keskiviikkona, toukokuuta 28, 2008

Lisätäänpä tähän vielä kauppareissulla ottamani valokuva. Kerry Parkissa ei ollutkaan tullut käytyä aikoihin. Näkymä on melko epätodellinen jopa tällaisena päivänä jona Mount Rainier ei ole näkyvissä.
Ensi viikonloppu on taas vaihteeksi sellainen, että sille ei ole oikein mitään suunnitelmia. Olen yrittänyt generoida jotakin repäisevää tekemistä – nyt kun siihen alkaa olla viimeiset mahdollisuudet – mutta mitään toteuttamiskelpoista en ole keksinyt. Muutama sinällään hyvä idea kariutuu jo siihen, että nyt ei oikein irtoa halpoja lentoja mihinkään. Ei siis käydä haikkaamassa Grand Canyonin pohjalle. Se olisi kyllä voinutkin olla vähän turhan rankka reissu minulle. Ei myöskään lähdetä Utahiin. Zion Narrowsissa olisikin kyllä joki varmaan ollut vielä aika hyytävän kylmä kahlattava, se haikki kun siellä olisi mielessä. Great Basin National Park Nevadan pohjoisosissa oli myös mielessä, mutta siellä on vielä aivan liikaa lunta, jotta olisi järkevää lähteä. Kaupunkiloma voisi olla ihan mielekäs vaihtoehto, mutta kaikki kiinnostavat kaupungit ovat aivan liian kaukana. Siis sellaiset joissa en ole jo ollut.

Washingtonista en ole keksinyt muuta ideaa kuin käynnin Walla Wallassa. Pelkkä nimi Walla Walla olisi riittävä syy käydä kääntymässä, mutta lisäksi paikka on kuulemma mainittu uudessa Pacific Northwestin LonelyPlanetissa alueensa highlightina. Matkaa vain on lähes 450 kilometriä, joten ehkä nyt ei sitten kuitenkaan. Ei varsinkaan kun matkanvarrella ei ole mitään kiinnostavaa mitä en olisi jo nähnyt. Ja taatusti se Walla Wallakin on oikeasti ihan turha paikka.

Lähialueen haikitkaan eivät nyt oikein nappaa. Vuorilla on vielä paljon lunta (yksi laskettelukeskuskin oli näköjään ollut vielä eilen auki), joten hienoimpiin paikkoihin ei vielä pääse, tai ainakin on työlästä selvittää, mikä haikki olisi hyvä ja jo tehtävissä. Vaisua haikkia ei nyt viitsisi.

tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Eilinen vietetiin Victoriassa, Brittiläisen Kolumbian pääkaupunkissa Vancouverinsaaren eteläpäässä. Tällä alueella, Pacific Northwest sanottaisiin englanniksi, voi ajatella olevan neljä oikeaa kaupunkia: Seattle Washingtonissa, Portland Oregonissa sekä Vancouver ja Victoria Brittiläisessä Kolumbiassa. Victoria on 80 000 asukkaallaan (metroalue 330 000) näistä pienin, mutta ainakin eurooppalaisen turistin mielestä mielenkiintoisin. Näin jälkeenpäin voi todeta, että olisikin ollut vain järkevintä jättää auto kotiin, ja ajaa Victoria Clipper -pikalaivalla suoraan Seattlesta Victoriaan. Yhden yön reissussa ehtii kyllä kaupungin nähdä komeasti.

Meillä oli hotelli aivan päänähtävyyden eli Brittiläisen Kolumbian parlamenttitalon vierestä. Niinpä oli ilmeistä, että ensin ihmeteltiin sitä. Komea rakennus, monella valtiolla on vaatimattomampi, toisilla monin verroin hienompikin. Kun vielä käännettiin katse pohjoiseen, nähtiin kuulu Empress-hotelli ja Victorian sisäsataman purjeveneet. Tämän verran suoritettuamme oltiinkin valmiita lounaalle. Portaat alas veden tasoon ja pöytä veden ääreltä. Ei näkynyt autoja, ei melkein kuulunutkaan, edessä purjeveneitä ja taustalla parlamentti. Salaattipöydällä lepäävää kanaa ja paahdettua foccacia-leipää syödessä tunnelma oli kuin olisi ollut Euroopassa kaupunkilomalla.

Eurooppalaista kaupunkilomatunnelmaa täältä haettiinkin, ja sitä myös saatiin. Pienestä se on kiinni. Ei tarvita kuin hieman vanhempia rakennuksia, sekava ruutukaava, lyhyet korttelit, kapeat kadut ja leveät jalkakäytävät. Löytyi jopa pieni pätkä eloisaa kävelykatua.

Illalliseksikaan ei tarvinnut hampurilaista syödä, vaan päädyimme lopulta Victorian piskuiseen Chinatowniin hieman parempaan kiinalaiseen ravintolaan. Viiden ruokalajin menussa oli syötävää noin viidelle. Huolestuttavasti saimme siitä yli puolet syötyä, eikä olo edes ollut niin turpea, että olisi ollut vaikea juoda merenrannasta löydetyn pienpanimon mainiota pale alea.

Myöhemmin illalla saatiin hyvät naurut kun näimme parlamenttitalon iltavalot. Ei sitten voitu tehdä tyylikästä valaistusta, vaan laitettiin jouluvalot. Kai se jossakin pitikin näkyä, että oltiin kuitenkin Pohjois-Amerikassa.

sunnuntai, toukokuuta 25, 2008

Eilinen vierasottelu voitettiin 0-2. Kannattajaporukkamme tekee kai jotakin oikein, sillä voitonlaulujemme kuuleminen oli osalle kotijoukkueen kannattajista aivan liikaa. Useimmat toki purkivat pettymystään vain verbalisesti, mutta sain kyllä myös mehupullosta päähäni, eikä ole kyllä mitään hajua mistä se heitettin. Onneksi reippaasti pesäpalloa suurempi kivenmurikka ei osunut kehenkään, vaan lensi kaaressa ylitsemme kentälle asti.

Tänään oli sitten ehkä turhin luontomatkailupäivä ikinä. Aamullla ajettiin autolautalla Vancouveristä Vancouverinsaarelle, ja siitä sitten ajettiin pistotie vuorten yli saaren länsipuolelle Pacific Rim National Parkiin ja takaisin. Sielläpä vain ei sitten juuri nähtävää ollutkaan. Hiekkaranta ei ollut mitenkään erityisen vaikuttavaa. Pituutta toki oli, mutta siinä se. Olympian niemimaalta tuttuja kivikkoisia hiekkarantoja ei täällä ole, sinällään aina jännän näköisiä ajopuita nyt sentään. Sademetsää taasen ei olisi sademetsäksi ilman kylttejä tunnistanut. Saaren poikki menevä vuoristotie nyt oli ihan miellyttävä, mutta Olympian niemimaahan ja kansallispuistoon verrattuna Vancouverinsaari on kuitenkin ollut aika vaisu esitys. Kansallispuiston hiekkarannoilla tuli väkisin mieleen, että oikeastaan Seattlen Discovery Park on hienompi paikka. Hieman myös huvitti seurata, kuinka kymmenet ihmiset yrittivät surffata säälittävillä pikkuaalloilla, joilla pystyi parhaimmillaan liukumaan kymmenkunta metriä. Kai se on siinäkin harrastuksessa otettava se mitä saa.

Yötä ollaan Nanaimossa, joka osoittautui ihan tyypilliseksi pohjoisamerikkalaiseksi pikkukaupungiksi. Se ei ole paljon, mutta eipähän ole ainakaan sellainen läävä kuin päivän muut kaupungit.Port Alberni oli lounaskaupunkimme. Se on periatteessa keskellä saarta, mutta noin 50 kilometrinen vuono tarjoaa pääsyn saaren länsipuolelle ja avomerelle. Vuoret ja vuono voisivat olla hieno maisema idylliselle pikkukaupungille, mutta tämän kaupungin keskustan suotuisan kehittymisen oli ilmeisesti estänyt ohi menevän maantien strip mall -henkinen ympäristö, jossa on muunmuassa Walmart ja kolme McDonaldsia. Kääntöpaikkamme taasen oli Tofino, jota oli kuvailtu idylliseksi pikkukaupungiksi. Sitä olisi luullut, että syrjäinen pikkukaupunki maantien päässä kansallipuiston takana niemen kärjessä olisi ollut edes vähän idyllinen, mutta ei nyt tällä kertaa. Ainoastaan ympäristön vuoret ja meri näyttivät kivalta, mutta eivät nekään miltään erityisen vaikuttavalta.

perjantaina, toukokuuta 23, 2008

Kirjoitin eilen, että ei ole enää reissuja jäljellä, mutta tänään olen lähdössä oikein ulkomaille. Tänä iltana on Vancouverissa jalkapalloa, Whitecaps vs. Sounders, jota mennään porukalla katsomaan. Siitä jatkan sitten eri seurassa Vancouverinsaarelle. Siellä ovat kohteina Pacific Rim National Park ja Victorian kaupunki. Mutta eipä tätä oikein osaa reissuksi ajatella, kun ollaan aivan kotikulmilla. Yllätyn suuresti, jos saaren luonto erityisemmin poikkeaa Olympian niemimaan luonnosta, mutta pakkohan se on käydä katsomassa kun se kerran tuossa vieressä on.

torstaina, toukokuuta 22, 2008

Nyt alkaa sitten Suomeen muutto olla jo todella lähellä. Auton muuttojärjestelyt tulikin jo hoideltua pari viikkoa sitten. Auto pitää ajaa Los Angelesiin, jonne on matkaa tuollaiset 1800 kilometriä, mutta sitten Suomeen laivaus onkin todella halpaa. Lysti nimittäin maksaa vain tuhat euroa (lisäksi auto pitää toki vakuuttaa kuljetuksen ajaksi). Autoon saa vapaasti laittaa muuta muuttotavaraa, joten selvinnen lentokoneeseen parin matkalaukun kanssa. On se hienoa ettei ole tullut sitä tavaraa haalittua eikä tarvitse huonekaluja muuttaa. Se tosin tarkoittaa myös sitä, että huonekaluista sekä kaikista astioista ja muusta taloustavarasta pitää päästä eroon. Se hieman stressaa, mutta olen valmis lahjoittamaan ne vaikka ilmaiseksi jos ei niistä muuten eroon pääse. Kunhan ei tarvitsisi roskiin heittää.

Nyt kun Coloradokin on kierretty, alkaa reissut olla vähissä. Niinpä täällä ei oikein enää olekaan mitään mikä motivoisi pysymään massa, ja samaan aikaan kaipaan Suomesta monia asioita. Oikeastaan koko kevään olen vain odottanut sitä, että pääsen täältä pois. Tai sitä ja edessä olevia reissuja, ja nyt siis niitä reissuja ei enää ole. Autoa Los Angelesiin viedessä tosin kierrän vielä ne Kalifornian kansallispuistot, joita en ole vielä nähnyt. Niistäkin vain on sellainen olo, että tuskinpa ne mitään uutta ja ihmeellistä enää tarjoavat. Sinänsä vähän käykin kateeksi niitä tuttuja, joilla kaikkien Amerikan luontoihmeiden kiertäminen on vielä edessä. Uskomattomia elämyksiä. Minulle tämä manner ei oikein enää voi tarjota mitään. Sen sijaan Euroopan matkailua on kovasti ikävä.

Välillä olen niin kyllästynyt Amerikassa asumiseen, että katselen paikallisia, ja saan hymyn huulilleni vain ajatellessa, että minä sentään pääsen täältä pois, että minulla on toinenkin koti. Nämä raukat eivät edes tiedä paremmasta, ajattelen. Samaan hengenvetoon on todettava, että varmaankin Suomeen muuton jälkeen moni asia alkaa Suomessa rassata, ja alan kaivata Amerikkaa. Sehän tässä ulkomailla asumisessa se pahin puoli onkin, että kun on jonnekin ulkomaille kotiutunut, ei maailmassa ole mitään sellaista paikkaa, jossa ei ennen pitkää alkaisi kaivata jotakin toista paikkaa. Ikinä ei enää voi olla täysin tyytyväinen kotipaikkaansa. Se on kirous joka on suuri rikkaus, mutta kirous se on kumminkin.
Tänään illastin vähän erikoisemmassa ravintolassa. Tässä aivan lähistöllä, tarkemmin sanottuna 45:nnellä kadulla Wallingfordissa, on nimittäin afganistanilainen ravintola, joka on jo pitkään pitänyt testata. Ruoka oli hyvää, muttei ollenkaan niin eksottista kuin olisi voinut luulla: alkupaloiksi tulista pastakeittoa sekä afganistanilaista leipää jugurttikastikkeella, pääruuaksi kana-, nauta- ja lammasvartaita sekä riisiä, ja jälkiruuaksi kardemummalla maistettua vanukasta. Tulipahan testattua. Eipä näitä afganistalaisia ravintoloita ihan joka kulmalla ole.

keskiviikkona, toukokuuta 21, 2008

No niin, nyt on sitten reissuraportit ja kuvat blogissa. Kuten näkyy, reissu oli maisemiltaan harvinaisen monipuolinen. Toisaalta yhtenäinen teema oli se, että käytännössä koko ajan jossakin suunnassa näkyi lumihuippuisia vuoria – etualan maisemat vain vaihtelivat. Maileja reissussa kertyi yhteensä 1733 (2789 km) kun mukaan lasketaan maanantaiaamun 14 mailia, joten keskimääräinen ajopäivä oli lähes 350 mailia eli yli 550 kilmetriä. Tuolla ajomäärällä suo jo maisemien vaihtelevankin. Colorado tuli siksakattua aika perusteellisesti, mutta nopeiten maisemat muuttuivat kun siirryttiin Utahiin. Utah oli kyllä tämänkin reissun paras osuus.

Tässä perinteistä tilastointia:
  • Matkan kesto: 5 vrk
  • Ajopäiviä: 4
  • Ajomatka: 2789 km
  • Osavaltioita: 2 (Colorado, Utah)
  • Kansallispuistoja: 6 (Great Sand Dunes, Black Canyon of the Gunnison, Mesa Verde, Canyonlands, Arches, Rocky Mountain)
  • Merkittäviä kaupunkeja: 0
  • Pisin ajopäivä: 822 km
  • Lyhyin ajopäivä: 23 km
  • Suurin lämpötila: 31°C (Moab)
  • Pienin lämpötila: -1°C (La Veta Pass)
  • Korkein piste: 3595 m (Rocky Mountain National Park)
  • Matalin piste: 1227 m (Moab)
Suomen korkein piste on muuten alle sata metriä korkeammalla kuin tämän reissun matalin piste.

Lisäänpä tähän vielä paluumatkalla lentokoneesta nappaamani kuvat Kaskadien tulivuorista. Ylhäältä alas: Mount Adams (3742 m), Mount St. Helens (2550 m), Mount Rainier (4392 m). Myös Oregonin tulivuoret Mount Hood ja Mount Bachelor näkyivät, mutta ne olivat niin kaukana ettei niistä saanut kuvaa. Joka tapauksessa tulivuoret olivat esillä parhaiten mitä ne ikinä ovat nähteni olleet.

maanantaina, toukokuuta 19, 2008

Aamulento toi takaisin Denveristä Seattleen. Reissun tarinat ja valokuvat tulevat blogiin kunhan kerkeän. Nyt pitäisi pitää työpäivää. Herätty on viideltä.
Viimeisen reissupäivän kohteena oli Rocky Mountain National Park. Harmittavasti puiston läpi menevä tie aukeaa vasta ensi viikonloppuna, joten jouduimme käymään erikseen puiston länsi- ja itäpäissä. Tiestä oli loppujen lopuksi suljettuna vain 12 mailin pätkä, ja luultavasti tästäkin pätkästä suurin osa olisi ollut ajokelpoista. No, tämän ehkä vain muutaman sadan metrin auraamattoman pätkän takia kierretiin 145 mailin (233 km) matka puiston länsiportilta puiston itäportille. Todettiin, että kuka tahansa järkevä ihminen olisi tyytynyt vain toisen puolen katsomiseen, mutta meillä nyt on tätä jääräpäisyyttä. Onneksi puistosta ei ollut enää pitkä matka Denveriin lentokenttämotellille.

Aamulla saatiin ajaa parisataa mailia ennen kuin oltiin edes puistossa, joten tästä päivästä muodostui ajojen kannalta päivän rankin. Koko päivälle saatiin 511 mailia (822 km), ja pelkästä tästä luvusta varmaankin arvaa, ettei paljon muuta sitten tehtykään kuin ajettiin. Kauimmillaan taidettiin olla parinsadan metrin päässä autosta, joten voi kai sanoa, että tänään matkailtiin kansallispuistossa periamerikkalaiseen tyyliin.

Automatkailu oli kuitenkin harvinaisen antoisaa, sillä maisemat olivat koko ajan hienot. Lähes koko matka yöpaikasta Riflestä kansallispuiston länsipuolelle ajettiin Colorado-joen varrella, ja kyllä vain oli joki kaivanut komeaa kanjonia jo alkutaipaleellaankin. Kaikin puolin täytyykin todeta, että Interstate 70 on Coloradossa uskomattoman hieno tie ollakseen iso Interstate moottoritie. Suurin osa ajosta oli kuitenkin moottoritien ulkopuolella, ja jatkuva mutkaisella vuoristotiellä ylös ja alas ajelu alkoi loppua kohden rassata. Solia ylitettiin useita, kaikki yli 3000 metrissä, ja iltapäivällä alkoi moinen riittää. Edelliset kolme päiväähän oli ajettu lähes koko ajan tällaisia ylös alas mutkittelevia pikkuteitä, joten siitä ei enää osannut sillä tavalla nauttia, vaan suora je leveä tie olisi jo hyvinkin maistunut.

Rocky Mountain National Parkin länsipäässä ei paljoa nähtävää ollut, sillä tietä ei kovin ylös päässyt, eivätkä vuoret olleet kovin kummoisen näköisiä. Colorado-joen alkutaival oli kuitenkin ihan hauska nähdä: mutkittelevas pieni purohan se tietenkin on. Eipä olisi helppo arvata, millaisia kanjoneita tuo alajuoksulleen on kaivertanut. Länsipään kohokohta oli kuitenkin se, kun bongattiin joen rannasta ihka oikea hirvi (moose). Tällaista partaveikkoa en ollutkaan ennen Pohjois-Amerikassa nähnyt. Harmi vain että kaveri oli sarveton.

Kansallispuiston itäpäässä vuoret sitten jo olivatkin varsin vaikuttavia. Lisäksi puiston läpi menevää tietä päästiin melko pitkälle: kääntöpaikka oli yli 3500 metrin korkeudessa, ja maisemat olivat todella upeat. Juuri ja juuri puurajan yläpuolella oltiin.

sunnuntai, toukokuuta 18, 2008

Päivä aloitettiin klassikkohaikilla Arches National Parkissa. Kohteena oli Delicate Arch, upealla paikalla mäennyppylällä seisova herkkämuotoinen hiekkakivikaari. Tässä kansallispuistossa on noin 2000 punaista hiekkakivikaarta, joista Delicate Arch on se hienoin ja kuuluisin, kuvattu muun muassa Utahin rekisterikilvissä. Kesällä 2006 puistossa vieraillessa lämpötila oli sen verran korkea, ettei uskallettu lähteä yrittämään parituntista haikkia mäen päälle, ja päätimme nyt korjata tämän puutteen.

Haikin reitti oli jo sinällään upeaa maisemaa, mutta palkinto lopussa pääsi yllättämään. Kaari on vain uskomattoman kokoinen (istun pystyvalokuvassa kaaren juurella), ja koko tuntuu erityisen vaikuttavalta siksi, että kaaren näkee haikkireitiltä ensimmäistä kertaa kun ollaan jo melkein vieressä. Kokoa uskomattomampaa on kuitenkin se, että kaari seisoo yksinäisenä kallion reunalla. On vaikea ymmärtää sitä prosessia, joka sen on tuohon muodostanut. Useimmat muut kaaret ovat enemmän ikkunoita kiviseinässä, mutta tämä on kyllä aivan uskomaton.

Tavoitteena oli lähteä haikkiin aamukahdeksalta, eikä tästä paljoakaan myöhästyttykään. Ja se oli hyvä se. Saimme nimittäin olla kaarella pitkän aikaa aivan kahdestaan, mutta takaisin autolle kävellessä vastaan tuli lähemmäs parisataa ihmistä. Tuo porukka taatusti kehitti kaarelle sellaisen hulinan, jossa olisi taas kerran pää hajonnut. No, eipä ollut ensimmäinen kerta kun ehdittiin tehdä haikki juuri ennnen massojen paikallesaapumista. Lisäksi aikaisen lähdön ansiosta lämpötila ei ehtinyt nousta aivan sietämättömäksi.

Koska Arches oli jo aiemmin nähty, tyydyimme haikin lisäksi vain ottamaan muutamia valokuvia Balanced Rockilta ja Park Avenuelta (kuvat), joiden ohi ajettiin puistosta poistuttaessa. Seuraavaksi siirryimme aivan naapuriin Canyonlands National Parkin Island in the Sky -alueelle. Island in the Sky on täysin erilainen paikka kuin eilinen saman kansallispuiston Needles -alue. Paikka on nimensä mukainen: kyseessä on valtava pöytävuori (engl. mesa) jonka päältä on upeat näkymät kanjonimaastoon. Näitä kanjoneita ovat muodostaneet erityisesti kaksi suurta jokea: Colorado ja Green River. Green River yhtyy puiston alueella Coloradoon, ja siitä joki jatkaa sitten kohti etelää ja Kalifornianlahtea. Matkalla joen kaivertamat kanjonit vain syventyvät, huipentumana Grand Canyon.

Island in the Sky ehdittiinkin nähdä sillä tarkkuudella kuin se on tarvetta nähdä. No, jos olisi kunnon nelivetoauto ja riittävästi ajotaitoa, voisi toki viettää enemmänkin aikaa puiston hiekkateillä, mutta normaalilla autolla ja jalan nähtävistä paikoista nähtiin se mitä kannattaakin nähdä. Lyhyitä haikkeja tehtiin kolme, joista hienoimman päässä oli Mesa Arch. Ei mikään Delicate Archin veroinen ilmestys, mutta hieno oli tuokin.

Canyonlandsista jatkettiin sitten Colorado-jokea seuraavaa maisematietä pitkin kohti Coloradon osavaltion rajaa. Upeaa kanjonia joki oli tähänkin kaivanut, punaiset kiviseinät nousivat molemmin puolin. Voi vain kuvitella, millaista olisi laskea koko Colorado-joki Coloradon kallivuorilta kanjonimaiseman läpi Kalifornianlahteen. Varsinkin jos ei tietäisi mitä on edessä, olisi aivan huikeaa, kuinka maisemat muuttuisivat vain koko ajan hurjemmiksi ja hurjemmiksi, vaikka jo aivan alkupäässä maisemat ovat liki uskomattomia. On sillä joella vain kanjonia kaivertavaa voimaa. Toki Colorado-joki on nyttemmin padottu monesta kohtaa (mm. eteläinen Kalifornia ja Las Vegas saavat vetensä Colorado-joesta), mutta voi sitä kai silti kuvitella.

Päivän viimeinen kohde oli Colorado National Monument, jossa oltiin auringonlaskuun asti. Jos ei olisi aiemmin nähnyt punaiseen hiekkakiveen muodostuneita kallioita tai punaisia hiekkakivimonumentteja, paikka tuntuisi varmasti aivan uskomattoman hienolta. Nyt ilmassa oli hieman sellainen "onhan näitä nyt nähty" -tunnelma. Eipä toki silti harmittanut, että moottoritieltä tänne poikettiin. Laskeva aurinko kyllä taas kerran värjäsi kanjonin todella intensiivisen punaiseksi.

Ajoa tänään kertyi 321 mailia (517 km). Viimeiset kuutisenkymmentä mailia ajettiin pimeässä, koska tiedettiin, että muuten huomiselle jäisi aivan liikaa ajettavaa. Nyt vain hieman harmittaa, että suurin osa tästä 60 mailista ajettiin Colorado-joen muodostamassa kapeassa kanjonissa. Eipä tullut mieleenkään, että Interstate-moottoritie voisi mennä tällaisessa paikassa. No, eipä voi mitään, ei sitä oikein ollut vaihtoehtoa. Yötä ollaan Riflessä, josta saatiin kaupungin viimeinen vapaa motellihuone. Kävipä kerrankin tuuri.

lauantaina, toukokuuta 17, 2008

Tänä aamuna lähdettiin taas vuoristoon. Kohteena oli yksi USA:n kuuluisista maisemateistä, San Juan Skyway. Tai oikeastaan puolet siitä, sillä koko luuppia ei tähän reissuun saatu sovitettua. Korkein kohta oli Red Mountain Pass 3355 metrissä. Näissä korkeuksissa oli tietenkin vielä melkoisesti luntakin, mutta onneksi tie oli koko ajan lumeton ja kuiva. Oli nimittäin yksi hurjimmista teistä joilla on tultu ajettua. Olin repsikan paikalla ja käsi hakeutui jatkuvasti puristamaan kahvasta. Matkalle osui kaksi varsin valloittavaa vuoriston pikkukaupunkiakin, Ouray ja Silverton. Kuva on jälkimmäisestä. San Juanin vuoristoa sanotaan usein Amerikan Alpeiksi, mutta täytyy kyllä todeta, etten edelleenkään ole nähnyt Pohjois-Amerikassa alppien veroista vuoristoa.

Vuoriston jälkeen seuraava kohde oli Mesa Verden kansallispuisto. Mesa Verde on Amerikan ainoa ihmisen rakentamaa suojeleva kansallispuisto. Alueella on nimittäin suuri määrä muinaisten pueblointiaanien vuosina 600-1300 rakentamia taloja ja kyliä, samanlaisia joita ihailin maaliskuussa Canyon de Chellyssä. Mesa Verdessä vain kallionkielekkeiden alle rakennetut kylät ovat isompia ja mikä parasta, niihin pääsee sisään kanjonin vastalaidalta tähystämisen sijasta. Paikka on myös UNESCO:n maailmanperintölistalla.

Alueella on kolme isompaa suunnilleen ehjänä säilynyttä kylää, Cliff Palace, Balcony House ja Spruce Tree House. Kahteen ensimmäiseen pääsee vain ohjatulle kierrokselle, ja olen kyllä tyytyväinen, että teimme vain Balcony Housen kierroksen. Ensinnäkin, Cliff Palacen näki erittäin hyvin lähelle rakennetulta näköalapaikalta, kuten ylimmästä kyläkuvasta näkyy. Toisekseen, Balcony Housen kierroksella meinasi pää hajota. Amerikkalainen tyyli näissä hommissa vain on niin raivostuttava. Kierrosta vetänyt rangeri puhui paljon aivan itsestäänselvyyksiä, ja mikä pahinta, kysyi koko ajan yleisöltä kysymyksiä samaan tyyliin kuin Suomessa koululaiskierroksilla. Tunti siinä meni, eikä toista tunnin kierrosta olisi vain kestänyt.

Balcony House oli kyllä sinällään hieno. Kierroksen aluksi parvekkeelle kiivettiin kymmenmetrisiä tikapuita pitkin, ja poistuttaessa kontattiin ensin erittäin kapeasta oviaukosta, ja sitten kiivettiin 30 metriä pystysuoraa kalliota pitkin (parit tikapuut ja intiaanien kiveen hakkaamat portaat). Maisemat parvekkeelta olivat komeat, ja intiaanien rakentamia taloja oli hauska tutkia. Olivat jopa kerrostaloja laittaneet.

Myös Spurce Tree House oli ihan komea (kaksi alinta kuvaa). Vaikka paikkaan pääsi käymään itsenäisesti, oli mukava huomata, että paikalla oli neljä NPS:n rangeria vahtimassa, että ihmiset eivät tee mitään typerää, mikä vaarantaisi paikan säilymisen tulevienkin sukupolvien ihmeteltäväksi.

Mesa Verde tuli siis kierrettyä melko kattavasti, ja illaksi ehdittiin vielä Utahin puolelle Canyonlands National Parkin Needles-alueelle. Käynti jäi pelkäksi pintaraapaisuksi, sillä aikaa oli vain puiston päätien läpiajamiseen sekä yhteen nelikilometriseen haikkiin. Tämän alueen hienoimmat paikat ovat pitkien päivähaikkien päässä, joten niiden näkemiseen ei nyt ollut mitään mahdollisuutta. Toisaaltaa jo pelkästään puistoon menevän tien ajaminen olisi ollut riittävä syy käydä paikalla. Punakiviset valtavat kivimonumentit olivat etenkin paluumatkan ilta-auringossa todella hienon näköisiä, ja jostakin syystä tuo Utahin punakivinen autiomaamaisema on edelleenkin minusta upeinta maisemaa mitä olen nähnyt.

Ajoa tänään kertyi 404 mailia (650 km), ja tietkin olivat melko hitaita. Olen hyvin yllättynyt, että ehdimme Moabiin ennen pimeän tuloa. Täällä ollaan yötä, ja huomiset kohteet ovat onneksi tässä aivan kulmilla.