Torstaina on sitten kiitospäivä. Se on täällä joulua suurempi perhejuhla, jona kaikki kaupat ovat kiinni samaan tapaan kuin joulupäivänä Suomessa. Useimmilla myös kiitospäivän jälkeinen perjantai on vapaapäivä, ja se onkin sitten vuoden tärkein ostospäivä, jonka perusteella arvioidaan koko joulumyynnin suuruutta.
Kiitospäivä on käsittääkseni suurin perhejuhla siksi, että joulusta poiketen se on kaikille amerikkalaisille yhteinen juhla. Kiitospäivän yksin viettäminen voisikin olla aika ikävä kokemus. Meidän työpaikalla on onneksi niin paljon ulkomaalaisia, että eräs kaukana perheestään asuva amerikkalainen on ottanut tavaksi järjestää "orpojen kiitospäivän". Se on oikein mukavaa se. Pöytään on luvassa kaikki perinteiset herkut kalkkunoineen, kurpitsapiirakoineen, karpalokastikkeineen ja bataatteineen. Kiitospäivää vietetään Seattlessa, ja heti samana iltana ajetaan Kaskadien yli Roslynin pikkukaupunkiin viettämään pitkää viikonloppua. Sinne meitä taitaa olla lähdössä yksitoista.
Minun vastuulleni annettiin kalkkunan täytteen ja karpalokastikkeen valmistaminen. Minua huvittaa suuresti se, että olen ainoa nuorimies jonka vastuulle annettiin jotakin tärkeää jonka voi mokata. Muille kolmelle annettiin vastuulle vihreä salaatti, keksit, juusot, viinit ja oluet. Ilmeisesti kevään laskettelureissulla onnistuin vakuuttamaan kaikki. Huvittavaa siinä vain on se, että valmistin siellä grilliruokaa. Eihän siinä nyt voi epäonnistua! Olen tosin aiemminkin huomannut, että suomalainen suhtkoht perusgrillailu on ulkomaalaisten mielestä erityisherkkua. Oli siinä nyt mukana hieman erikoisempana tuorejuustotäytteisiä sieniä pekoniin käärittynä, mutta niitä nyt kai tekee Suomessa kaikki. No, ehkä he ovat myös katselleet itse valmistamiani lounaseväitä, jotka ovat toki monipuolisia, mutta eivät nekään nyt mitään taitoa vaativia minusta kuitenkaan ole.
Työpaikan ulkomaalaisten yhteisö on muutenkin ollut tärkeä asia. Blogissanikin on aina silloin tällöin vilahdellut eri kansalaisuuksia: kanadalaisia, espanjalaisia, katalaaneja, skotteja, englantilaisia ja hollantilaisia nyt ainakin. Vaikka kotonakin on työpaikalla ihan vastaavasti ulkomaalaisia, ei heihin siellä sillä tavalla koskaan tutustu, ja se on vähän sääli. Toisaalta tämä on ihan tietoinen valinta, sillä ihan jo lukioajoista lähtien olen halunnut Suomessa pitäytyä suomalaisessa seurassa. Englantia joutuu Suomessakin töissä puhumaan päivät pitkät, joten vapaa-aikaa viettän siellä mieluiten suomenkielisesti. Lisäksi minusta tuntuisi oudolta hakeutua jonkin ihmisen seuraan vain siksi että hän ei ole suomalainen. Täällä olen kuitenkin oppinut paljon monista Euroopan maista ja niissä asuvista ihmisistä.
Amerikkalaisia kavereitakin minulla toki täällä on, vaikkakin työn kautta melko vähän. Sen sijaan paikallisen jalkapallojoukkueen kannattajista on muodostunut amerikkalainen kaveriporukka, josta on tullut tosi tärkeä. Työporukassa on hieman sitä vikaa, että lähes kaikki ovat tohtoreita tai tohtoriksi aikovia, ja se kyllä biasoi aika pahasti (ne muunmuassa käyttävät sanaa "biasoida" ihan luontevasti ei-tieteellisissä yhteyksissä). Jalkapalloporukassa on ihan kaikenlaista väkeä, jota yhdistää lähinnä rakkaus jalkapalloon. On opiskelijoita, suoraan lukiosta töihin menneitä, ammatikoultuksen saaneita ja yliopistotutkinnon tehneitä ja kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä. Siinä porukassa saa aina hieman kosketusta todellisuuteen.
What do you get if you divide the circumference of a pumpkin by its diameter?
- Pumpkin pi of course.
Leikkauksen toinen vuosipäivä
14 vuotta sitten
8 kommenttia:
Mukavaa Kiitospaivaa! Syokaa hyvin ja pitakaa kivaa. Jos tiukka paikka tulee, niin osta se karpalokastike ja kalkkunan tayte valmiina, luulis loytyvan.
Mulle jo pomon vaimo ehdotti, että ostan ne tuosta aivan naapurissa sijaitsevasta PCC:stä. Se on co-op luomumarketti, josta kyllä taatusti saisi aivan mainion kastikken ja täytteen.
Jostain syystä ne jotka eivät minua tunne päättelevät että olen keittiössä kädetön, ja ihan suhtkoht lähipiirissäkin on tällaista harhakäsitystä. Ainekset on ostettu, joten ei muuta kuin tekemään. Sen täytteen kanssa on kyllä jännää, koska en ennen reseptin saamista edes tiennyt mitä se sellainen kalkkunan täyte on.
Mukavaa kiitospäivää sinne naapuriinkin!
Tuo on kyllä jännä, miten sinä et ole onnistunut tutustumaan yliopistolla vaikuttaviin ulkomaalaisiin ja minulle on heistä jäänyt muutama oikeinkin hyvä ystävä. Ei siinä ole ollut mitään tietoista valintaa: ovat vain polut joskus kohdanneet.
Tällaiset "harhakäsitykset" saattavat juontaa juurensa siltä ajalta, kun tavaroiden kellariinviemiseen tarvittiin "tarkempia ohjeita" :-)
Ja eihän mies voi osata ruokaa tehdä, jos hänen sisarensakaan ei osaa.
Tuo hakeutumisasia on enemmän lukioaikaista. Tuntui että vaihto-oppilaiden ympärille hakeutui porukkaa, joilla oli valtava tarve päästä puhumaan englantia. Se tuntui minusta tosi teennäiseltä. Varmasti siinä oli mukana myös aitoa halua olla ystävällinen uuteen kulttuuriin tulleelle – osalla varmaan pelkästäänkin tätä – mutta minulla ei ollut suurta halua käyttää kyynärpäätaktiikkaa juttusille pääsemiseksi.
Harhakäsityksistä ja kellareista: laiskuus ja osaamattomuus ovat toki eri asioita. :-)
Kiitos-kiitos =).
Joo, no tossa mun heitossani ainakaan ei ollut taustalla epailysta mistaan, kunhan muistutin vaihtoehdosta. Koskaan kun ei tieda kuinka mikakin asia inspiroi ketakin tai kuinka sita aikaa loppujen lopuksi on.
Ja eikun hihat heilumaan.
Juu, muistan minäkin tuon ilmiön lukioajoilta ja se tuntui kyllä tosi ärsyttävältä. Nykyään minua ärsyttää enempi se, että keskustelunaiheet muuttuvat usein tosi kevyiksi, kun vaihdetaan kieli englanniksi. Kyllä Suomessa asuvien ulkomaalaisten kanssa voi puhua vaikka sairaanhoitajien lakosta.
Aika harvoin onneksi sentään törmää näihin "mitä tykkäät Suomesta" -avauksiin, jotka ovat tosi noloja, jos toinen on täällä jo kymmenkunta vuotta asunut.
Stina, minä taasen kommentoin tuota pomon vaimon heittoa, en sinun.
Lähetä kommentti