavallaan oikeinkin järkevää, vaikkakin olemme Suomessa tottuneet vähän toisenlaiseen ajatteluun. Kummalliseksi tämän tekee se, että päätöksen voi uutisoinnin perusteella tehdä yksittäinen puolueviskaali, jolla kaiketi voi olla jotakin omia intressejä tuloksen suhteen. Ja lisäksi tällainen tietenkin avaa tien oikeustaisteluille, kuten Floridassa kävi vuoden 2000 presidentinvaaleissa.
Lähetä kommentti