Kotona taas. Viikonloppu meni Oregonissa Mount Bachelorilla ja läheisessä Bendin pikkukaupungissa. Kansainvälinen porukkamme oli oikein mukavaa ja laskutkin aivan oivallisia, joten taas kerran reissu meni aivan nappiin. Bendkin osoittautui aivan kivaksi paikaksi, sikäli kun amerikkalaiset pikkukaupungit sellaisia ovat. Keskusta oli pieni, mutta varsin kivan näköinen ja täynnä kivoja pikkukauppoja ja kivannäköisiä ravintoloita. Ja eihän kaupunki jossa on neljä panimoa voi olla vallan surkea paikka.
Tämänpäiväinen paluumatka tuntui kyllä puuduttavan pitkältä, mikä ei tietenkään ole suuri ihme kun matkaa kuitenkin oli 530 kilometriä. Joskus sitä on kuitenkin tyytyväinen, että täällä bensa maksaa edelleen vain puolet siitä, mitä se maksaa Euroopassa ei näihin matkoihin muuten olisi niin helposti varaa. Alkumatkassa oli sentään hieman maisemia, ja saatiin hieman jännitystäkin, kun Mount Hoodin tietämillä tie nousi aika ylös ja osuimme kunnon lumimyrskyyn. Nastoja meillä ei seattlelaisina tietenkään ollut, mutta hyvin nuo "kaiken sään" renkaatkin pitivät kun hidasti vauhtia. Hauskinta oli, että talvinen mäntymetsä näytti aivan siltä miltä se näyttää Etelä-Suomessa. Matkaseurani arvioi sen vähentävän koti-ikävää, mutta kyllä se taisi olla toisin päin.
Perjantaina Seattlessa autoa pakatessa ei juuri tuntunut siltä, että olisi laskettelemaan lähdössä, sillä lämpöä oli reippaasti yli 20 astetta, ja auringonpaiste lämmitti tunnelman aivan kesäiseksi. Menomatka kesti lopulta kahdeksan tuntia, sillä päätimme kiertää päätien ruuhkat ja rumuuden. Saimme tästä palkinnoksi solan lumihuippuisten vuorten keskellä, vuoristojärven, täynnä tyhjää olevan elottoman erämaan, peltoja, hedelmätarhoja, viiniviljelyksiä, intiaanireservaatin sorateineen, havumetsää, valtavan Columbia-joen, Moro-nimisen pikkukaupungin ja auringonlaskun värjäämät "Kolmen siskon" ja "Poikamiehen" lumihuiput.
Lauantain laskukeli ei juuri huonompi olisi voinut olla: ensimmäisen nousun aikaan oli kymmenkunta astetta lämmintä, satoi vettä, tuuli aivan liian kovaa ja kaiken lisäksi näkyvyys oli lähes nolla. Onneksi keli parani hieman iltapäivää kohden, ja laskupäivästä tuli lopulta ihan hyvä. Vuoren huipulle saakka ei kyllä ollut mitään asiaa koko päivänä. Sunnuntai olikin sitten jotain ihan muuta. Aurinko paistoi liki pilvettömältä taivaalta ja rinteet olivat huippukunnossa. Ilma oli aika lämmin, joten osa rinteistä meni aika huonoksi iltapäivällä, mutta pohjoispuolen rinteet pysyivät aivan loistavina loppuun asti. Kaiken kaikkiaan siis aivan ässä hiihtopäivä.
Mount Bachelorin profiili jotenkin tuntuu sopivan mulle. Siellä on paljon lujavauhtista muttei minulle liian jyrkkää maastoa, ja sainkin päästellä koko päivän aivan täysillä ilman turhaa jarruttelua. Joissain piireissä vuori kai tunnetaankin Mount Flatchelorina. Mikäs siinä, mulle se on juuri hyvä. Vuori onkin kuin suurennettu painos lapin tuntureista, mikä tarkoittaa myös sitä, että puurajan yläpuolella ei ole mitään tuulensuojaa, toisin kuin Alpeilla jossa on kaikenlaisia teräviä muotoja jotka antavat tuulensuojaa korkeallakin. Puustokin on lapista tuttua: suunnilleen puolessavälissä havupuut alkavat muuttua kitukasvuisiksi, ja huippuun mennessä ne katoavat kokonaan.
Ja täytyypä tähän vielä hehkuttaa, että vastuullani ollut lauantain illallinen meni aivan nappiin. Taisivat kaikki muut olla hyvin yllättyneitä siitä mitä sain aikaiseksi. No, grillaus on kai suomalaisten leipälaji, ja asuntomme grilli oli loistava "heavy duty" -tyylinen jättiläinen. Kanan rintafileitä hyvässä marinaadissa, tuorejuustolla täyttetyjä pekoniin käärittyjä sieniä, maissintähkiä ja valtava kasa vihanneksia kukapa sitä ei pitäisi loistavana.
Leikkauksen toinen vuosipäivä
14 vuotta sitten
3 kommenttia:
Keväthangille en olekaan pitkään aikaan päässyt, kuulostaa hauskalta! Ja ilmeisesti keli oli kuitenkin aika luistava kun puhuit vauhdeista - kun me kävimme Bachelorilla hiihtämässä pari vuotta sitten, ongelmana oli liian lämmin keli (helmikuussa) - pitkiä laskuja ei saanut sisään jollei laskenut alas asti mutta loput menivät väkisinkin lykkimiseksi, mikä korpeaa tietenkin.
Bendistä tykkäsimme kyllä kovasti, se on sellainen rento, helppo ja teeskentelemätön pikkupaikka. Ja niistä panimoista etenkin - mies on oikein ottanut periaatteekseen, että paikoissa joista näistä microbreweryjä löytyy niin niitä on todellakin erikseen tuettava ;) Hyvät oluset ovat kyllä jääneet mieleen.
Ja nyt tekisikin sitten mieli laskemaan, joulureissusta on aivan liian pitkä aika...
Luin tässä samalla blogiasi vähän pidemmältäkin ja huomasin että olit visiteerannut myös Twin Peaks-maisemissa North Bendissä etc. Sekin reissu on tullut tehtyä, muistaakseni ekalla Seattlen-matkalla. Aika friikkiä monen kaverin mielestä mutta minusta se oli kerrassaan hauskaa, ja putouksilla oli aamutuimaan käsinkosketeltavan maaginen tunnelma. Että sitä tulin vaan vähän tähän kadehtimaan, että kyllä siellä Seattlessa kelpaa asustaa kun on luonnonkauneutta lähellä... (se täältä meiltä surkeimmin puuttuu, saa ajaa huomattavan kauas ennen kuin maisemat ovat oikeasti komeita). Ja tietenkin olette myös lähellä sivistystä eli Kanadaa :) Vancouver Islandilla on muuten henkeäsalpaavia maisemia, karua luontoa ja patikkamahdollisuus, sinne kannattaa ilman muuta suunnata mikäli mahdollisuus on. Plekät pohjoiset biitsit ovat näkemisen ja kokemisen arvoiset - ja surffata siellä pitäisi ehdottomasti jos vain osaisi.
Oletkos ehtinyt hiihdellä niillä teidän "lähivuorilla" - huomasin että ainakin Bakerin keväthankihiihdot olisivat vielä ehkä suunnitteilla? Minusta Baker on ihan kiva päiväretkikohde - tykkäsimme siitä enemmän kuin Crystal Mountainista jossa oli kauheasti porukkaa. Snoqualmie Passiin emme ole koskaan lähteneet koska miehen paikalliset kollegat tapaavat valitella jatkuvasti jäisiä rinteitä.
Kyllä, sunnuntaina luisti ja hyvin. Lauantaina meinasi paikoin hermot mennä, kun yhtäkkiä sukset tökkäsi täysin kosteassa lumessa. Lykkimään en sentään joutunut, mutta pari kertaa meinasin lentää nenälleni.
Bend on kyllä tosi kiva paikka: kuvauksesi on oikein osuva. Mikropanimoita minäkin aina kierrän, ja onneksi sain nyt vedettyä koko porukan Deschutes-panimolle. Hyvää oli, ja valikoimaa oli kyllä paljon enemmän kuin Seattlessa, jossa taitaa saada vain Mirror Pondia. Mulla on ihan sama asenne kun sun miehellä: Seattlessa kiersin jo viime kesänä kaikki toistakymmentä mikropanimoa, jotka olivat 10 kilometrin säteellä. Kulkuväline kaikkiin oli polkupyörä olen niin tosissani tämän kanssa. ;-)
Seattle ja koko länsirannikko on kyllä onnekas paikka asua. Luonto on koko ajan niin läsnä. Vähän kuin Suomessa, mutta täällä luonto on paljon jylhempää ja siksi mielenkiintoisempaa. Vancouver Island on matkasuunnitelmissa, samoin San Juanit samalle reissulle. Listalla vaan on niin paljon muutakin, että saapa nähdä milloin sitä ehtii.
Mount Baker tosiaan on suunnitelmissa. Crystal Mountainilla ehdin käydä tänä keväänä kolme kertaa, Snoqualmiessa kaksi kertaa. Snoqualmiessa kyllä todellakin oli jäiset rinteet sillä tokalla kerralla. Se on vaihtoehto lähinnä iltamäeksi tai jos ei ole muuten aikaa mennä kauemmas. Stevens Pass jäi katsastamatta ennen kuin kausi loppui siellä. Ensi kaudella sitten.
En tiedä tuliko jostain ilmi, että olin siellä Teksasissa aiemmin, tarkemmin sanottuna Houstonissa kuusi kuukautta 2003-2004. Samoja polkuja on siis osittain menty, tosin Dallasissa en ikinä tullut käyneeksi. En vaihtaisi kyllä Washingtonia takaisin Teksasiin, mutta jokin siinä paikassa saa muistot tuntumaan kultaisilta. Ihmisethän siellä ovat superystävällisiä, ja palvelu pelaa. Pohjoisempana saa sitä nyrpeääkin naamaa aika usein. Mulla onkin suunnitteilla "nostalgiamatka" sinne yhden toisen Teksasissa asuneen suomalaisen kanssa.
Lähetä kommentti