torstaina, elokuuta 31, 2006
keskiviikkona, elokuuta 30, 2006
New Yorkissa sataa ja sataa. Onhan tämä pieni shokki aurinkoisen Seattlen jälkeen. Sateen lannistamina päätimmekin kiertää sisänähtävyyksiä. Ensin kävimme YK:lla, jossa opastetulla kierroksella pääsi kiertämään kaikki tärkeimmät paikat, mukaanlukien yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston kokoussalit. Iltapäivällä piti mennä MoMAan eli modernin taiteen museoon, mutta sepä sitten onkin juuri tiistaisin kiinni. Niinpä päädyimme vain kävelemään Midtownin pikkunähtävyyksillä kuten vanhalla rautatieasemalla (Grand Central Terminal) ja kirjastolla (New York Public Library). Useimmat ovat nähneet ainakin jomman kumman televisiossa tai elokuvissa. Illaksi on liput Oopperan kummitukseen. Sitä on esitetty Broadwayllä jo vuodesta 1988 lähtien, joten kaipa se on hyvä.
Siirsin blogin kellon paikalliseen aikaan. Kolmen tunnin aikaero tuntuu kyllä yllättävän isolta. Viime yönäkin aloin saada kunnolla unta vasta kolmen jälkeen. Siis silloin kuin Seattlessa kello oli yli puolen yön.
tiistaina, elokuuta 29, 2006
Heti New Yorkiin tullessani huomasin taas yhden asian, joka on Seattlessa hyvin. Siellä nimittäin kesäkelit ovat lämpimät, mutta kosteusprosentti ei nouse liiaksi siis hyvin samanlaista kuin Suomessa. Esimerkiksi New Yorkissa sen sijaan useimmat kesäpäivät ovat hiostavan kosteita. Niin tänäänkin. Koko päivän on saanut kulkea hiestä märkänä. Aivan tuli Houstonin kelit mieleen.
Sain lennolla nukuttua hieman, mutta silti perille hotellille päästyäni päätin heti mennä nukkumaan. Matka kentältä sujui hitaasti, joten kello oli lähempänä yhtätoista kun pää painui tyynyyn. Siinä kävi sitten lopulta niin, että pääsin hotellista liikkeelle vasta kolmen aikaan kun Suomesta tullut huonekaverini ja muut kolme laitokselta konferenssiin tullutta kolleegaa pääsivät paikalle. Kävimme ensin hampurilaisilla West Villagessa. Paikka oli pieni ja pimeä baari, jonka lyhyt ruokalista oli seinällä. Juuri sitä New Yorkia josta pidän. Samalta seudulta löysimme myös kliseisen koripallokentän kadulta. Ennen Suomesta tulleiden väsähtämistä poikkesimme vielä WTC:n raunioilla ja pyörimme hetken Times Squaren valomeressä, jossa hotellimmekin on.
maanantaina, elokuuta 28, 2006
Paljon puhutut tiukennetut turvatarkastukset osoittautuivat lähinnä puheeksi. Kaikki sujui nimittäin joutuisasti ilman suurempia jonoja. Minuun kassiani tosin syynättiin kovasti, sillä magneettikokoelmani aiheutti hämmennystä. Tuli muuten jopa mieleen, että ehkä kengät kannattaisi riisua aina kaikilta, koska on se näin nopeampaa kuin että osaa porukasta juoksutetaan edestakaisin tai otetaan sivuun lisätarkastuksiin. Lento vain on myöhässä. Kone saapui kyllä juuri, joten kaipa tästä kohta kohti New Yorkia kuitenkin päästään. Saapa nähdä mikä on olo aamulla perillä. Sanovat että useimmat kokeilevat näitä "red eye" lentoja vain kerran.
sunnuntai, elokuuta 27, 2006
Asuntohan on sinällään pieni 37 neliön yksiö ja aluekin tuo paikoin mieleen slummin. Hyvin sitä on silti viihtynyt. Eikä tämä aluekaan oikeasti hullumpi ole, mitä nyt pari naapuritaloa on autiona ja ihan lähellä on lähinnä epämääräisen näköisiä toimistorakennuksia. Ja sijaintihan on ihan mainio työpaikan kannalta ja muutenkin.
Kävin viimeisen kokonaisen seattlepäivän kunniaksi suosikkipaikassani Green Laken uimarannalla. Lueskelin siellä New Yorkin matkaopasta. Isossa omenassa olisi kyllä niin paljon tekemistä ja nähtävää, että ihan meinaa alkaa ahdistaa kun ajattelee kuinka vähän siellä on vapaa-aikaa. Päivä oli kyllä upea rannalla makailuun, mutta jostain syystä rannalla ei ollut mitenkään paha ryysis. Seattlelaiset näyttivät kyllä lähteneen veneilemään suurin joukoin. Kuva on otettu Femontin sillalta noin puolen kilometrin päässä kotoa.
lauantaina, elokuuta 26, 2006
perjantaina, elokuuta 25, 2006
Eilen illansuussa tänne tuli vielä yksi tamperelainen työkaveri. Hän on viiden viikon vierailulla Calgaryn yliopistassa, ja lensi sieltä tänne tapaamaan täkäläisiä yhteistyökumppaneita. Veimme hänet kiertämään Fremontin nähtävyyksiä, syömään ja pubeihin. Hauskaa oli. Aivan sattumalta kävelimme baariin, jossa jazz-kvartetti oli juuri aloittamassa settiään, ja jazzistahan ei voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Viimeksi olimme kuuntelemassa jazzia samalla porukalla New Orleansissa syksyllä 2003.
keskiviikkona, elokuuta 23, 2006
Tänään aamulla oli ensimmäistä kertaa syksyn tuntua. Oli aika viileää ja pilvistä, maassa oli jonkin verran lehtiä, ja yhdessä puussakin oli kauniita punaisia lehtiä. Kaikki oli kuitenkin kai pelkkää illuusiota, sillä Seattlessa hellepäivät ovat tavallisia vielä lokakuussakin. Ja on ensi lauantaillekin luvattu auringonpaistetta ja 27°C lämpöä.
Leffan jälkeen kävin vielä oluella Queen Annessa McMenaminsin mikropanimolla. Nyt olenkin sitten käynyt kaikilla kolmellatoista alle kymmenen kilometrin päässä kotoa olevalla mikropanimolla. Oluet olivat kyllä täällä entuudestaan tuttuja, ja valitsin tottuneesti Terminator Stoutin. Nousi päähän.
Kotiin pyöräilin vielä Queen Annen kukkulan päällä olevan supermarketin kautta. Oli siinä polkemista, mutta alamäki palkitsi taas kerran. Ja on kyllä muuten kätevää, että lähikauppa on auki 24/7.
tiistaina, elokuuta 22, 2006
maanantaina, elokuuta 21, 2006
Mutta siihen tavaomaisuuteen. Nukuin ensin pitkään, mutten liian, ja lähdin sitten pyöräilemään. Ensimmäinen pysähdys oli heti kanavan toisella puolella Fremontissa, jossa kävin ostamaan jokaviikkoisilta sunnuntaimarkkinoilta pienen seattleaihieisen maalauksen matkamuistoksi. Siitä jatkoin pyöräilyä ylös mäkeä pohjoiseen, ja poikkesin pariksi-kolmeksi tunniksi eläintarhaan. Sitä oli kovasti kehuttu siitä, että siellä on saman alueen eläimiä samassa aitauksessa. Siltä osin paikka oli hieman pettymys, sillä lähinnä siellä oli musta kirahvit, seeprat ja gazellit samassa, mutta muuten ei juurikaan yhteiseloa näkynyt. Muutoin kyllä oli kiva katsella elikoita.
Eläintarhasta matka jatkui hampurilaiselle kovasti kehuttuun Red Mill Burgeriin. Hyvää oli, mutta en nyt ihan ymmärrä, miksi sitä kaikkialla niin kovin hehkutetaan. Ehkäpä siksi, että kyseessä on perinteinen seattlelainen firma, jolla edelleenkin on vain kaksi ravintolaa, jotka molemmat ovat Seattlessa. Paikallisuus kun tuntuu olevan seattlelaisille tosi tärkeää. No, valitsen kyllä liki 30 osavaltioon levinneen Johnny Rocketsin Red Millin edelle koska tahansa.
Hampurilaiselta jatkoin Green Lakelle uimaan. Siinä aikani auringossa ja lämpimässä järvivedessä kylvettyäni alkoi tehdä mieli olutta, ja suuntasin University Villageen, jossa on yksi niistä harvoista mikropanimoista, jossa en ollut vielä vieraillut. Olut oli erinomaista, niin tumma kuin vaaleakin. Syytä oli ollakin, sillä matka oli lopulta paljon pidempi – ja mäkisempi – kuin olin ajatellut. Pidin myös hauskana naapuripöydässä istuneen miehen t-paitaa, jossa luki edessä
<body>
ja takana </body>
. University Village oli muutenkin ihan kiva paikka, sikäli kun ostoskeskus nyt voi kiva olla. Houstonissa vastaava ulkoilmaostari on Rice Universityn vieressä oleva Rice Village, joka aina kaikissa matkaoppaissa mainitaan yhtenä Houstonin ykkösnähtävyyksistä. Seattlen University Village on paljon kivempi, eikä sitä mainita oikein missään. On se Houston vaan jännä paikka.Lopuksi menin vielä elokuviin katsomaan Our Brand is Crisisin, jonka täälläkin joskus mainitsin. Siitä jäi päällimmäisenä mieleen amerikkalaisen vaalikonsultin toteamus: "Running a campaign is like intercourse. You can never be sure when you are going to peak."
sunnuntai, elokuuta 20, 2006
lauantaina, elokuuta 19, 2006
torstaina, elokuuta 17, 2006
keskiviikkona, elokuuta 16, 2006
Päivän ikävämpi havainto oli, että pyykinpesun hinta oli noussut yhdestä dollarista 1,25 dollariin. Eipä siinä muuten mitään, mutta tämä tarkoittaa sitä, että neljännesdollarin kolikoita tarvitaan yksi aiempaa enemmän, ja niiden jemmaaminen on tähänkin asti ollut jonkinlainen riesa. Kuivausrumpuun menee vielä lisäksi neljä kolikkoa, eli isokin kolikkokasa hupenee äkkiä jos tarvitsee pestä pari koneellista pyykkiä.
maanantaina, elokuuta 14, 2006
Ensimmäinen lauantain kohteemme oli Hurricane Ridge, jossa noin kahden tunnin kävely palkitsi upeilla näkymillä vuoristoon. Korkein piste oli Dodger Point 1753 metrin korkeudessa. Luntakin löytyi vielä paikoin runsaasti ja näinkin lapsia lumisotasilla. Lisäksi käppäilimme pidemmän lenkin kristallinkirkkaan Elwha-joen varrella ja lähettyvillä.
Sunnuntaina menimme heti aamuvarhain Hohin sademetsään. En edes tiennyt, että sademetsiä on muuallakin kuin tropiikissa. Aina sitä oppii uutta. Metsä on nimittäin sademetsä, jos vuosittainen sademäärä on noin 2 metriä (raja vaihtelee lähteittäin). Hohissa vettä tulee vuosittain 3,6-4,2 metriä, joten siellä raja joka tapauksessa ylittyy. Sinällään sademetsä oli ehkä lievä pettymys. Jotenkin sitä kuvitteli, että sammalta olisi puissa enemmän ja että aluskasvillisuutta olisi vieläkin enemmän. Toisaalta kun äsken katselin ottamiani valokuvia, puista roikkuva sammalmäärä näyttää uskomattomalta.
Iltapäivällä kävelimme vielä pari tuntia rantaa pitkin. Rannalla oli hyvin erikoinen oma paikallisilmastonsa. Vaikka taivas muuten oli lähes pilvetön, ranta oli tullessamme aivan sumussa. Olimmekin nähneet samat rannan pilvet jo lauantaina ylhäältä vuorilta. Lopulta kävi kuitenkin niin, että rannalla kävellessämme ilma kirkastui hetkellisesti ja hyvin paikallisesti lähes täysin. Tulimme rannalle muutamaa tuntia ennen kuin nousuvesi oli korkeimmillaan, ja varsinkin paluumatkalla näimmekin aivan valtavia aaltoja. Näin myös pari meritähteä.
lauantaina, elokuuta 12, 2006
Toisena syksyn merkkinä amerikkalaisen jalkapallon kausi on alkamassa. Tänään sitä oikeaa jalkapalloa pelaava Sounders joutui tästä syystä pelaamaan ottelunsa evakossa Starfiressä Seattlen eteläpuolella. Sinne olisikin ollut törkeän pitkä bussimatka, joten pummasin autokyydin. Koska asunnolleni tulevilla teillä on Fremontin sillan remontin takia kovat ruuhkat, sovimme tapaamisen erään kiinalaisen ravintolan parkkipaikalle noin vartin kävelymatkan päähän. Olin paikalla hieman aikaisessa, ja kävin ajankuluksi ostamassa janojuomaksi Dr. Pepperiä läheisestä delistä. Myyjä ihmetteli kaulahuiviani, ja kysyi onko minulla kylmä. Siitä syntyikin oikein mielenkiintoinen keskustelu eurooppalaisesta kannattajakulttuurista. Sain kyllä muutenkin parkkipaikalla kyytiä odotellessani pitkiä katseita ohikulkijoilta, mutta niin saa kyllä Suomessakin huivi kaulassa. Samanlaisia jalkapallon kehitysmaita ovat molemmat.
Tähän peliin olimme panostaneet ja tulimmekin stadionille jo pari tuntia ennen pelin alkua. Eniten valmisteluja vaati noin 150 sinisen ja valkoisen ilmapallon täyttäminen heliumilla. Se kyllä palkitsi: oli tosi makeen näköistä kun päästimme ne pelin alussa taivaalle. Lisäksi meillä oli normaalien lippujen ja bandorollien lisäksi paljon konfettia, yksi kolmesta osasta koostunut lakanatifo sekä savuja. Kaikki meni hienosti: kaikki näytti hienolta, pidimme hyvää ääntä eikä ketään edes pidätetty.
perjantaina, elokuuta 11, 2006
Samalla reissulla huomasin, että Seattlen mäet ovat tehneet ihmeitä pyöräilykunnolleni. Kiersin huvin vuoksi mennen tullen korkean mäen kautta, koska siellä on vähemmän autoja ja enemmän kivan näköisiä kauppoja ja ravintoloita. Paluumatkalla mäkeä alas laskiessani hämmästelin, miten siitä saa niin hyvät ja pitkät vauhdit vaikkei kiipeäminen tuntunut missään.
torstaina, elokuuta 10, 2006
keskiviikkona, elokuuta 09, 2006
Seattle Marinersin suosituin pelaaja näyttää olevan Japanilainen Ichiro Suzuki. Tänään koko ottelu oli omistettu Seattlen japanilaiselle yhteisölle: Welcome to Japan Night. Ajatus siirtyi väkisin toisen maailmansodanaikaiselle keskitysleirille, jossa vierailin road tripin yhteydessä Kaliforniassa. Manzanariin oli vuonna 1942 pakkosiirretty kymmenentuhatta amerikanjapanilaista, joista suurin osa oli USAn kansalaisia. Lisäksi yhdeksällä vastaavalla leireillä muualla USAssa oli vangittuna yli satatuhatta amerikanjapanilaista. Vangit vapautettiin vasta sodan päätyttyä. Miksiköhän tästä osasta historiaa ei kerrottu koulussa? Vai kerrottiinko?
maanantaina, elokuuta 07, 2006
Jaakko postasi blogiinsa kuvan itsestään nojailemassa traktorin renkaaseen. Niinpä on pakko näyttää, kuinka kaikki todellakin on täällä Amerikassa suurempaa.
Yksi Amerikan huono puoli taasen on se, että täällä on lähes kaikkialla kova meteli. Enkä tarkoita sinällään ärsyttäviä kovaäänisiä amerikkalaisia, vaan sitä, että juuri koskaan ei pääse niin kauaksi moottoritiestä, etteikö läsnä olisi voimakas taustakohina. Siihen kyllä tottuu, mutta on se sitten taas mukava tulla hiljaiseen Suomeen. Erikoisinta on, että amerikkalaiset eivät tunnu metelistä välittävän. Kivaksi kehuttu puisto saattaa olla aivan moottoritien vieressä, eikä ketään tunnu meteli häiritsevän.
Mistä tuleekin mieleeni, että pari Seattlen julkisessa keskustelussa olevaa aihetta aiheuttaa deja vu -ilmiön. Täällä nimittäin on suunniteltu Tampereen tapaan pikaratikkaa ja rannassa menevän maantien korvaamista tunnelilla. No, pikaratikkahanke on ehditty jo haudata, vaikka vielä viime vuonna kaikki oli näyttänyt siltä, että rakentaminen olisi alkanut tämän vuoden alussa. Homma oli tulossa kalliimmaksi kuin piti, ja projekti kaatui. Sata miljoonaa taalaa siinä sitten meni kankkulan kaivoon. Sen sijaan keskustassa rannan suuntaisesti sillalla menevän moottoritien korvaaminen tunnellilla pitäisi olla kaiken järjen mukaan selvä peli. Silta on peräisin 50-luvulta ja sen sanotaan olevan viimeisen maanjäristyksen jäljiltä aika heikossa kunnossa. Ja mikä pahinta, ruma silta ja siitä tuleva meteli pilaavat koko ranta-alueen ainakin näin eurooppalaisittain ajateltuna. Sillasta huolimatta rantaa markkinoidaan turisteille, ja on siellä ihan kivojakin alueita. Mutta on siellä vaan ikävä olla kun ihan rannan vieressä on pään päällä rannan suuntainen moottoritie. Paikasta tulisi Seattlen helmi jos moottoritie saataisiin maan alle. Jostain kumman syystä tätäkin vastustetaan. Tai no kyllähän sen tietää miksi.
Eilen Capitol Hillillä pyöräillessä muuten tuli vastaan ryysyihin pukeutunut herrasmies polkupyörän eturengas kainalossaan. Tämä tiedusteli haluaisinko mahdollisesti ostaa laadukkaan eturenkaan. Kieltäydyin kohteliaasti. Minulla on pikakiinnitys eturenkaassa, mutta yleensä en jaksa lukita eturengasta kiinni pyörään. Jatkossa ainakin Captiol Hillillä lukitsen.
Ensimmäinen varsinainen pysähdys oli yksi Seattlen kiliseistä, eli Lake Unionin itärannan asuntoveneet. Toisin kuin voisi luulla, nämä eivät ole verrattavissa white trashin asuttamiin trailer parkkeihin, vaan asuntoveneissä asuu Seattlen ylempää keskiluokkaa. Tom Hanksin roolihahmo kuulemma asui asuntoveneessä Sleepless in Seattlessa, mutta en osaa siitä sen enempää sanoa, kun en ole leffaa nähnyt. Idyllisen näköistä aluetta.
Seuraavaksi kiipesin ylös Capitol Hillille, joka tunnetaan parhaiten siitä, että siellä asuu paljon homoja. Se on siis Seattlen vastine San Franciscon Castrolle. Sateenkaarilippuja ja käsi kädessä kulkevia poikia ja tyttöjä olikin kaikkialla. Jopa erään kirkon tornissa oli valtava sateenkaarilakana, jossa luki You are welcome here come as you are. Homojen ansiota tai ei, Capitol hillillä on Seattlen parhaat kahvilat, pubit ja klubit. Klubeihin en nyt voinut jäädä, mutta kahviloita ja pubeja tuli kierrettyä. Niissä oli kieltämättä aika boheemin oloista porukkaa.
Capitol Hillillä sitten päivä jo kääntyikin illaksi, ja ehdin takaisin kotiin juuri ennen pimeän tuloa. Parasta loppumatkassa oli valtaisa alamäki takaisin järven rantaan. Kyllähän se liikenteen seassa hieman pelotti, mutta hyvällä pyörällä toki pärjää.
sunnuntai, elokuuta 06, 2006
Pyräilylenkin ensimmäinen pysähdys oli lounas Maritime Pacificin Jolly Roger's -panimoravintolassa Ballardissa. Otin riskin, ja tilasin listalta pohjoiseurooppalaistyyliseksi lageriksi mainitun oluen. Ja kas, siinä oli ensimmäinen kullanväriseksi mainostettu mikropanimo-olut joka oli kullanvärinen ja maistui siltä miltä pitää. Olikohan sattumaa että tämä tapahtui juuri Ballardissa?
Siitä jatkoin sitten Ballardin padon ja sulkujen kautta Nordic Herirage Museumiin. Jännä paikka, oli hauska nähdä suomalaista ja muuta pohjoismaalaista perustavaraa museon näyttelyesineinä. Maahanmuuttotarkastuksia käsittelevässä osiossa tosin hämäsi hieman se, että "What is your name?" oli käännetty "Mikä sinun nimi on?". No, eivät tuota Suomessa asuvat suomalaisetkaan aina osaa oikein kirjoittaa, helsinkiläisistä nyt puhumattakaan.
Tässä vaiheessa alkoikin olla taas aika lämmin, joten seuraava kohde oli uimaranta Green Lakella. Uimisen lisäksi lueskelin rannalla Seattle Weeklyä eli kaikille amerikkalaiskaupungeille tyypillistä liberaalia viikottaista ilmaisjakelua. Siinä oli vuoden 2006 Best in Seattle -lukijaäänestyksen tulokset. Olin hieman hämmästynyt, että Microsoft oli valitty Seattlen parhaaksi työnantajaksi. What do you know? No, täällä liikkuu niin paljon Microsoftilta peräisin olevaa rahaa, että olen kyllä muutenkin älynnyt pitää suuni soukeammalla. Ja kyllähän Bill ja Melinda Gatesin säätiökin tekee aidosti hyvää työtä. Lisäksi huomasin, että aivan kämppäni lähistöllä sijaitseva George and Dragon oli valittu Seattlen parhaaksi pubiksi, ja iltaohjelma on sitten sitä myöten päätetty. Ennen sitä kävin vielä Tangletownissa paikallisessa panimoravintolassa illallisella ja nyt teen lähtöä kämpiltä.
lauantaina, elokuuta 05, 2006
perjantaina, elokuuta 04, 2006
Ainoa surullinen asia tässä on se, että kello tulee kymmenen illalla ja olen töissä. Tällaisia näistä blogimerkinnöistä nyt sitten tulee, kun ei viime päivinä ole ollut juuri muuta elämää kuin työ. Onneksi kohta on viikonloppu.
torstaina, elokuuta 03, 2006
Illalla elokuvateatterissa kävi taas vaihteeksi niin, että maksun yhteydessä luottokorttini tiedot vain luettiin magneettiraidalta, mutta kuittiin ei pyydetty allekirjoitusta. Se on aika yleistä Amerikassa, varsinkin paikoissa joissa kassoille muodostuu helposti pitkiä jonoja. En ole oikein varma mitä mieltä tuosta olen. Kyllähän tuo tietysti on nopeaa ja sitä taatusti arvostaa jos on pitkässä jonossa elokuvateatterin lippuluukulla ja elokuva on alkamaisillaan. Silti aina tuntuu oudolta jos allekirjoitusta ei oteta. Eipä se allekirjoituskaan toisaalta mikään oikean henkilöllisyyden varmistus ole. Omakin allekirjoitukseni on yleensä vain jokin epämääräinen suttu, joka ei juurikaan muistuta kortin takana olevaa nimmaria. Ja eihän nettiostoksiakaan mitenkään varmisteta, eli on kai se sama lukeeko kone ne tiedot magneettiraidalta vai kirjoitanko ne itse webbilomakkeelle.
Suomessa sama käytäntö on ainakin parkkihallimaksuissa, joista ainakin Helsingin keskustassa kertyy äkkiä ihan merkittäviäkin summia. Miksiköhän siinä tuntuu ihan luonnolliselta ettei allekirjoitusta tai tunnuslukua kysytä, mutta kun asioi ihmisen kanssa, tulee jotenkin epävarma olo kun kortti vaan höylätään ilman varmennusta?
keskiviikkona, elokuuta 02, 2006
Nonni. Eka merkintä jossa kerron vähän töistä. Lukeekohan kukaan enää seuraavien päivien merkintöjä?
tiistaina, elokuuta 01, 2006
Istuimme road tripillä mukana olleen työkaverin kanssa lounaalla työpaikan parvekkeella. Siinä katsellessa auringossa kylpevää Seattlen keskustaa järven toisella puolella molemmille tuli sama ajatus: tuntuu oudolta olla palannut reissusta kotiin olematta kuitenkaan kotona. On jotenkin surrealistinen olo. Paikallaan olo ja työrutiineihin paluu joka tapauksessa tuntuvat hyvältä.